Typiskt Brasilien enligt Lycklig & levande

Här kommer ett av alla de inlägg som legat som utkast länge, länge. Vissa kanske inte ens kommer att få se dagens ljus, men det finns så mycket från vår resa som jag inte hunnit dela med mig av. Det får helt enkelt komma lite längs vägen mellan allt annat spännande som händer. Vår Brasilienvistelse varade i knappt tre veckor där vi hann besöka Florianopolis i söder för att sedan ta flyget till Sao Paulo för vidare färd ut till Ihla Grande. Ihla Grande var mestadels sol och bad, därefter åkte vi till Rio de Janeiro och sedan ett dygnskort stopp i Salvador innan färd mot Europa. 

DSCN8796 2JPG

De är SÅ trevliga!

Jag måste säga att jag överraskad hur mycket jag tycker om Brasilien. Inte för att jag trodde att jag inte skulle göra det, men jag har aldrig haft någon dragning hit. Jag har aldrig haft Brasilen på listan över resmål jag vill besöka, men där finns det definitivt med nu. 

Jag har fått enorm mersmak på Brasilien och vill upptäcka och uppleva det mer! 

De människor vi mött från Brasilien under vår resa har varit enormt trevliga, och kanske just därför man känner sig så himla välkommen. Det finns en känsla av människor som bryr sig om varandra och hjälper till sig trots den enorma storleken till land!

DSCN8710JPG

Man ser inte ens Acain under allt pålägg... 

Acai - eller mirakelbäret som det kallas i västvärlden

Acai finns överallt i Brasilien där vi rest runt, det är ett bär som mixas med is och blir ungefär som en form av nyttigare variant på isig glass. Detta har blivit populärt i västvärlden på senare år och marknadsförs som ”mirakelbäret” - då det ska vara så väldigt nyttigt. Jag kände igen acai från hemma och det uttalas a-ss-ai och inte a-cka-i som de flesta (så även jag) från våra delar av världen verkar tro! 

Denna glassliknande smoothie serveras antingen som den är, eller vanligen med banan och granola och ibland även honung. Det är så gott och svalkande i hettan! Hemma finns det att köpa i pulverform om man är intresserad av att prova, jag vet dock inte om detta motsvarar smaken av en ”riktig” acai, men värt att prova.

Caipirinha

Brasiliens numero uno, den traditionella drinken innehållande deras sprit cachaca, mortlade limeklyftor, rörsocker samt is. Svalkade god i värmen och ett signum för landet. 

Buffeér!

Det är plockmat och buffeér överallt, man plockar alltså den mat man vill ha på takllriken och betalar sedan i kilopris. Detta är vanligt förekommande vid luncher i Brasilien och något vi såklart provade. Det är dock lite lurigt för man vet inte hur mycket det kommer gå på och man plockar lätt på sig en massa gott och mycket mer än man tänker sig. Det blir därför kanske inte så billigt som man först trott. 

DSCN8783 2JPG

Portugisiska istället för spanska & språken är inte så lika varandra...

...som man kanske skulle kunan tro. 
Det blev en väldigt markant skillnad att komma till Brasilien just p.g.a. språkförändringen. Vi trodde inte att portugisiska skulle vara så olikt spanskan, och inte trodde jag att Brasilianare skulle förstå så lite spanska... Det blev helt klart svårt med kommuniktionen. Man nästintill tillbaka på ruta ett innan vi kunde spanska. Portugisiska har ett helt annat uttal. 

Uber!

Ubertaxi är vanligt förekommande i Brasilien och väldigt utbrett, det används överallt och betydligt mycket mer än i Sverige. Det är så man reser om man inte reser med buss eller tåg. 

DSCN8811 2JPG

(Korv) stroganoff

Överallt i Brasilien där vi rest har det serverats Stroganoff, med biff eller kyckling. Högst otippat om jag får säga det själv, då jag tror att denna maträtt ursprungligen kommer från Ryssland. Där och då var vi ganska glada över varitationen och något som påmindre om "hemma".

Karneval - så klart!

Behöver jag säga mer om det? Vi tajmade tyvärr inte karnevalen i Rio som sägs vara en häftig upplevelse.

Korta råd & bra att veta innan du reser till Brasilien

Säkerheten är hög - detta har förbättras mycket de senaste åren

Skala ner planerna - Brasilien är enormt stort vilket många inte riktigt förstår, det tar tid att ta sig fram.

Gringo - bli beredd att bli kallad detta!

Du kommer känna dig osäker på vissa platser - så är det bara, men med sunt förnuft och genom att vara påläst kan man undgå många nitar.

DSCN8579JPG