Rurrenabaque – eller ”Rurre” i folkmun

Bolivia är ett land fullt av kontraster, att komma från en liten, liten by ute på öarna till en storstad är bara en. Landet innehar både regnskog och höglandskap vilket skiljer sig åt, inte minst klimatmässigt, det känns inte som samma land. Från snöbeklädda bergstoppar till regnskog. Planet som tar oss över landskapet gör situationen ännu mer trovärdig, vi flyger från kyla till värme på trettio minuter, ser landskapet skifta färg från vitt till mörkgrönt. Det är absurt och så fräckt på samma gång.

DSCN9510 2JPGHuayna Potosi från ovan.

Det är fuktigt varmt och klibbigt och lukten av sötma sprider sig in genom näsborrarna, jag bara ler. Tröjan klibbar mot armarna men det bekommer mig inte, känslan är bekant. Insikten om att jag saknat det här, saknat den klibbiga djungeln. Det är som musik som når ögonen, skogens egen symfoniorkester spelar sin allra bästa trudelutt för oss. Båtmotorerna utanför på floden låter som arga gräsklippare, jag konstaterar att det är sådana de har i Thailand med långa stänger en bra bit ut i vattnet.

DSCN9911JPG

Rurre från andra sidan floden.

DSCN9522 2JPGNågra av de centrala gatorna i Rurre är i asfalt, resten är enbart dammiga grusvägar.

Det är med glädje jag står endast iförd trosor efter duschen för första gången på väldigt länge. Njuter av att inte frysa efter och under duschen. Likaså sover utan underställsbrallor. Jag omfamnar kvalmigheten (94% luftfuktighet) som en kär gammal vän, åtminstone de första dagarna, känslan av att kunna andas rejält och faktiskt få in luft efter en längre tid på hög höjd är befriande.


DSCN9535 2JPG
Kattunge-mys!

DSCN9915 2JPG
Från en av kvällarna när vi var ute och fiskade. 

Rurrenbaque eller rurre som man säger här är en liten by i bolivianska Amazonas och är en vanlig passage ut till nationalparken Madidi som ligger i området. Hit går äventyren för den som söker djungelns inre täthet. Om man vill ha möjligheten att få se mer djurliv är pampas vid Santa Rosa och floden Yucama mer födelaktigt, ungefär drygt tre timmar med bil från Rurre. Vi valde att göra båda delar för maximal upplevelse, men det får bli ett eget inlägg. Håll utkik!

DSCN9907 2JPG

Hunden på vårt boende blev vår vän från första dagen, en riktigt go tjej!