Resa till Galapagos på egen hand

Galapagos på egen hand – en annan värld

DSCN6645JPG

Blue footed booby, så häftiga!

"Man kan inte se allt" säger rösten i huvudet, men varför ska det vara så svårt att välja?
 
Ändå gör jag ständigt nya listor över platser jag vill besöka. Det är viktigt att påminna sig om allt fantastiskt man får se och uppleva, och inte tänka vad man inte hann eller missade. Att se glaset som halvfullt istället för halvtomt.
 
Och veta sitt varför, varför reser jag? Vad är syftet med min resa? Vad vill jag få ut av den? Kan man svara på det vet man oftast i vilken riktning hjärtat drar. Att resa för mötet med människorna, naturen, upplevelserna eller distansen. Eller kanske bara för lugnet. Eller för kicken. Oavsett ditt syfte till att resa vågar jag säga att Galapagos har något för alla. 

dscn6492jpg

Havsleguanen, den enda simmande arten, unik för Galapagos.

DSCN6312JPG
DSCN6330 2JPG

Den landlevande sköldpaddan, Giant Tortoise, en mycket hotad art.

Hur ska man kunna sammanfatta dessa veckor i ord? ÅK hit. Innan det är för sent. Galapagos som i grunden är vulkanöar, och som också skapades genom vulkanutbrott är känt för sitt unika djurliv. Öarna innehar extremt många endemiska arter, vilket innebär att de enbart finns här och ingen annanstans. Runt 49% av fåglarna och emot 99% av reptilerna är unika för Galapagos. 

Inga filter i världen behövs här.

Vattnet är kallt och kyler ner kroppen fort, det bildas så knottror över ryggen, magen, benen, ja överallt. Det gäller att hålla sig i rörelse för att inte frysa för mycket, men vi tar tacksamt emot kylan som ger oss den klara sikten i vattnet. Världen under ytan är så fridfull och ger mig ett sådant inre lugn. Dagens destination är Santa Fe, som ligger dryga timmen med speedboat utanför Santa Cruz. När vi kommer upp igen får vi varm choklad innan det är sikte på nästa snorkelspot en bit bort, och nämligen möjlighet att få snorkla med sjölejon och dess ungar. Att få möjlighet att besöka denna plats på jorden är få förunnat och överträffar verkligen de höga förväntningarna! Bensinlukten sticker i näsan och motorn dämpar allt annat ljud i omgivningen, som när man stänger av ljudet på tvn.

DSCN6210 2JPG
Från en av våra första utflycksdagar till Tortuga beach.

DSCN6489 2JPG
De är som hundar, dessa goingar. Sista kvällen fick vi bevittna världens show i hamnen mellan en unge och en hane som lekte tafatt (hanen ville ha honan för sig själv). Många fick sig ett gott skratt och de springer förvånande fort, avslutning med hopp från den flera meter höga kajen!

dscn6620jpg
Ibland var det svårt att hålla avståndet 2m när djuren agerar annorlunda.


dscn6441jpg

Så här såg det ut på fiskmarknaden, man får hålla koll på firren så man får ha den ifred. (Spana in sjölejonet!)

Känslan påminner mig om Bohuslän, salta stänk och klippor. Kanske är det den där icke självklarheten att vädret ska vara strålande sol varje dag. Eller att vi lagat vår egen mat och haft matsäck. Eller sjölejonens närvaro likt sälarna på västkusten, och det inre lugn havet och kusten ger mig. Den trygga bekanta känslan här trots att jag aldrig satt min fot här gör mig varm. Närheten till naturen och det fullkomligt magiska djurlivet. Under våra två veckor här har vi fått ta del av mängder med upplevelser som samlas i minnesbanken. Flera starka möten med vilda djur som kommer så nära så nära, de agerar som om vi vore enträgna paparazzis, så orädda och nyfikna.  


dscn6576jpg

Från en av våra dagsturer, precis kläckning av de små.

Det mest magiska -havssköldpaddor!

Plötsligt är de bara där, flera stycken runtomkring. Jag kan räkna till säkert fem, sex stycken smaskades sjögräs som små kor på botten. Jag skulle kunna simma runt där i en oändlighet och bara titta på dessa fantastiska djur. På något sätt förlikar jag mig med dessa kloka, lugna varelser med ett skyddande skal och ett varmt hjärta. 

Hur gör man Galapagos budget?

En destination där de enklaste seglingar och kryssningar kan gå på upp emot 800-1000 USD och utan att ha något övre tak mycket mer än det. Öarna där du redan vid flygplatsen som utländsk turist måste betala 120 USD, bara för att få besöka huvudön Santa Cruz. Galapagos är för många en drömdestination som för många tyvärr stannar vid en dröm pga. de höga priser det är för en paket- eller kryssningsresa hit. Men det finns vägar att komma runt det, och man kan se dessa fantastiska öar som budgetresenär.

Vi valde att göra två dagsturer, en på Santa Cruz och en på Isabela. För det betalade vi 90 respektive 40 USD per person vilket är bra pris då priserna kan ligga upp emot 150 USD för en dagstur. Det går att göra mycket utflykter själv, och man får ut mycket av att göra utflykter själv då djuren är så orädda och man har verkligen chans att få se dem.

Tips för att hålla nere utgifterna

 • Genom att laga egen mat kommer man undan stora utgifter. 
 • Reseacha, kolla flera travel agency för att se om det skiljer sig i pris, vilket det gör
 • Förbered dig på att det kommer vara dyrt. 
 • Gör egen utflyktspicknick, köp frukt, empanadas och liknande. 
 • Det är dyrt även i matbutikerna så vi köpte med oss mat från fastlandet att laga. 
 • Våga ät gatumat från stånd! 
 • Flera enklare restauranger har luncherbjuanden m. förrätt(soppa), juice & lunch för 4-6 USD.
 • Bo på hostel eller hyr via Airbnb. 

Att tänka på om du ska resa till Galapagos

 • 20 USD i avgift på Ecuadors fastland för att flyga till Galapagos, enbart kontanter 
 • 100 USD i avgift vid ankomst, enbart kontanter 
 • 10 USD vid ankomst till Isabela, enbart kontanter 
 • Det inte finns någon ATM på Isabela och att betala med kort medför dyra avgifter 
 • Det är förbjudet att ta med färska matvaror speciellt frukt är det mycket noga med
 • Du måste genomgå en särskild säkerhetskontroll och få ditt bagage stripat (dvs. typ låst).
 • Allt handbagage sprayas m. insektsspray för att undvika att få med ovälkomna gäster 

Generellt är det 30 USD per resväg för att ta sig mellan öarna, men pga. dålig logistik händer det att flera passagerare faller mellan stolarna (främst vid återresan) och inte finns med på passagerarlistan (8 personer inkl. oss drabbades från Isabela) så oavsett om du bokar returbiljetten i samband med utresa, på plats eller genom en komplett tur (ja, det händer även dem), dubbelkolla att travel acency bokar in dig korrekt och att ditt namn kommer med på listan.

När är det säsong för att resa till Galapagos?

När du väljer att åka till Galapagos kan givetvis påverka både priser och möjligheten att se djurlivet. Högsäsong är jun-aug, samt från jul fram till påsk. Vi besökte Galapagos precis innan högsäsongen vilket kändes helt perfekt, inte för mycket turism. Det är klarare men kallare vatten på sommaren och sämre sikt men varmare på vintern.

Hoppas detta inlägg inspirerat dig att åka till Galapagos!

Vill du läsa mer?

Galapagos 
Ecuador
Peru
Chile