(Vin)guide till Mendoza – it’s all about the wine!

Jag har på senare tid kommit att verkligen uppskatta goda viner. Låt oss dyka in i druvornas värld en stund, studera vad det är som gör ett vins karaktär. Hur ska man tänka när man väljer vin? Besöket i Mendoza och Lujan de Cuyo där vi bodde var så mycket mer än bara vin och vingårdar. Vi bodde på världens mest mysiga bed and breakfast där vi varje kväll blev serverade middag med lokala viner från omkringliggande gårdar. Här kan du läsa mer om mitt möte med Nacho som han hette, ett möte som verkligen fick mig att reflektera. 

mendozaz 2jpg

Distriktet Mendoza producerar en tredjedel av allt vin i Argentina, här finns tusentals vingårdar, där ca. 150 är anpassade för turismen och tar emot besökare.

Mendoza city är inte anledningen till att man åker just till Mendoza. Det är utanför staden upplevelserna börjar, med att sniffa, sippa och swirla. Vingårdarna är uppdelade i tre områden: Maipodalen, Ucodalen och Lujan de Cuyo. Den mest odlade druvan i provinsen är Malbec som karaktäriseras av blommiga och plommonliknande toner.

DSCN0769JPG

DSCN0857 3JPG

“Just sniffing, swirling and sipping in the town of Mendoza”

Att prova vin – hur gör man egentligen?

Det var detta som jag allra helst ville lära mig - att få en guidad provning kring HUR man faktiskt dricker vin. Och hur man smakar på vin. På en av de guidade turerna gick de grundligt igenom hur man gör vid en vinprovning.

Swirl – Virvla runt vinet i glaset gör man för att sätta igång aromerna och smakerna.

Sniff – Genom att lukta på vinet och använda luktsinnet kan man känna helt andra smaker som man inte gör genom smaken i munnen.

Sipp – Till sist smakar man på vinet och tumlar runt det i munnen för att känna alla dess olika delar och hur det förändras under tiden du har det i munnen.

Även glasets utformning är anpassad för att förstärka och förhöja smakerna maximalt.

Vi lär oss massor samtidigt som klunk på klunk sväljs ner i strupen tills dess att tungan känns helt skrumpen och huvudet snurrar. Det är inte varje dag man börjar dricka vin innan lunchtid... Men vad påverkar egentligen smaken av vinet? 

DSCN0432 2JPG

DSCN0773 2JPG

Skalets tjocklek

Tjockleken på druvans skal är den viktigaste aspekten för hur vinet i slutändan blir. Ju tjockare skal ju mer smak och större karaktär. Denna aspekt är väldigt svår att styra då det till stor del styrs av hur mycket vätska plantan får och hur koncentrerad druvan blir. Vi kan inte styra vädret, odlingsplatsen är därför alltid i mycket torra områden för att öka smakkoncentrationen. Ju mindre vatten ju rikligare och mer koncentrerad smak. Även genom att ansa druvor och bara ha kvar de allra bästa koncentreras smaken. 

Vinrankans ålder påverkar också 

Rent generellt kan man säga att ju äldre vinranka ju ”tyngre” vin med mer karaktär. Ju yngre ranka ju mer lättdrucken och kortare eftersmak med mindre komplexitet. 

DSCN0889 2JPG

DSCN0847 2JPG

Vintunnan & flaskans förslutning

Tiden det lagras - både i tunna och i flaska påverkar. 

Kvaliteten på vinet avgörs till stor del även på valet av tunna som det lagras i. Här finns främst två populära varianter, American oak och French oak. Man använder tunnorna flera gånger - ju fler gånger tunnan används ju "mindre finare" vin. 

Flaskans förslutning och dess betydelse, det finns i huvudsak tre olika typer av förslutningar: plastkork, skruvkork och riktig kork. Där den riktiga korkförslutningen är överlägsen vad gäller flaskans förvaring, den andas och möjliggör att vinet kan lagras i flaskan. En skruvkork eller plastkork visar oftast på ett enklare vin då det inte möjliggör lagring i flaskan. 

Tips, tänk på att allid förvara vinflaskor med korkförslutning liggande - då lagras de som bäst!  

DSCN0873 2JPG

DSCN0868 2JPG

Nedan finner ni en sammanställning på några av de vingårdar och lunchställen som vi besökte under vistelsen i Mendoza.

Valle de Maipu 

Valle de Maipu är det mest populära stället att besöka vingårdarna, det är enligt min uppfattning flest turister här. Känslan blev mer komersiell och mindre genuin. Vi hyrde cyklar och cyklade runt till flera gårdar i Valle de Maipu. 

Mevi – Familjeägd gård med 6 olika druvor, här åt vi lunch men stället gav ingen mersmak.
Vina el Cerno – Liten familjegård där vi enbart köpte några flaskor vin. 

Lujan de Cuyo

Vi upplevde vingårdarna i Lujan de Cuyo mer genuina och äkta. Vår vän Nacho som vi bodde hos plockade samman en tur med de vingårdar han rekommenderade, vilket gav oss en blandning från de större mer välkända gårdarna till de allra minst familjeägda som körde delar av produktionen helt manuellt. 

Bonfanti - Litet till mellanstort ställe, här hade vi guidad tur och vinprovning. 
Lagarde - Större vingård där vi gick en guidad tur och åt trerätters.
Camelo Patti - Italienare som flyttat till Argentina som ung och startat vingård, väldigt litet men så härligt och personligt!
Bodega Norton - Välkänd större producent.

Uco Valley

Uco Vally ligger längst ifrån Mendoza stad, sydväst om. Vi hade hyrbil under dagarna i Mendoza vilket möjliggjorde att vi kunde röra oss som vi ville i området och även besöka detta området. Tupungato Divino var ett ställe som inte själva producerade vin men tillhandahöll många olika viner från trakten, vi åt en fantastisk lunch där och njöt i solen i deras mysiga trädgård. 

DSCN0950 2JPG

Annat att göra i Mendoza - Aconcagua

Även om man åker till Mendoza främst för att besöka vingårdar och avnjuta gott vin så finns det annat att uppleva i området också. Jag tycker med fördel inte att man ska missa ett besök i nationalparken Aconcagua, i parken ligger Sydamerikas högsta bergstopp på ca. 6900 möh. Det är fint att vandra i området och det finns en liten slinga på några kilometer som alla klarar av att gå. Nationalparken ligger i Anderna mot gränsen till Chile så det tar en stund att åka, vi hade egen bil men det finns även turer som utgår från Mendoza. Varma källor finns även i området runt Mendoza för den som tycker om det, det var mycket lokala turister när vi besökte källorna som mer liknande ett bad- och lekhus. 

handla 2jpg

Alltså den här bilden är bara en sån ögonblicksbild. När fyra personer samtidigt försöker peka och förklara vad man vill ha innanför gallerkiosken...

Vill du läsa mer om vin eller Argentina som land? 

Bland vinrankorna på Chiles vingårdar
Ästad vingård i Halland
Buenos Aires - miniguide
Argentinas del av Patagonien - El Chalten, Ushuaia
Summering Argentina