Transport – att ta sig till Galapagos & mellan öarna, samt en historia om när allt inte gick som det var tänkt...

Historien om när vi inte fick åka med färjan tillbaka…

Två veckor hade passerat och det var dags att göra sig redo för nya äventyr. Vi hade bokat återresa tillbaka till huvudön Santa Cruz redan vid utresan. Vi skulle åka dagen innan vår flight skulle gå, vilket visade sig vara en väldig tur. Båtturen skulle som uttalat gå runt 6-tiden på morgonen och vi var på plats i hamnen i god tid för bagagecheck (de kollar allt bagage mellan öarna) och annat praktiskt. På ”biljetten” vi fått stod enbart båtens namn och varken datum eller tid noterat... Egentligen skulle man inte kunna kalla det biljett, säljaren hade skrivit det på baksidan av det kvittot vi fått när vi betalade. För att kunna åka med båten behövde man pricka av sig på passagerarlistan genom uppvisande av biljett och pass fick man ett passerkort att hänga runt halsen. 

När vi efter en stunds köande kommer fram inser vi att våra namn inte finns med på passagerarlistan. Det måste vara fel båt tänker vi och provar nästa och nästa.

Våra namn finns inte med någonstans. Paniken som sprids inombords blir inte mindre när det visar sig att även tre andra par saknar sina namn på passagerarlistan. Ett par hade en komplett tur bokad från huvudstaden, ett annat par skulle hinna med flyget från huvudön på förmiddagen. Allt är en enda röra. När vi efter en lång stund slutligen får besked att det finns plats på eftermiddagsturen sprids det en enorm lättnad både inombords och i den samlade skaran. Nu var det bara att vänta.

DSCN6052 2JPG

Att ta sig till Galapagosöarna - vad är bäst? Hur gör man? 

Ut till själva Galapagos tar du dig enklast med flyg då öarna befinner sig drygt 100 mil från Ecuadors fastland. Det finns kryssningar som startar från Ecuadors kust men vill man åka på en kryssning kan man med fördel göra det med dem som utgår på plats. Jag vill dock poängtera att man kan få ut enormt mycket av resmålet utan att göra en flera-tusen-kronors-kryssning. Att besöka Galapagos på egen hand har jag skrivit mer om, se länkar i slutet av inlägget. 

Galapagos har två flygplatser, en på Santa Cruz (eller egentligen på en liten egen ö norr om huvudön Santa Cruz) och en på San Cristobal. Från flygplatsen på Santa Cruz går det smidigt en gratis buss till den anslutande båten till huvudön, båten kostar någon dollar att åka med. Därefter finns både taxi och buss till centrum på ön. 

Flygen till själva Galapagos går enbart från Ecuador, och det är då från huvudstaden Quito eller Guayaquil som faktiskt är landets största stad. 

DSCN6067 2JPG

Transport – att ta sig mellan öarna

Båtarna går, oftast. Ibland är de dubbelbokade eller så har de missat er på passagerarlistan likt historien ovan. Bokningssystemet och logistiken är inte den bästa, då det består av manuella lappar man får hängt runt halsen. Kom i god tid, och ha koll på vad din båt heter.

Båtturer mellan öarna har fasta priser (30 USD när vi var där 2017) och görs med speed boat, man kan köpa biljetter på i princip alla resebyråer, men i slutändan hamnar alla på samma företag i hamnen. Vi fick ner vår biljett 10 USD per person, då vi köpte returresan direkt men det strulade bara till det för oss. Vi stod inte på passagerarlistan för rätt tid och datum vid returresan så vi fick inte följa med. Jag rekommenderar därför att enbart köpa enkel biljett åt gången och sedan ev. tillbakaresa när det är aktuellt för att minimera att det blir fel. I alla fall när bokningssystemet ser ut som det gör i dagsläget. 

Några praktiska avslutande tips om du ska besöka Galapagos

  • Det finns ingen bankomat på Isabela och det är mycket kontant användande som gäller överlag. Det kan också vara ett lotteri om man får pengar ur automaten märkte vi...
  • Lokalbefolkningen kan i allmänhet inte engelska så några fraser spanska skadar inte att kunna!
  • Tänk på att du inte får ta med dig färska matvaror till Galapagos. Det är stenhårda och scannar och checkar allt, även mellan öarna. 
  • Räkna med att det kommer oförutsedda utgifter. 

dscn6085jpg

Vill du läsa mer?

Galapagos på egen hand - en annan värld - allmänna tips, upplevelser & budgettips.

Att se och göra på Galapagos på egen hand - på huvudön Santa Cruz

Att se och göra på Galapagos på egen hand - del 2 - på Isabela