Språkinlärning – vikten av att lära sig språk

Inlägget presenteras i samarbete med Babbel, men åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna. 

Min språkbakgrund & varför jag alltid haft lågt självförtroende i språk

Jag och språk har aldrig varit riktigt kompisar. Jag har aldrig varit särskilt kunnig i språk utöver mitt eget modersmål svenska. Det kan tyckas motsägelsefullt då jag som ni vet älskar både att resa och skriva.

Jag har alltid haft ett dåligt självförtroende att främst just prata engelska – detta till stor del på grund av att jag under de första åren i skolan bytte engelskalärare frekvent, vilket gjorde att jag aldrig skapade förtroende och kände mig trygg i gruppen. Skriva och läsa engelska har aldrig varit samma problem som att just att prata.

Som om det inte vore tillräckligt blev det inte bättre under gymnasietiden, då min dåvarande lärare begick tjänstefel med mitt betyg i engelska.

Detta förbättrade inte direkt mitt självförtroende i att prata engelska. Idag har jag kommit över tröskeln och dessa känslor infinner sig inte i den grad längre. Jag är också medveten om vikten av att kunna prata olika språk – och vilka möjligheter det gett mig!

Som tredje språk i skolan valde jag tyska och det ångrar jag faktiskt lite. Idag hade jag helt klart valt spanska, just med anledning av språkets storlek och min dragning för de spansktalande kontinenterna.

Inför vårt år i Central- och Sydamerika började vi med att lära oss lite grundläggande spanska på hemmaplan, och vi använde oss faktiskt just av Babbel redan då, vilket var extra kul när dialogen om ett samarbete kom upp med dem! Vi körde mestadels Babbel innan avresa, sedan gick jag och min sambo även en intensivkurs i spanska i Nicaragua där vi bodde i en lokal familj. 

DSCN9689JPG

DSCN0200 2JPG

Hur lär man sig bäst språk? 

Personligen tror jag det handlar mycket om att utsätta sig för situationer och konversationer med människor – just det som jag aldrig riktigt vågade göra i skolan. Men det kändes alltid så konstigt att prata ett annat språk med någon som jag kunde prata svenska med? Det bästa du kan göra är att åka till landet vars språk du vill lära dig. Men om man är precis i början att lära sig ett språk då? Eller kanske inte har möjligheten att resa för att lära sig ett språk. Eller så är syftet helt enkelt att kunna grunderna inför ett besök till ett annat land. När vi inför vår resa till Central- och Sydamerika använde oss av Babbel som hjälpmedel för att lära oss spanska var vi helt gröna – ingen av oss hade tidigare läst spanska. Min sambo läste franska i skolan, så han hade ett litet försprång gentemot mig med tyskan som inte alls är lik spanskan. 

Vi har alla olika förutsättningar att lära oss och vi lär oss också på olika sätt. En del tycker om att lyssna medan andra behöver skriva för att det verkligen ska fastna. Inom all form av inlärning är nyckeln ändå – repetition!

kjgkg 2jpg

Varför ska man lära sig ett lokalt språk?

Fördelarna med att kunna ett lokalt språk är många, nedan listar jag de främsta anledningarna jag ser med att ta del av att lära ett nytt språk inför exempelvis en resa.

  • Du får ut mer av resan då du kan kommunicera och prata med locals. I stora delar av Central- och Sydamerika är detta en nödvändighet för att överhuvudtaget bli förstådd och kunna resa runt. Det beror givetvis på var du reser. Generellt är det ännu mindre etablerad engelska på landbyggden. I Central och Sydamerika är det spanska som är världsspråket, punkt slut. 
  • Du skapar en betydligt bättre förståelse för landet du besöker samt dess kultur. 
  • Om du kan grunderna i språket kan du ofta tillgodose dig ännu mer väl på plats. Du kan då ta till dig mer genom till exempel text när du besöker landet på skyltar, vägar eller menyer! 
  • Du får ofta uppmuntran och bemöts av glädje när du försöker kommunicera på landets lokala språk. 

vbnm 3jpg
Babbels app går igenom allt från grammatik, uttal och stavning.

Vad är Babbel & hur fungerar det?

Jag har under en period testat Babbel som är en app för språkinlärning, de erbjuder inlärning av 14 olika språk. Tjänsten finns både som app och via dator. För alla språk är första delen i varje kurs gratis, vilket möjliggör att man kan ladda ner appen och testa om det är något som verkar intressant. Därefter betalar man per månad och lär sig så mycket man vill och hinner under den tid man vill betala. Appen är pedagogisk, användarvänlig och enkel. Lektionerna brukar börja med att du får lyssna och sedan upprepa uttalet, ett avsitt är cirka 15 minuter. Nedan listar jag vad jag tycker om med Babbels app.

lyssna och sg efter 2PNG

Skriv versttningen 2PNGHär är exempel på hur det kan se ut.

Fördelar jag finner med att använda Babbel för språkinlärning 

Det finns olika språknivåer – vilket gör att det passar alla oavsett om du inte kan någonting eller är på god väg att lära dig ett språk.

Du får använda alla dina sinnen när du lär dig, tal, skrift, hörsel och att läsa. Olika moment finns med för att skapa de bästa förutsättningarna för att lära sig språket.

Repetition - tjänsten som Babbel tillhandahåller ger möjlighet att just repetera när du avslutat en kurs! Något jag ser som väldigt viktigt för att kunna lära sig språk rent långsiktigt.

Gratisversion - där du kan testa appen innan du registrerar dig för betalversionen.

Allt sker online - du kan lära dig var som helst och när det passar dig.

I din egen takt - jag tycker om möjligheten att lära sig i sitt eget tempo.

En annan fördel är det som jag tyckte var allra svårast med att lära sig språk i skolan – att se och lära sig sammanhanget. Att man får fylla i tomrum i texter och meningar gör att man lär sig helheten i språket på ett helt annat sätt än bara lösa ord, fraser och meningar.

fyll i det som saknas 3PNG

Olika niver 2PNG
Här är de olika språknivåerna. 

Du kanske också gillar

Flopparna i Sydamerika att undvika

Topplista Centralamerika

Fler inlägg om Sydamerika