The Liebster Award – från en resebloggare till en annan

Tack Charlotte för nomineringen till The Liebster Award! Jag blev väldigt glad när jag såg ditt mail i inkorgen. Charlotte har bl.a. bott i Doha, och arbetat som flygvärdinna för Qatar Airways samt SAS. Charlotte resebloggar på Readyfortakeoff Spana in henne!

The Liebster Award är ett sätt att lyfta fram andra resebloggar, genom att besvara 11 frågor från en annan resebloggare. Jag nominerar sedan i min tur en bloggare jag finner intresse av och ställer 11 frågor vidare till denna.

Hur kommer det sig att du började reseblogga?
Jag har bloggat i omgångar sedan 2011, främst under mina långresor för att delge vänner och familj vad vi sysslat med på andra sidan jorden. Det var först nu efter sommaren som jag tog steget till en egen hemsida som jag planerar att löpande uppdatera även på hemmaplan. Detta är något jag tänkt på en längre tid men aldrig riktigt tagit mig tid till. Men jag gillar att skriva och förmedla saker genom skrift, likväl som jag älskar att resa så det är passande kombo.

Vad är ditt bästa resetips?
Oj, det var svårt. Men som i övriga livet, följ magkänslan då brukar det bli bra. Känns det bra i magen så är det oftast bra. Och att inte ta saker för allvarligt, det mesta problem man stöter på löser sig och för oftast något oväntat och roligt med sig! 

1386_1jpg

Hur länge rekommenderar du att vara iväg på långresa och varför?
Det är väldigt individuellt beroende på vad man har för syfte och förväntningar med sin långresa. Jag upplever att har man en tid avsatt för sin resa (dvs. planerad hemkomst), så disponerar man den tid man har på bästa sätt och förbereder sig mentalt för hemkomsten oavsett om resan är tre, fem eller åtta månader. Jag kan uppleva att både en och tre månader som något kort, då jag personligen fortfarande hade en enorm mersmak på att resa runt och se mer när vi åkte hem, likväl som det kan vara fullt mättande för någon annan. Det beror också på om man har varit iväg länge förut och om trivs med att vara iväg hemifrån längre perioder. Jag personligen rekommenderar en resa mellan tre till sex månader för att man ska hinna landa i livet som backpacker, men man får utgå från sina behov och sig själv. Finns inga självklara svar, inget är rätt eller fel. Varje resa är ju helt unik!

Vad är läskigaste du upplevt när du rest långt?
Det finns många tillfällen som varit skrämmande på olika sätt. Men det tillfället jag fått mest akut panik var när vi var i närheten av en skottlossning i Filippinerna. Vi skulle flyga nästa morgon och hade planerat sova på flygplatsen, men vi fick inte komma in i hallarna under natten som vi planerat, utan flygplatsen var stängd. Skottlossningen ägde rum på gatan där vi satt på en restaurang och spelade kort ett gäng, det blev allmän tumult och panik. Fel plats vid fel tillfälle, men det slutade bra.

Tre ord som karaktäriserar ditt resande
Frihet, nyfikenhet och äventyr!

Vad har resandet lärt dig?
Resandet har lärt mig att på ett djupare plan inse att alla inte har det så bra som vi, att alla inte har möjlighet att göra resor i den ”unga” åldern eller överhuvudtaget. Resorna har lärt mig se det jag har, att vara tacksam och mindre materialistisk. Jag har fått lära mig att lösa problem på egen hand, utan någon som kan eller vill hjälpa.

Hur väljer du destination?
Den beror på tillfälle och resans syfte, är det en långresa planerar vi sällan alla destinationerna i förväg. Vi har en diffus plan över tänkt resrutt, vilka länder vi vill hinna med sen läser vi på längs med resan vart vi vill stanna och inte. Några destinationer vet man såklart innan att dit måste vi men det mesta tas efter hand.

Valet av själva länderna faller på länder som känns intressanta, annorlunda och med en magkänsla av det har något som tilltalar oss, med syftet att få lära känna landet dess kultur, miljö, natur och befolkning. Så var det med Filippinerna, jag bara visste att jag skulle dit och landet var helt magiskt och några av de bästa platser jag besökt är just i Filippinerna. Likaså har jag fått för mig detta med Chile, vilket ännu inte är bevisat om magkänslan även denna gång stämmer. I övrigt får man vara lite smart och välja länder närliggande varandra för att kunna resa landsvägen och på så sätt få möjlighet att se så mycket som möjligt av resan. 

dscf0171jpg

Vilken är din favoritstad? Berätta lite om varför det är just din favorit.

Jag är ju ingen storstadstjej… men ska jag säga en av de städer jag har besökt som jag tycker om så får det nog bli Kuala Lumpur. Sydostasien är ju lite som ett andra hem och just KL har varit en central punkt på flera resor, en stad jag gärna reser tillbaka till!

Har du någon drömdestination och i så fall vart?
Det finns många, men just nu står Machu Picchu tillsammans med Kilimanjaro högt upp på den listan! Svalbard är också ett riktigt drömmål men det kanske förblir en dröm… det får vi se.

Kommer det bli någon mer långresa eller bara “korta” resor i framtiden?
Jag har planer på fler långresor absolut! Jag och min sambo har köpt en nybyggnation som började byggas innan sommaren och är klar våren 2018. Planen är att innan dess sälja vår nuvarande bostad och åka iväg minst 6-7 månader, men gärna längre än så om jag får bestämma! Det som styr är hur länge vi kan få tjänstledigt då vi båda vill och måste behålla jobben pga. bostadsköp. Det har ju blivit en negativ trend i våra backpackerresor, då de tycks bli kortare och kortare… så när vi kom hem från Sri Lanka i vintras lovade vi oss att nästa skulle minsann bli en rejäl en!

Har du varit på någon destination som du inte skulle rekommendera någon att besöka, varför?
Min uppfattning av att resa är att resan är så personligt utformad och kan skilja sig så åt vilka människor just jag möter som kommer påverka min uppfattning. Självklart finns det platser som jag varit mindre nöjd utav. Men jag vet också att människor upplevt dessa destinationer helt annorlunda än vad vi gjort. Personligen var jag inte jätteimponerad av Vietnam, främst Mekongdeltat och dess städer. Med anledning av att vi blev förföljda där vilket skapade obehag, detta formade huvuddelen av vår upplevelse där. Därför vill jag inte avråda från någon destination som jag varit på, även om det finns plaster jag gärna talar mer varmt om.

Jag har nominerat Elin och hennes reseblogg, Elinreser Det här en tjej som imponerar på mig, hon har besökt hela 86 länder och tycks älska att resa långt lika mycket som jag gör, och på ett väldigt likvärdigt sätt som jag gör. Jag känner helt enkelt igen mig i hennes sätt att uppleva världen. Här kommer mina frågor till dig Elin.

1.     Vilka tre ögonblick under resa vill du uppleva igen och varför?
2.     Vilken är den längsta resa du gjort och hur såg resrutten ut?
3.     Vad är det mest extrema (enligt dig) du utsatt dig för på resa?
4.     Hur har du gjort för att möjliggöra tid för dina resor, från t.ex. jobb?
5.     Jag antar du reser med ryggsäck, i så fall vad reser du med för ryggsäck?
6.     Jobbar du när du reser?
7.     Har du råkat ut för någon olycka eller obehag under resa?
8.     Berätta om din uppväxt i Afrika, hur tror du det har format dig?
9.     Vart går nästa resa?
10.   Vad har resandet lärt dig?
11.   Hur ser du på resandet idag jämfört med dina allra första resor, skiljer sig ditt sätt att resa?

Ta hand om er