Quilotoa loop!

In the middle of nowhere - Quilotoa loop!

Quilotoa loop är en vandringsled som sträcker sig runt 200km i Ecuadorianska Anderna, något som borde finnas med på alla naturälskares bucketlist. Vandringen har varit helt magisk och jag vet inte hur jag ska lyckas återberätta det tillräckligt trovärdigt, jag har njutit av varje stund. Det finns ingen direkt utmärkt start eller slutpunkt, utan man vandrar de bitar man finner intressanta.

Det bästa är att du kan göra det helt på egen hand, i den takt du vill och de leder du vill.

Och allt är helt gratis (förutom boende då). De mest populära leden är mellan Quilotoa lagun och Chugchilan, orsaken är givetvis den vackra miljön. I byarna mellan lederna finns hostel att stanna på natt för natt, det är också från dem du får kartor och beskrivningar för att hitta rätt. Här kommer händelser från dag till dag under vår trekking i landskapet, samt vad du bör tänka på om du har planer på att vandra en av de mest tillgängliga vandringar som du kan göra på egen hand. 

Dag 1 Trekking mellan Sigchos-Isinlivi

Dagen har varit helt fantastisk, så magisk känsla i magen. Vi har vandrat längs grusvägar, små stigar och betesmarker. Anderna här påminner förvånansvärt mycket om europeisk och svensk natur. Vi valde att starta i Sigchos dit vi tog bussen, en liten by dryga två timmar från Latacunga, som tur var hade vi fått en karta från hostelet för annars hade vi nog yrat runt där ute ännu. Det var som en skattjakt för vuxna med kartan och beskrivningen i högsta hugg, höga på spänning om vad vi skulle finna runt nästa krök i detta fantastiska landskap. Vänster där och ner för den lilla stigen där, upp igen, högerkurva, vänsterkurva och upp för stigningen. Cerpentinstigar slingrandes uppför då passagerna annars skulle bli alltför branta. Trots karta var det lurigt att stundtals hitta rätt avtagsväg. Efter några timmar med både lunch och kaffepaus kom vi fram till vårt för natten bokade boende. Atmosfären var slående, stämningen magisk och vyerna får dig att tappa andan. Och andas får du göra betydligt mer här på de höga höjderna.

Att avsluta dagen med ett glas rött med en magisk vy, obetalbart. 

dscn77532jpg

Lupinfält fanns det gott om överallt här.

Dag 2 Anderna -a home away from home

Vi trivdes så bra på vårt boende att vi bestämde oss för att stanna en natt till och göra en dagstrekk för att återkomma till samma ställe på kvällen igen. Dagens trekking tog oss ner på slingrande stigar, över porlande vatten och upp på fantastiska toppar. Överallt betar kossor (svart/vita som i Sverige), hästar, får och getter. Landskapet formar ett lapptäcke av alla de marker som används till olika syften. Här och där möter du lokalbefolkningen som är ute och arbetar på sina marker. Här växer lupiner, rosor, maskrosor och andra växter vi känner igen från hemma. Vi köpte en termos innan vi begav oss av och kunde njuta av kaffe och kaka ute i naturen. Hela dagen vandrar vi och framåt eftermiddagen äter vi sen lunch och beskådar utsikten och även delar av dagens vandring.

Kvällen bjöd återigen underbara möten med nytt resande folk, vi blir som en familj på terassen där alla välkomnas in i gemenskapen.

Middagarna intas tillsammans på långbord och det är så inspirerande att få ta del av andras resrutter och erfarenheter. Människor i alla åldrar delar upplevelser och intryck.   

dscn77852jpg

 På dagens tur träffade vi några fårvaktre som gjorde konster för oss i gräset, vi samtalade om livet och njöt av solen innan vi vandrade vidare.  


dscn7796jpg

På väg från Isinlivi mot Chugchilan.

Dag 3 Isinlivi-Chugchilan

Dagen startade jag med yoga alldeles för mig själv med panoramavy över landskapet för att sedan fortsätta med boendets frukost efter ännu en tupplur, då jag först vaknade vid femsnåret. Maten här har varit riktigt bra, vilket man inte alltid förväntar sig i länder bortanför hemma. Det har serverats trerätters varje kväll som ingår i priset för boendet. Vi gav oss av för dagens vandring strax efter nio ner för stigen mot floden som vi följde en bra stund i skiftande landskap. Dagen bjöd på lika slående vyer även denna dag.

Det var betydligt kallare när vi kom fram då vi nu tagit oss upp över 3000 m.ö.h. och vårt nya boende var inte direkt isolerat. Även här bjöds vi på trerätters på kvällen med sällskap av en tysk tjej vi umgåtts lite med, samt ett par från Libanon. Bästa vänner blev vi dock direkt med boendets schäfrar.  

dscn78392jpg

Här kan man se hur vi gått dagens första bit. Två grabbar i hatt som frågade efter karameller, de fick en banan istället och blev förvånande glada :)

dscn7902jpg

En av alla dagens stigningar, på en del ställen var det rakt nedför på ena sidan att det kändes läskigt ostabilt med vikt på ryggen. 

Dag 4 Chugchilan-Quilotoa  

Helt klart den tuffaste dagen då stigningen och höjdmeterna stigit för varje dag (från starten på ca 2900 till 3800 möh). Detta är den populäraste leden att vandra och sägs också vara den vackraste. Om man inte ser till Quilotoas lagun som är magisk så tyckte vi båda mer om miljöerna i början av vandringen, där var det grönare, inte lika torrt och inte lika exploaterat!  

Majoriteten av dagen gick uppåt och vi satte den ena foten framför den andra, pausade när vi kände för det och njöt av de vyerna. Vi gav oss av tidigt på morgonen för att hinna gå ner (och upp) till lagunen innan entrén stängde vid fem. Efter ungefär fem timmars vandring nådde vi äntligen kraterkanten och fick blicka ut över en av de vackraste kratersjöar som jag sett hittills i mitt 25 åriga liv (det är ändå några stycken vill jag lova). Vi chansade och gick från kraterkanten direkt ner till lagunen på de små och mycket branta stigarna. Det tog en bra stund men ner kom vi tillslut.

Ecuadorjpg

Här efter avslutad vandring när vi gått upp för kratern igen, avslutade på ca 3800 möh

dscn79512jpg

Borta till höger i bild började vi och gick i denna terräng nerför till sjön, det var lite lurigt och spännande. 

dscn7919jpg
Mellis och energistopp! Stefans nya favoritchoklad, mycket populär energikälla även när det inte är vandring.

Att tänka på inför Quilotoaloop

 • Ta inte med dig all din packning, lämna det på hostel i Latacunga och ta en liten ryggsäck med det nödvändigaste. 
 • Jag rekommenderar att gå nerifrån och upp dvs. från Sigchos och avsluta i Quilotoa, för att avsluta med lagunen. 
 • Lederna mellan byarna är ca. 10-15 km per dag.
 • Vandringarna beräknas ta ca 3-6 h beroende på tempo.
 • Det går att köpa med sig lunchpaket från boendena för ca. 5-6 USD.
 • Termos för te eller kaffepaus rekommenderas! 
 • Det kan bli kallt på höjderna så ha med dig varma kläder. 
 • Det finns inget Wi-fi på de flesta boendena, vilket jag tycker hör till.
 • Det finns inga ATM i de små byarna så ha med tillräckligt med kontanter.
 • Du kan boka boende i förväg men jag rekommenderar dig att ta det spontant för att se vad kropp och sinne känner för, vi stannade t.ex. en extra natt i Isinlivi och gjorde en dagstrekk i området. 
 • Omgivningarna är säkra att vandra runt i ensam, det värsta du kan råka ut för är skällande vakthundar som vaktar sina marker (och ägare). 
 • De bästa sättet att få information är genom ditt hostel, hör med dem och försök gärna få en karta.

Vill du läsa mer?

Galapagos 
Ecuador
Peru
Chile