Se & göra i Ecuador - våra favoriter

Sammanfattning av Ecuador 

Efter 2,5 vecka på fastlandet och 2 veckor på Galapagos är vi redo att lämna Ecuador, och vi båda är överens om att detta är det bästa landet på resan hittills. Saker har klickat för oss här och landet bjuder på variation och flest wow-upplevelser för just oss. 

Vad ska man då inte missa här? Vad är typiskt på Ecuador? Och vad kan man med gott samvete hoppa över? 

Själva besökte vi aldrig ett av dragplåstren Amazonas, och inte heller omtyckta Quito, - men vår vistelse här känns fullständig ändå med innehåll från både trekking, äventyr, djur, natur, stränder och marknader.

Upplevelser du inte får missa i Ecuador som sammanfattar det bästa enligt Lycklig & levande

Galapagos givetvis, en solklar etta under våra fem första månader på resande fot. Varför? Det är som en annan värld, som att åka tillbaka i tiden. 

Läs mer om vår vistelse och hur man kan resa till Galapagos här.  

DSCN6645JPG

Blue-footed booby

Quilotoa är en av de bästa trekkingar vi har gjort. Inte bara för att du kan göra den själv utan också för de fantastiska miljöerna och de människor vi mötte här. Vi vandrade sammanlagt fyra dagar i landskapet som består av leder upp till 200km. Vill man inte trekka till lagunen kan man ta bussen dit också. Jag rekommenderar dock varmt att vandra.

Läs mer - Är du intresserad av att läsa mer om Quilotoa kan du göra det här.

Enconcado - maten i Ecuador är kanke inget att skryta med men Enconcado är bara såå gott, särskilt på ett riktigt sletet hak där någon riktig husmor lagar maten. Det är en kokossås med valfritt kött i (kyckling, fisk, räkor eller fläsk) som kommer tillsammans med ris. Severas mest vid kusten eller på Galapagos. Hett tips! 

Cotopaxi – världens näst högsta aktiva vulkan
Väl värt att lägga en dag eller två i nationalparken Cotopaxi med dess magnifika vulkan. Själva vandringen till strax under snögränsen är inte särskild lång då man kan ta sig med bil upp över 4000 m.ö.h. Men den ska inte underskattas.

Läs mer - här har jag skrivit mer om Cotopaxi.  

Gå på marknad, med en av världens största open-air marknader ska man inte missa att gå på marknad i Ecuador! Det kryllar av dem och du behöver nödvändigtvis inte besöka just den i Otavalo då vi i ärlighetens namn inte var alltför imponerade av just denna. Själv fördrar jag mindre mer genuina marknader, vilket inte är några problem att hitta i Anderna och höglandskapet.

Platser som vi också besökte var bl.a. Otavalo, Banos, Montanita, Guayaquil dessa imponerade dessvärre inte lika mycket på oss.

dscn80612jpg

Typiskt Ecuador-things

Skyltar i varje stad som berättar stadens namn, som om man inte visste det?

Hatt, alla har typ hatt! Kvinnor som män.

Manicho choklad och Tango som också är en choklad som båda blivit Stefans favvo.

Alla säljer typ nåt?! Tops, fjärrkontroller till tvn (för det behöver man så ofta?), laddare, bebiskläder, toaborstar. You name it, ALLT!

Mycket, mycket marknader av alla dess slag. 

Linser istället bönor. 

Mer utbredd problematik med gatuhundar i en del städer, mer om detta i ett eget kommande inlägg. 

Popcornsoppa, är en soppa med bas av tomat och lök innehållande fisk. På den strör man popcorn, typiskt Ecuadoianskt.