Vad du bör veta innan du reser till Bolivia

Tre veckor i Bolivia är över och de har bara rusat iväg. Bolivia är ett land med stora kontraster, inte minst miljömässigt - men även vad gäller klyftor. Här kommer några tips som kan vara värt att veta om man har funderingar på att åka till Bolivia! 

DSCN9432 2JPG

Du kan inte undvika höghöjden

Stora delar av landet är över 3000 m.ö.h. vilket innebär att du kan drabbas av höjdsjuka, inte minst om du flyger in i landet och inte har möjlighet att vänja dig successivt. Höjdsjuka kan drabba vem som helst och är något som ska tas på allvar. Här finns ett inlägg med tips och råd om höjdsjuka, samt historian om när jag själv blev drabbad.  

Ju högre höjd, ju lägre kokgräns på vattnet…

Vatten kokar vid 100 grader, vid havsnivån ja. Men på högre höjder kan vattnet börja koka redan runt 72-75 grader, vilket innebär att alla bakterier inte har kokats bort. Viktigt att tänka på att låta vattnet koka en stund så det hinner nå 100 grader. 

DSCN0200 2JPG

Det bjussas inte på leenden om man säger så

Bolivianer är generellt ganska lata och inte särskilt service-minded. Det vet helt enkelt inte vad det innebär. Vill du ha din lunch eller middag i någorlunda tid så får du hämta menyn själv, gå och beställa maten och gå och hämta notan. Detta är helt sant!

Svårt att hitta bra nät!

Nät och wifi går att hitta på de flesta ställen när man reser nu för tiden. Men att hitta bra välfungerande sådana är desto svårare, åtminstone i Bolivia. 

Kokablad är legalt, kokain är inte

Same, same but different! Gör inget dumt, straffen är hårda.

DSCN9443JPG

Transport är billig… och tar tid

Att röra sig med buss i landet är ett riktigt billigt färdmedel, speciellt om du väljer lokala alternativ. Men det är inte för den som vill vara effektiv, det tar den tid det tar. På bilden ovan ser ni hur bussarna fraktas på enklare pråmar över vattendraget, som tur var fick passagerarna åka båt över.   

Toapapper

Ha alltid med dig eget för det finns aldrig på offentliga toaletter, inte alltid på hostellen med privat badrum heller.

DSCN9933 2JPG

La Paz kommer bli en återkommande del i resan, vare sig du vill eller inte

La Paz är och kommer vara en central punkt om du väljer att resa till Bolivia. Många turer utgår härifrån och det är från La Paz du tar dig både norr till Amazonas, väst till Titicacasjön och platser söder om i landet. Här har jag skrivit ett inlägg om vad man kan hitta på i La Paz.