Restips Galapagos – upplev & utforska de unika öarna

Det här inlägget presenteras i samarbete med researrangören Evaneos, text, åsikter och upplevelser är alltid mina egna.

Kort om Evaneos, vilka är de?
Evaneos erbjuder lokala researrangörer
och guider på resmålet för att optimera och hjälpa dig som turist att få ut just det som du vill av din resa. De skräddarsyr din resa efter dina önskemål och tillhandahåller lokala guider. Evaneos menar att genom lokala förmågor ges du möjligheten att få ut mesta möjliga under din vistelse.

”Det ligger som en magi över den vulkaniska övärlden, alla djur som lever där finns så påtagligt nära. Bara man kikar lite efter dem så stöter man på dem, överallt.”

DSCN6484 2JPG

DSCN6531 2JPG

Upplev närheten till djurlivet

För mig är Galapagos en unik plats, närheten till djurlivet och naturen skapar upplevelser och minnen som alltid kommer finnas kvar inom mig. När vi promenerar huvudgatan ner behöver vi inte spana länge innan vi får syn på havsleguanerna i hamnen och sjölejonen som trängs om utrymmet i solen, de ligger där helt oberörda mitt i myllret av alla människor.

Vi har fått mersmak - samtliga sinnen är på helspänn i hopp om att få se fler djur. De är inte alls blyga och folkmassorna agerar lika paparazzis! Sjölejon, pelikaner och haj-bebisar turas om att visa upp sig inför publiken i hamnen – för det är verkligen så. Det vilda djurlivet är helt orädda för dig som människa. Jag kunde på förhand inte förställa mig hur orädda djuren faktiskt är och hur oberörda de är att vi människor också vistas i deras hemmiljö.

Detta skapar givetvis krav på oss som besökare, och det finns regler att förhålla sig till på öarna. Det är av yttersta vikt att vi som besökare och resenärer följer dessa riktlinjer för att måna om att bevara detta unika djurliv. Man får inte gå var man vill, det är utmärkt var det är okej att gå och inte. Likaså är det förbjudet att både mata djuren och slänga fiskrens i vattnet – då det rubbar systemet totalt. På Galapagos finns ett stort antal endemiska arter, vilket innebär att det enbart finns här och ingen annanstans.

DSCN6519 3JPG

DSCN6489 2JPG

Utforska undervattenslivet – havssköldpaddor, hajar, sjölejon & pingviner!

Givetvis ska du försöka få till någon form av snorkling (eller dykning om du hellre föredrar det), då en stor del av djurlivet lever under ytan. Det går att hitta bra snorkling utan att nödvändigtvis åka på varken en fleradagars-kryssning eller en dagstur med båt. Det finns många bra ställen för att upptäcka undervattenslivet, vi hittade fina snorkelställen på både ön Isabela och Santa Cruz. Playa de la Estacion och Concha de Perla är värda att nämna och dumt att missa.

Beroende på vad du vill se kan det även vara en idé att boka in en dagstur. Dagsturer erbjuder alla i princip liknande turer men till olika priser beroende på vad som ingår. Vi besökte Tintoretas som är ett mindre vulkanlandskap precis utanför Isabela island, det bästa var snorklingen med havssköldpaddorna men vi fick även möjlighet att se hajar, havsleguaner, pingviner, flera fågelarter och sjölejon under turen. Och ja, pingviner finns här, trots ekvatorn och är den enda arten av pingvin som kan leva i detta varma klimat.

DSCN6312JPG

DSCN6330 2JPG

Turtoise reservat - besök de landlevande jättesköldpaddorna

Jag tycker inte du ska missa möjligheten att få se de stora landlevande sköldpaddorna, då Galapagos är den enda platsen där de finns kvar idag och på så sätt ett signum för öarna. Man kan hyra cykel eller ta sig med transport till reservaten som ligger ca. 22 km från Santa Cruz centrum. Vi hyrde cyklar och gjorde en utflykt för att få möjlighet att se dessa enormt charmiga djur. Santa Cruz är en grön ö och också relativt kuperad vilket kan vara bra att veta om.

Unna dig ett dopp på Tortuga Bay

Även om man inte besöker Galapagos för sol och bad finns det bra möjligheter för det här. Tortuga Bay är i särklass en av de stränder med bäst kvalité i hela Sydamerika, med sand silkeslen som mjöl. Stranden ligger på Santa Cruz island och det är ca. 2 km att promenera dit, och det också enda sättet att besöka platsen. Det kan blåsa en del då stranden ligger i ett sådant läge på ön. Se till att ha med dig rikligt med vatten då du inte kan köpa någonting på plats, inträdet är gratis. Om du fortsätter stranden bort kommer du till en liten skyddad vik där du kan få bättre med lä. Här finns det möjlighet snorkla eller hyra kajak för den som vill.

DSCN6210 2JPG

DSCN6131 2JPG

DSCN6110 2JPG

Säsong att besöka Galapagos

När du väljer att åka till Galapagos kan givetvis påverka både priser och möjligheten att se djurlivet. Högsäsong är juni till augusti, samt ungefär från jul fram till påsk. Att besöka Galapagos precis innan eller efter högsäsongen kan vara helt perfekt, inte för mycket turism men ändå djurliv att se. Det är klarare men kallare vatten på sommaren, och sämre sikt men varmare på vintern.

Vill du veta mer?

Vill du vet mer om Evaneos tjänster och verksamhet lokalt på Galapagos kan du spana in dem här.