Säsongsguide till Sydamerika - komplett guide till när det är bäst att resa vart

Säsongsguide till Sydamerika

När är det bäst att besöka?  I vilken säsong du besöker en destination eller ett land påverkar upplevelsen avsevärt, mängden turister som trängs vid utsiktsplatser, regnoväder som kan förvandla paradiset till ett regnigt Göteborg. Det är av största vikt att tajma säsonger – då det påverkar upplevelsen och destinationen så mycket. När är det då mest optimalt att resa vart? Att tajma så man inte besöker under varken hög- eller lågsäsong, eller regn- eller torrperiod kräver att man är lite påläst.

Sydamerika är en stor kontinent och väderomslag kan gå hiskeligt snabbt i flera delar. Det tog ett tag att lista ut hur det var bäst att lägga upp resrutten genom kontinenten för att ”tajma” säsongerna på vår långresa genom Syd- och Centralamerika. Efter en hel del reseach och noterande kring när man borde besöka respektive land hade vi en stomme för hur vi tänkte oss att det skulle se ut. Mycket ändrades givetvis på vägen, och man tar avstickare men i det stora hela höll vi oss till de grova ritande strecken vi gjorde innan avresa. 

Läs mer - Här kan du läsa mer om våra långresor 

DSCN1564JPG

Patagonien (södra Chile & Argentina) – när är bäst att se detta magnifika naturområde?

Om vi börjar nerifrån och upp så har vi Patagonien, som inte heller är särskilt litet i storlek, då man egentligen skulle kunna dela upp det i norra, södra och mellersta. Högsäsongen här sträcker sig från december till februari, då det kan vara riktigt packat med turister på de populära destinationerna som Torres del Paine, Ushuaia m.m.

Om man reser till Patagoninen för vandringen och naturen så ska man födelaktigt tajma deras sommar dvs. resa under vår vinterperiod, då det annars kan vara riktigt kallt. Vi besökte Patagonien under november månads tre första veckor, och upplevde det alldeless perfekt då vi anlände prefekt i skraven innan högsäsongen. Vi var tidigare oroliga för att det skulle vara för kallt för att tälta och att vädret skulle vara alldeless för kallt, vilket vi inte alls upplevde. Många av nationalparkerna öppnar i oktober och har sedan öppet t.o.m. mars. Beroende på väder och år kan delar vara stängda tidigt på säsongen (så även för oss, O:et på Torres del Paine). Men vi träffade på resenärer som varit i parken i oktober och vandrat, eftersom väderomställningar sker oerhört snabbt där nere kan det vara svårt att förutse hur det kommer bli. Är man osäker kan det vara bra att då ha koll på parkers hemsidor för uppdateringar kring tillgängligheten och väderförhållandena. 

Läs mer - Patagonien  

DSCN0413 2JPG

Argentinas slätter & vindistrikt samt Chiles centrala delar

Om vi tar oss lite mer norröver och ser till Argentinas slätter på pampas och deras vingårdar så kan man välja att besöka dessa under både vår för lite svalare klimat eller under sommaren för riktigt hetta. När är det då? Vi besökte Mendoza som är Argentinas största vindistrikt i slutet av oktober, vilket innebär tidig vår. Det var svalt men soligt, lite som svensk sommar och runt 20 grader. Under december är det högsäsong och enormt varmt, då ligger temperaturen runt 30 eller mer.

Under dessa beskrivningar inkluderar även Santiago med omgivningar, Buenos Aires och mellersta delarna av Chile och Argentina. Men kom ihåg att detta enbart är rekommendationer. Argentina innehar även Sydamerikas högsta berg, vid gränsövergången snöade det under vårt besök, så varma kläder kan vara att föredra även om man tänker sig vårsol. 

Läs merArgentina & Chile

DSCN8482JPG

Uruguay

Uruguay är ett litet land vilket gör att säsongerna inom landet inte skiljer sig nämnvärt. Även här tajmade vi in precis innan högsäsong vilket gjorde att en del destinationer nästan kändes lite för folktomma och nerstängda, då Uruguay inte har en särskilt stor befolkning. Uruguays turister kommer främst från dess grannländer Brasilien och Argentina, och de kommer främst för sol och bad. Högsäsongen sträcker sig från slutet av december och några månader framåt, flest besökare toppar januari och februari med. Vi besökte Uruguay tidigt i december, vilket nu i efterhand kan varit något för tidigt – då delar var stängda och det var fortfarande delvis kallt och blåsigt. 

Läs mer - Uruguay 

DSCN8543JPG

Södra Brasilien

Brasilien är ett enormt land och har såklart därför stora skillnader inom landet. De södra delarna av Brasilien har liknande säsong som Uruguay. Vi besökte enbart Brasilien upp tom Rio de Janerio, så jag håller mig till att uttala mig kring dessa. Högsäsong här är under våran vinter, dvs. december - februari, och räkna då med mycket folk på allmänna platser, stränder osv. Vi besökte Brasilien under december och upplevde det lagom då den värsta säsongen inte hade kommit igång riktigt. Karnevalen i februari drar enorma mängder folk – så tänk på det beroende på vad du efterfrågar förstås, det är ju också en enorm upplevelse! 

Läs mer - Brasilien 

DSCN0160JPG

Bolivia & Chiles norra delar

Bolivia är det land vars huvudstad ligger högst i hela världen, stora delar av landet ligger på höga höjder vilket gör att det är kallare klimat generellt. Men på grund av de stora höjdskillnaderna är klimatet mycket varierande i olika delar av landet. Vi besökte Bolivia under slutet av september början av oktober, landet har torrperiod mellan april till oktober, det är också då det rekommenderas att besöka landet. Är Bolivia en året runt destination? Nej, landet har regnsäsong ungefär mellan november till mars, med peak i januari/februari som ofta orsakar stora problem. Amazonas och regnskogarna har även dem som bäst klimat mellan april-oktober då det är minst nederbörd. Vi besökte Amazonas från Bolivia i månadsskiftet september-oktober månad.  

Läs mer - Bolivia 

dscn83902jpg

Peru

Eftersom Peru har både höghöjder, regnskog och kust skiljer sig klimatet nämnvärt mellan dessa zoner liksom många andra länder i dessa områden. Man kan dela in säsongerna i regn- respektive torrsäsong, där regnsäsongen sträcker sig mellan november till mars. Det flesta som reser till Peru kommer för att besöka Machu Picchu och det kan göras mellan mars-november, övrig tid är det regnperiod. Regnsäsongen är som kraftigast i februari då Inkaleden oftast hålls stängd. Vi vandrade Salkantay trek i September och hade mestadels bra väder med undantag för en dag då det regnade i stort sett hela dagen. Delarna av Amazonas har som bäst klimat mellan april-oktober då det är minst nederbörd. 

Läs mer - Peru 

dscn78392_1jpg

Ecuador & Galapagos 

Ecuador må vara ett litet land men variationerna är stora, landet har både kustremsa, höglandskap och fuktig tropisk regnskog. Vill man besöka samtliga delar brukar bästa tiden att besöka vara december till februari, men landet går såklart att besöka året runt. Ecuadors kust kan nog vara vår resans största miss, vi krachade in i total lågsäsong. Det var regnigt, blåsigt och helt oattraktivt. Det mesta var stängt och det fanns ingen charm med det alls. Vi var på Ecuadors fastland i juli vilket var helt fantastiskt med undantag för kustremsan. 

Galapagos går utmärkt att åka till under främst två perioder under året – under jul/vintermånaderna och sommar, pefekt tajming för ledigheter. Vi besökte Galapagos i slutet av maj, vilket var precis innan säsongen och det var riktigt bra tajming. 

Läs mer - Galapagos & Ecuador 

dscn69432jpg

Colombia

Colombia ligger nära ekvatorn vilket innebär att landet inte har några direkt väl definerade årstider. Temperaturen är ungefär den samma året runt men nederbörden skiljer sig åt. Landet är bergigt, och det finns flera olika klimatzoner, men det går att besöka året runt. Ju högre upp desto kallare klimat enkelt sett. Vid kusterna och låglandet är klimatet varmt och fuktigt.

Colombia har sin regnsäsong grovt räknat ca. maj och sträcker sig till november. Vi besökte landet under fem veckor i juni - början av juli månad, och reste i stort sett i hela landet. Vi hade inga som helst problem med nederbörden, och i princip en till två kraftiga regnskurar under den tiden, så man ska inte hålla sig för hårt åt säsongerna heller. Jag skulle säga att det går utmärkt att resa i landet även under början av regnsäsongen. Under regnsäsongen mest intensiva månader bör man dock undvika besök.

Läs mer - Colombia 

Vill du läsa mer? 

Fler inlägg om Sydamerika 

Fler inlägg om Centralamerika 

Fler guider