Summering av Argentina - Sydamerikas svar på Sverige?

Är Argentina Sydamerikas svar på landet lagom? Eller får hemlängtan oss att spela ett spratt när osedvanligt mycket påminner oss om Sverige. Upsala Glaciär, La Bocas blågula färger och den bohuslänska graniten. Inte undra att man tänker på kära gamla Svea rike. Vi har rest ut och in i landet flera gånger, växlat mellan Chile och Argentina, och spenderat cirka tre veckor i landet och besökt fem olika destinationer. Allt från vingårdarna i nordvästra delen av landet till Ushuaia -världens mest södra punkt och metropolen Buenos Aires, däremellan den lilla byhålan El Chalten (rekommenderar varmt för vandring!). Destinationerna sträcker sig från norr till söder i detta makalöst stora land, och det skulle inte vara rättvist att jämföra dem -då de verkligen skiljer sig åt! 

DSCN8240 2JPGGlaciären Perito Moreno i El Calafate, Patagonien. Jag kunde stå hur länge som helst och bara betrakta naturen och dess underverk. 

Typiskt Argentina enligt Lycklig och levande

Vad är då typiskt för landet? - Ta det hela med flera nypor salt 

DYRT! Argentinas ekonomi håller på att fallera mer och mer, det råder kritiskt läge i landet där inflation är ett av problemen. Detta gjorde att det var ännu dyrare än vad det tidigare varit och absurt dyrt med inträde till t.ex. nationalparker osv.

Vin och biff är väl det alla tänker på när man nämner landet. Ja, det är makalöst goda viner och ja det är makalöst gott kött. Mendoza är vindistriktet som producerar mest vin, här kan man med födel prova viner i det oändliga. 

DSCN0790 2JPGLunch på vingård i Mendoza.

DSCN0801 2JPG

Vinrankor i långa rader. 

Europeisk känsla, Argentina påminner mycket om Europa i sin känsla. Det är många inflyttande européer och vi upplevde kulturen till stor del italienskt präglad. Främst de mellersta och norra delarna har en stor italiensk influens. Det är mycket italiensk mat och argentinsk glass går att köpa överallt (påminner om italiensk sådan).

Tangon sägs härstamma lika mycket från Buenos Aires som från Montevideo (Uruguay).

Maté är typiskt för Argentina och Uruguay -denna dryck påminner om te och dricks i en speciell kopp med metallsugrör. Man ser människor gåendes med termos och kopp lite varstans. Till och med vattenkokaren har en inställning för exakt temperatur för matét.

DSCN8621 2JPG

Man får alltid ett glas vatten till kaffet. Alltid. Och man får allt som oftas även facturas till, som är som en liten mindre modell av en croissant med sockerlager på, alltså inte strösocker utan sockerlagsliknande smet. Dulche de leche är också en vanlig smaksättning i bakverk och syns överallt. Det påminner om kola eller kondeserad mjölk.

Nycklarna är av gammal modell, på alla (kanske en tillfällighet vad vet jag!) ställen vi har bott på har vi fått en riktigt gammal nyckel ni vet. På samtliga har det även varit dörrar utan dörrhandtag där man får greppa i nyckeln för att ta sig in...

Överallt i Sydamerika används Whats app frekvent, men de använder appen lite annorluna mot vad vi är vana vid. De talar nämligen in ljudklipp till varandra hela tiden istället för skriva textmeddelanden. 

Gauchos finns i både Argentina, Uruguay och Paraguay, de är boskapsskötarna på pampas, cowboysen i hatt! De är skickliga ryttare med lasson. 

DSCN1283 2JPG

Ushuaia -Patagonien.

DSCN8360 2JPG
El Chalten.