Vandra i Sydamerika - våra favoriter!

Vandra i Sydamerika - våra favoriter!

Här presenterar jag mina personliga favoriter av alla de vandringar vi gjorde under vår resa genom Sydamerika. De är helt utan inbördes ordning. Jag presenterar dem med allt ni bör veta med information så som distans, utgångspunkt, höjd över havet, säsong och ansträngning etc.

Quilotoa -loop, Ecuador

En av de mest idylliska vandringarna jag har gjort, just för att det inte är så stora turistmassor på lederna, än. Om man inte ser till själva Quilotoa (kratersjön), vilket turister har möjlighet att åka till med fordon, där det givetvis är något mer turism.

Lederna går mellan små idylliska byar i Andernas höglandskap och lederna sträcker sig upp emot 200 km. Man bor på hostel eller vandrarhem i de små byarna längs vägen. Fördelen med vandringen är att du kan göra den helt kostnadsfritt på egen hand. Den mest vandrande sträckan är mellan Quilotoa och Chugchilan. 

Läs mer -  Här kan du läsa mer om Quilotoaloop och vad du ska tänka på, samt vilken rutt vi valde.

Högsäsong/bästa tid: maj-sep

Antal dagar: 1-14 dagar (det är helt upp till dig, vi gjorde 4 dagar, 3 nätter)

Total distans: allt från 10-200 km

Högsta höjd: ca. 3800 m.ö.h.

Starthöjd: Beror ju klart på var man startar, men ca. 2700-3000 m.ö.h.

Utgår ifrån: Latacunga

Ansträngning: Mestadels enkel till medel, med några mer krävande passager, men eftersom man tar det i sin takt så kan man anpassa det efter egen nivå.

Laguna 69, Peru

DSCN8654 2JPG

Trekken till Laguna 69 är en endagstur, men den är verkligen inte att underskatta i ansträngning för det. Lagunen ligger på 4650 m.ö.h. och man börjar knalla vid drygt 4000 m.ö.h., vilket kräver att man är acklimatiserad vid höghöjden. Naturen och vyerna är storslagna, vandringen likaså. Stigningen i sig är inte särskild skarp men höghöjden påverkar upplevelsen så känslan kan bli en annan. 

Läs mer -  Här kan du läsa mer information och om vår vandring till Laguna 69 samt andra vadringar i området kring Huaraz. 

Högsäsong/bästa tid: juli-aug

Antal dagar: 1 dag, ca. 5-7 h vandring

Total distans: tot. 16 km, 8 km enkel väg

Högsta höjd: 4650 m.ö.h.

Starthöjd: ca. 4000 m.ö.h.

Utgår ifrån: Huaraz på 3100 m.ö.h. (om du väljer att göra det som en tur)

Ansträngning: medelsvår-svår m.t.p. höghöjden, i övrigt mestadels stigning på slutet.

Tips!

Viktigt, viktigt är att acklimatisera sig noggrant vid höga höjder, här kan du läsa mer om vad höjdsjuka är, vad man kan göra åt det och om när jag själv blev drabbad.

Salkantay trek, Peru

DSCN8843 2JPG

DSCN8889 2JPG

Salkantay trek är en vandring under fem dagar och fyra nätter med slutmål Aguas Calientes, och Machu Picchu. Vandringen görs med fördel med ett företag anlitat i Cusco, men det går även att göra den på egen hand vilket dock kräver både vana och vetskap om vart och hur man rör sig i terrängen. 

Läs mer - Vill du veta mer om hur det är att vandra Salkantay kan du läsa om vår vandring dag för dag här.

Högsäsong/bästa tid: juni-sep

Antal dagar: 5 dagar, 4 nätter

Total distans: ca. 90 km om du väljer att vandra alla sträckor (häst finns specifika sträckor för dem med trötta ben).

Högsta höjd: 4630 m.ö.h.

Starthöjd: ca. 2900 m.ö.h.

Utgår ifrån: Cusco

Ansträngning: Alla klarar den här vandringen om man vill, men det kan upplevas olika tufft. Jag kategoriserar den som medelnivå.

”The W” i Torres del Paine, Chile

DSCN1505JPG

Nationalparken sägs vara en av de vackraste platserna på jorden, och det är en av de mest extrema och häftigaste landskap jag någonsin sett! Vi gjorde vandringen ”the W” från öster till väster, dvs. vi startade med Torres del Paine-stigningen vilket många finner som en fin avslutning. Jag uppskattade att gå vandringen ”motsatt håll” mot vad många gör, vi hade heller inget val p.g.a. bokningarna och systemen fick vi vara glada att vi överhuvudtaget hade möjlighet att gå den. Man kan även göra dagsturer i parken och allt går att göra på egen hand utan guide. Boendestandard varierar från hotell till camping i eget tält. Observera att det krävs uppvisande av bokning för tältplats, eller hostel/hotell för att få komma in i parken. 

Klicka här för fler fantastiska bilder av nationalparken Torres del Paine.  

Högsäsong/bästa tid: dec-feb är högsäsong, men man kan vandra i parken från oktober t.o.m. mars

Antal dagar: ca. 4-6 dagar (vi gjorde 5 dagar, 4 nätter)

Total distans: ca. 85 km beronende på om du väljer att gå upp i alla dalgångar och till hängbroarna och glaciär grey.

Högsta höjd: ca. 1000 m.ö.h. 

Utgår ifrån: Puerto Natales

Ansträngning: Relativt enkel terräng, stigningar när du ska upp i dalgångarna. Men om du väljer att campa med eget tält bär du på egen packning , då får du ha den extra vikten i åtanke.  

Varför heter det ”The W”?
Av den enkla anledningen att man går som i ett mönster av ett W.  
Är du sugen på längre kan du även gå en trekking kallad The Circuit eller "The O", som är upp emot 7-10 dagars vandring.

The Fitz Roy, Argentina

DSCN8269 2JPG

DSCN8252 2JPG

Även detta är en vandring som du till fördel kan göra på egen hand utan guide eller grupp. Ännu bättre är att du utgår ifrån El Chalten och kan börja vandra direkt från centrum, du behöver alltså inte ta dig någonstans för att börja. En annan fördel är att det är helt gratis, och då trots att det är nationalparksområde! 

Läs mer - Här kan du läsa om Fitz Roy och andra vandringar i området. 

Högsäsong/bästa tid: nov-feb

Antal dagar: 1 dag (alt. 2 dagar då man kan campa för att få möjlighet att besöka vid soluppgång).

Total distans: 20km, 10km enkel väg, ca. 8 h vandring.

Högsta höjd: ca. 800 m.ö.h.

Starthöjd: ca. 400 m.ö.h.

Utgår ifrån: El Chalten

Ansträngning: Vandringen har en del stigningar i början och främst slutet upp på bergskrönet och Laguna los Tres. Fördelen är att det inte är hög höjd som påverkar, vilket gör stigningen förhållandevis enkel vilket givetvis beror på vad man har för referens. 

Vill du läsa mer? 

Fler inlägg om Sydamerika 

Fler inlägg om vandring 

Nationalparker