Resedagbok & resereflektioner: Vad gjorde vi i Oslo? Varför blev vi nekade ombordstigning till och från USA?

Oslo – Fort Lauderdale – Lima 

Halvtid har passerat sedan ett tag tillbaka och vi är inne på 2.0 eller andra delen av vårt livs äventyr. Det känns toppen, det suger i magen att få upptäcka nya miljöer, platser och äventyr. När jag öppnade Lonley planets bok om Sydamerika igen kom inspirationen och listan blev lång över saker som vi vill se och göra. 

dscn82112jpg

Oslofjorden

Vi lämnade Sverige i lördags förmiddag med buss mot Oslo där vi spenderat några dygn i Norges omgivningar. Eftersom flyget gick härifrån tog vi tillfället att se lite mer av Oslo innan avfärd mot den Sydamerikanska kontinenten. Så fort vi lämnat väskorna hos vår värd Henrik sprang vi emot klockan för att nyttja eftermiddagssolen i Olso centrum. Vi tog en lång promenad från centralstationen förbi Operahuset, sedan inåt centrum förbi Kungliga Slottet och parken, gjorde en loop och kom ner till Hamnpromenaden där vi följde den trevliga miljön längs vattnet, tjuvholmen, rådhuset och tillbaka in i centrum för att avsluta med god (och dyr) middag.

9f039c8485ea4b4ba7ae0ae3bb841910jpg
Oslofjorden, Gressholmen.

Dagen därpå tog vi en båttur på Oslofjorden och hann se två (Gressholmen och Langöarna) av de flertalet öarna i Oslos inre skärgård. Miljön påminde oss om Stockholms skärgård med grönklädda öar. Stefan fick tillfälle att fiska en del och jag läste i solen som var stekhet, vilket vi inte alls hade förväntat oss så här sent i augusti fullt munderade i långbyxor. På avresedagen fick vi efter sovmorgon till ett löppass i bostadsområdet och såg gamla delarna av Oslo, mycket mysig del av staden. Löpning passar dessutom perfekt för att se och upptäcka nya platser!

Tips! Visste du att kortet för kollektivtrafiken även gäller båtarna?
Färjorna går frekvent från Aker brygga hela dagen, och som turist kan du åka ut på ditt #ruterkort, om du köpt t.ex. ett 24 timmarskort. 

På flygplatsen senare på eftermiddagen fick vi oss båda en överraskning då vi nekades ombordstigning vid boardingen. Allt hade gått hur smidigt som helst och vi hade förberett oss mentalt på utfrågningen som brukar infinna sig i samband med flyg till USA, men det kom ingen sådan. När mannen i gaten skulle registrera mitt boardingkort tjöt det och en röd lampa blinkade, även texten ”dont allow to boarding” visades i maskinen vid det lilla bordet. Jag tänkte att det måste strulat sig med ESTA som krävs för inresa i USA, och det säkert bara var det som behövde kollas upp. Allt gick snabbt och plötsligt var jag i ett undersökningsrum med två personer från tullen, utan Stefan och utan pass. Något förundrad över hela situationen blev jag ombedd att ta av skorna, och en rejäl visitering med utfrågning påbörjades. Det hela sades bara vara en ”stickkontroll” men vi blev onekligen skeptiska när även Stefan kallades in och visiterades. De ställde lite frågor och tog tekniska prover för gissningsvis olagliga preparat. Det hela gick bra men lämnade huvudet fullt av tankar; 

Varför hade vi båda kontrollerats? När hade spärren införts på våra boardingkort? Såg det skumt ut att vi under en sexmånadersperiod återigen tog vägen via USA? Eller var det helt enkelt vistelsen i områden som Colombia som ställde till det?

Vi hade bokat ett rum via airbnb, och faktum är att det var första gången för oss. Vi har sedan längre vetat om det men det har aldrig blivit av att vi provat tidigare. Vi var mycket nöjda och fortsatte med det redan i USA där vi hade ett dygn i Fort Lauderdale. Trots enbart ett dygn i staterna hann man insupa mycket intryck och "Florida-stämning", vilket också var en bonus på väg mot målet, som för den här gången var Lima och Peru.

dscn8242jpg

Fort Lauderdale beach.

En rejäl promenad i 30-gradig värme blev förmiddagens projekt, ovana vid värmen knallade vi iväg och lyckade samla ihop drygt 1,5mil bland lyxbåtar och skyskrapor. Augusti är tydligen den hetaste månaden här och vi var tacksamma för att vi endast var på genomresa. Även vid denna flygning ifrågasattes vårt medverkande, denna gången redan vid incheckningsdisken där personalen från flygbolaget krävde bevis på utresa från Peru. Detta hade vi anat skulle kunna ske, vilket är mycket vanligt till en del länder om man har en bokad enkelresa, det har dock aldrig hänt oss redan vi avrese-flygplatsen. Vi hade en "lånebiljett" som är en äkta biljett som man hyr. Den gällde i 24h och vi kom tillslut igenom utan problem.

dscn8231jpg

Promenad i Fort Lauderdale, Florida. Allt kändes så typiskt amerikanskt. 

Nu har vi något vimmelkantiga av svensk klocka landat i Lima, Perus huvudstad där vi försöker greppa tag i solens få timmar och bekanta oss med landet och staden. Här är smogigt och kallt, förvånande då vi befinner oss vid havsnivån. Vi har drygt en och en halv vecka tills vi behöver infinna oss i Cusco för vår bokade Salkantay trekking, en fyra dagars vandring som ska ta oss till Machu picchu.