Vanliga frågor & svar del 2

Vad var bäst?

Den här frågan har jag fått så många gånger att jag inte längre minns vad jag svarat alla gånger. Förutom Galapagos så finns det så mycket som kvalar in på listan över bästa sakerna, destinationerna, upplevelserna osv. Kanske ska jag göra en best of lista även för Sydamerika. Här hittar ni den för Centralamerika. Om jag bara fick välja ett ställe att åka tillbaka till skulle jag säga Patagonien, så slående vackert! 

Var det något ni inte tyckte om?

Om jag ska behöva välja ett land - vilket många också frågat: vart vill ni inte resa tillbaka? så kan man se det på två sätt; ställen vi inte vill/har behov av att resa tillbaka till då vi känner oss nöjda/såg det mesta, och ställen som vi inte vill resa tillbaka till pga. att vi inte tyckte om dem, vilket sällan är ett faktum. Men måste jag säga ett land så väljer jag Bolivia, främst då jag präglas mycket utav hur jag blir bemött av människorna som lever där och jag upplevde inte lokalbefolkningen lika gästvänlig som dess grannländer. Dock skall nämnas att vi hade fantastiska naturupplevelser i landet och det är en oroligt häftigt land. Jag vill även passa på att försvara mot den kritik jag fick efter att ha delat inlägget om Bolivia i veckan, inlägget är baserat på mina upplevelser och erfarenheter, jag var omedveten om att inlägget provocerade så. Detta innebär inte att jag drar ett folk över en kam, inte heller att jag inte förstår de svåra år som landet blivit utsatt för.  

Vart var det som starkast kultur? 

Om vi ser till Sydamerika så har Inkafolket haft ett stort inflytande i stora delar av kontinenten, vi upplevde Peru mycket starkt kulturellt, med kultur som lever kvar. Det är dock svårt att avgöra om de anspelar på den extra pga av de turistmassor landet har. 

DSCN1680JPG

När jag tänker tillbaka på resan kan jag inte riktigt ta in vad det är vi har gjort. Det känns så avlägset hemma i vardagen, jag jobbar varje dag med att inte låta det försvinna. 

Hur upplevde ni det att vara iväg på resande fot under så lång tid?

Det var annorlunda även för oss som tidigare rest långt att vara iväg tio månader. Det var stundtals tufft och påfrestande att leva i en ryggsäck så länge. Men mesta delen av tiden var det bara helt fantastiskt. 

Hur mycket hade ni i budget?

Målsättningen var som tidigare nämnt 10.000 kr per person och månad, vilket vi på långa vägar inte höll mot slutet. Speciellt inte i Patagonien, det var en omöjlighet. I länder som tillhör de billigare så som Colombia, Peru, Bolivia gick det att hålla den beräknade budgeten. 

Vad ska man tänka på?

Man kan planera in i minsta detalj, men det blir ändå aldrig som man tänkt sig. Här har jag skrivit ihop en lite checklista som kan vara bra att ha i bakhuvudet inför en längre tripp. 

resruttpng
Här är vår resrutt i grova drag.

Hur blev resten av resrutten?

Om man ser från och med del två, dvs. efter mellanlandningen i Sverige fyra veckor under sommaren så reste vi Olso - USA (sleepover i Fort Lauderdale) - Peru - Bolivia - Chile - Argentina - Patagonien (Argentina och Chile) - Argentina - Uruguay - Brasilien. 

Blev det som ni tänkt er?

Charmen med är en sådan här typ av resa är att man till stor del inte tänker sig hur det ska bli, men någonstans har man väl någon form av bild i huvudet hur det ska bli men den minns man inte längre när man upplevt hur det faktiskt är på de platser man drömt om att besöka. Vi är mer än nöjda med de val och upplevelser vi har gjort under resans gång. Vi hade tänkt oss att vi skulle bli rånade någon gång längs vägen -vilket vi inte blev! Sedan var Brasilien inte medräknat som ett resmål i början, vilket ändrades längs vägen. Jag fullkomligt föll för Brasilien och dess gästvänliga befolkning.DSCN8575 2JPG

Här är vår hushund Shibby som var med oss nästintill dag som natt under veckan i Florianopolis. 

hujpg
Det var ingen värme hemma i Sverige direkt, ett tag kändes det som om vintern aldrig skulle ta slut. 

Hur var det att komma hem igen? Vad gör ni nu?

Här har jag skrivit en hel del om vad som försigick i huvudet under den tiden vi precis kommit hem. Till stor del har det varit relativt lätt att anpassa sig till livet hemma. Just nu jobbar vi båda två och har precis flyttat in i en nybyggd lägenhet.

Vill du läsa mer? 

Här hittar du del ett av vanliga frågor och svar. 

DSCN0517JPG