Se & göra i Valparaiso

Valpo – det låter så gött i munnen. Svallande, vallande Valpo. Eller Valparaiso som staden egentligen heter. Staden är som en regnbåge i alla dess färger, den gör mig glad och öppnar upp mina kreativa sidor.

DSCN0497 2JPG

DSCN0680JPG

DSCN0595 2JPG

Staden växte inom mig för varje dag. Det kom upp mer och mer att se och upptäcka. Varje gång man gick förbi gatan där vi bodde såg man ny konst på väggen, inte för att den var ny, utan för att man bara inte lagt märke till den tidigare bland all konst. Det är lite villa villerkulla känsla på sina ställen där saker liksom får vara som dom är. 

DSCN0492JPG

DSCN0505 2JPG

DSCN0608 2JPG

Valpo är uppbyggt på 42 stycken kullar, men idag går staden nästintill samman med den närliggande staden Vina del Mar. Evert Taube har vistats i staden en hel del under sin period i Sydamerika – det vittnar han om i låten Vals i Valparaiso.

Familjen var och hälsade på när vi besökte Valpo, så vi hade hyrt en lägenhet i området Alegre vilket var ett trevligt område i centrala delarna av staden ovanför hamnen. Här finns mysiga små ställen att äta på. Det är i området runt Alegre och Conception som det vistas mest turister. 

DSCN0648JPG

DSCN0483 2JPG

Det är bra att ha lite koll när man promenerar runt, det finns områden som man inte bör traska runt i hur som helst på egen hand. Vi gjorde misstaget att gena från ett turiststråk till ett annat – vilket kunde blivit läskigare än vad det blev.

Nere vid vattnet och hamnen kan man med fördel köpa frukt och grönt på marknaderna som finns på gatorna innanför vattnet. Överallt säljs pirogliknande knyten med alla dess olika fyllningar – perfekt att ha med sig på utflykten, de finns oftast att köpa i små gluggar och stånd.

Spårvagnarna och containrarna i hamnen får mig att tänka på Göteborg, och på något sätt är det inte helt olika ändå. Sydamerikas motsvarighet på Göteborg? Väl hemma på väggen hänger tavlorna som vi köpte i gränderna. En på just containrar, och en på spårvagnen som tar sig upp för en av alla de kullarna som staden vilar på. 

DSCN0590JPG

Missa inte Sjölejonskollonin som brukar ligga nere i hamnen på en betongbrygga ute i vattnet. Om man har tur kan man även få se blue boobies och pelikaner också. Vi satt en längre stund och bara tittade på säldjuren som lekte med varandra, vilket var riktigt roande. 

Parque Cultural – det gamla fängelset är idag ombyggt till ett kulturcentrum med en park i mitten. Här är mysigt att vila fötterna efter traskande i kullarna samtidigt kan man vila ögonen på utsikten över staden. 

Söder om Valpo ligger en vik som heter Laguna Verde - om man har tillgång till bil är det en trevlig dagstur att ta sig hit. Vill man se ännu mer natur är nationalparken La Campana som ligger nordöst inåt land ca. 6 mil från Valpo känd för sin unika flora och fauna. Charles Darwin var här när det bekom sig, och vi vandrar i hans fortspår i parken som visar sig ha fina slingor och varierande natur passande för alla i sällskapet. 

chiljpg

Familjen (minus pappa). 

Vill du läsa mer?

Vad du inte får missa i San Pedro de Atacama

Hur man klarar Chile på budget 

Santiago de Chile - miniguide till områden värda att besöka

Patagonien