Vad du inte får missa i San Pedro de Atacama

Första anhalt i Chile för oss blev San Pedro de Atacama som vi tog oss till genom saltöknen – Uyuni. Staden är inte stor men ack så mysig, något mer turister än jag var förberedd på. Det är en markant skillnad vad gäller priser och kostnader här i Chile, vilket har gjort att vi fått ändra vår livsstil lite för att hålla budget. Vi har därför det senaste bott i dorm (flera sängar där man sover med andra) och mestadels lagat vår egen mat, vilket är något vi varit medvetna om och förberedda på att det kommer bli i Chile och Argentina. 

DSCN0335 2JPG

Utanför San Pedro de Atacama finns världens torraste öken, vilket verkligen har känts av. Läpparna är ständigt snustorra och andningen likaså. 

DSCN0331 2JPG

Hyr cykel och åk till Valle de la Luna ...

Att komma hit är som att färdas till en annan planet, absolut ingenting växer här. Vi har inte ens sett en fågel, inte en växt. Vi förstår varför namnet på platsen heter Måndalen, för det skulle kunna vara som på månen. Vi hyrde cykel för ca. 3000 peso vilket är ca. 40 kr. Till entrén till parken är det drygt 12 km och totalt enkel väg drygt 17km. Ta med mycket vatten om du väljer att åka på dagen, för det blir extremt varmt och går inte att undkomma solen. Inträdet till parken är 2500 peso under dagen och 3000 peso på eftermiddagen/kvällen. I parken finns olika stopp och sevärdheter att titta på. 

DSCN0314 2JPG

DSCN0307 2JPG

… och/eller till Valle de muerte

Det är också en dal – dödsdalen. Själv sprang jag en sväng hit en av dagarna, upp på en topp för en fin och mycket tacksam utsikt. Men man kan även besöka parken på samma sätt som Valle de la Luna. 

Sand boarding

Precis som i Huacachina finns här aktiviteten sandboarding då det är en öken vi befinner oss i.

DSCN0352 2JPG

Astronomisk tur

Kontoren i staden erbjuder mängder med turer där det mesta känns lite samma som Bolivias del av kakan -gejsrar, laguner, saltöken m.m. Men en astronomisk tur skiljer sig från mängden, och kan verkligen vara en rolig aktivitet om man har intresse för det. Man får lära sig om stjärnhimlen, dess rörelser och samt studera dem med bra utrustning. Under våra dagar här var det tyvärr för molnigt för att någon tur skulle bli av.  

Det franska bageriet

För de som gillar bröd, missa inte ett besök på La Franchuteria. 
Här finns riktigt gott bröd med olika smaksättningar samt olika sorters croissanter, kaffe och juice. Vi gjorde besöket under lunchtid och delade på en enorm baguette med bacon, ost och champinjoner, till det juice. Smaskigt men smakar det så kostar det i Chile helt klart!