Skåror, skrevor & kanjoner i Sverige – är de verkligen så coola som de verkar?!

Listan med Skåror, skrevor & kanjoner

Det här inlägget har jag tänkt skriva länge, men aldrig funnit riktigt motivation till. 

Formationer av berg är sånt som alltid har intresserat pappa och som jag motvilligt blivit meddragen på. Jag fascineras mer av vyer och höjder än av själva skårorna och skrevorna.

Idag listas det skåror högt och brett – då jag insåg att jag besökt några stycken inom landets gränser under den senaste tiden. Vad är förresten skillnaden på skreva och skåra? Gissningsvis är de synonymer, jag tror helt enkelt att det bara är dialektalt det skiljer sig åt.

Skuru gata & Skuru hatt, Eksjö Småland

IMG_20190505_115222_resized_20190608_122623177jpg

IMG_20190505_114315_resized_20190608_122718541jpg

Det var imponerande och gav en känsla av Ronja rövardotter vilket passade i närheten av Astrid Lindgrens värld.               

                 - skrev jag på Lycklig & levande efter besöket.

Förra våren var vi i Eksjö och besökte då Skurugata och Skuruhatt som finns precis utanför Eksjö. Det är både en bred och djup bergsklyfta i massivet. Vi gick först genom klyftan för att sedan vandra upp på berget för att se på utsikten. Ordet Skuru betyder ungefär skåra. 

Läs merUpptäck Eksjö i Småland – en av Sveriges tre trästäder 

Hällingsåfallet & dess kanjon, Strömsund Jämtland

Det låter inte som en skåra, - nej för fallet är mer känt än själva skåran även om den i sig också är ganska fräck. Hällingsåfallet ligger längs vildmarksvägen som vi åkte under vår Sverigeresa. Vildmarksvägen är som det låter, en väg som går från Strömsund till Vilhelmina och tillbaka igen, mellan Jämtland och Lappland över fjällen eller vice versa. Vi körde den söderifrån och gjorde flertalet stopp under våra två dagar längs vägen. 

Hällingsåfallet är lite Sveriges svar på Grand Canyon, och ett av norra Europas högsta vattenfall på 43 meter. Jag tror att om fallet bara legat mer tillgängligt för den stora massan hade det varit ett betydligt mer populärt turistmål. I anslutning till fallet ligger också Sveriges och norra Europas längsta vattenfyllda kanjon som är knappt en kilometer lång. Du kommer hit från Strömsund som också är starten (eller slutet) på Vildmarksvägen. 

IMG_20190618_164520_125jpg

IMG_20190618_154709_resized_20200311_010815015jpg

Borrås skåra, Varberg Halland

Om du är på genomfart i Halland är detta verkligen ett perfekt fikastopp för att rasta benen! Borrås skåra är tio meter djup och cirka en till två meter bred beroende på plats. Du hittar den i Värö norr om Varberg i Halland och formationerna har troligen bildats av strömmande vatten från inlandsisen. 

På vissa ställen är den inte mer än någon halvmeter bred och jag försökte mig på att stå med varsitt ben på varje sida om bergväggen, det lyckades! Borrås skåra kan nås nästan direkt från E6:an på avfart mot Värö, det är väl skyltat till platsen. När man gått genom skåran kan man fortsätta upp på berget för att ta del av utsikten. 

Slåttdalsskrevan, Skuleskogen Höga kusten

Kanske Sveriges mest omtalade skåra (skreva) just nu?! Denna skreva har blivit ganska så känd på senare tid då turismen har ökat i Höga kusten och Skuleskogens nationalpark. Slåttdalsskrevan är den mest populära och besökta platsen i Skuleskogens nationalpark. Om målet är Slåttdalsskrevan tar du dig dit enklast från entré Syd där du bara följer stigen från entrén. Parken har totalt tre entréer, Väst, Nord och Syd.

Läs merHöga kusten & Skuleskogens nationalpark – tips, se & göra 

IMG_20190705_120745_resized_20200302_092955393jpg

IMG_20190705_121521_resized_20200302_092059002jpg

Hunneboklyftan, Hunnebostrand Bohuslän

Hunnebo där vi har sommarhus har en egen skåra i sitt berg bakom stadskärnan. Följ stigen från toppen av berget ner genom bergsmassiven eller starta nerifrån vägen och gå direkt till klyftan. Om du parkerar vid Stenbrottet är det några kilometer att gå upp på berget, vilket ger en fin vy över omgivningarna. Här finns även ett museum om stenhuggeriet som präglar Bohusläns historia. Enklaste och kortaste vägen till själva klyftan är att vandra efter skyltningen som finns från bilvägen.  

Läs mer Se & göra i Hunnebostrand 

Kungsklyftan, Fjällbacka Bohuslän

Mera känd i området är förstås grannen Fjällbackas version, Kungsklyftan, där bland annat Ronja Rövardotter faktiskt spelades in. Ovanför Fjällbacka ligger Vetteberget som delar sig i två genom Kungsklyftan. Du kommer hit från centrala Fjällbacka där det bara är promenera upp längs trapporna.

Vill du läsa mer? 

Naturområden och utflyktstips runt Göteborgs - del 2 
Fler inlägg under kategorin Friluftsliv
Fler inlägg under kategorin Vandring 
Fler inlägg under kategorin Sverige