Patagonien: Vandra i området El Chalten

El Chalten är liten ort i Argentinska patagonien som ligger i nationalparken Los Glaciares dvs. glaciärernas nationalpark.

Orten är relativt ung då det grundades 1985, människor flyttade hit för att visa sin ståndpunkt gällande gränsdragningen till Chile. Därefter har El Chalten blivit populärt för naturintresserade som kommer till byn för att vandra i de vackra miljöerna.

DSCN8270 2JPG

Fitz Roy

Den mest populära vandringen är den till berget Fitz roy, som sägs vara formationen av klädmärket Patagonias logo i profil. Berget sägs vara ett av de mest svårtillgängliga att bestiga i världen med sina spetsformiga sandslottstorn. 

Vandringen är drygt 20 km totalt, om man väljer att göra en dagstur från El Chalten. Det finns även campingmöjligheter i parken om man vill dela upp sträckan eller spendera mer tid i skogen.

DSCN8286 2JPG

Vid lagunas los tres


DSCN8291 2JPG

Efter att ha sett Fitz Roy och Lagunas los tres vek vi av till glaciären Piedras Blancas cirka två kilometer bort vilket adderade drygt fyra kilometer på den redan ganska långa dagssträckan, benen var lagom möra när vi kom tillbaka till El Chalten igen. Miljöerna och vyerna påminner mycket om nationalparken Torres del Paine

Cerro Torre / Laguna Torre

Detta är också en populär vandring i området och kan göras som dagstur från El Chalten, den totala distansen är ca. 18 km om man går till sjön och utsiktsplatsen för tornet. Men man kan även fortsätta några kilometer till för att få utsikt över den närliggande glaciären.

DSCN8319 2JPG

DSCN8341 2JPG

Kombinationsvandringen - Pliegue Tumbado

Vid utsiktsplatsen av denna vandring ser man vid en klar dag både Fitz Roy och Cerro Torre i samma vy på avstånd. Vandringen är likt de andra drygt 20 km lång. Vi hade tyvärr inte möjlighet att gå den, men pratade med människor som rekommenderade den. 

DSCN8360 2JPG

Salto el chorrillo

Detta är en enklare vandring på totalt ca. 7 km som vi gjorde som löprunda en dag. Trailen tar dig till ett vattenfall i fin natur, men dessvärre går stora delar av stigen i närheten av vägen vilket vi tyckte var lite tråkigt, då vi hade ställt in oss på traillöpning.  

Mirador Los Condores 

En riktigt kort uppvärmningsvandring på några kilometer strax utanför staden. Trekken tar dig upp till en utsiktsplats över El Chalten, och har du tur kanske du kan få se en och annan kondor också.