Oasen Huacachina, Peru

Huacachina

Inte längre bort än fem kilometer från staden Ica hittar man oasen Huacachina som tidigare användes för överklassens lyx. Idag är den lilla byn främst ett tillhåll för turister som besöker kusten för dess magnifika sanddyner! Oasen Huacachina som inte är större än några hundra meter i diameter lockade oss för sin unika miljö. Det är verkligen säreget och inte något man tror man ska snubbla på vid Perus kust. Peru innehar så många olika naturer och miljöer vilket gör kontrasterna så stora, det är verkligen häftigt. Allt från isbeklädda berg till cloud forest, regnskog och öken. 

DSCN8686JPG

DSCN8731JPG

DSCN8667JPG

Lite längre ner längs kusten finns faktiskt världens största sanddyn på 2078 m.ö.h., vilket är högre än Englands högsta berg och nästan som Sveriges högsta! Men vi nöjde oss med dynerna i Huacachina och inledde vistelsen med löpning och intervaller i sanden. Det är faktiskt inte alls så varmt här som man kan föreställa sig, som svensk kylig sommar.

DSCN8713JPG

Sandboarding – en enorm sandlåda för vuxna

Här finns inte särskilt mycket att göra mer än att utforska sanddynerna, till fots eller med fordon, buggy. Med bräda funkar också om man föredrar mer adrenalin, så kallad sandboarding. Bräda finns att hyra, eller så åker du på en av alla de turer som erbjuds där det brukar ingå både buggy och sandboarding. Vi åkte ut på en eftermiddagstur i ökenlandskapet, oh jösses vad sand det var!

Det knastrade gott och länge mellan tänderna efteråt och jag har fortfarande sand kvar i mina skor nu flera veckor efter.

DSCN8741JPG

Vi hoppade runt som små popcorn i en micropåse i takt med buggyns vrålande läte över dynorna. Upp och ner, ner och upp! Man fick akta huvudet så det inte slog i metallrören som täckte fordonet som en bur, och som tur är hade vi säkerhetsbälten annars hade jag nog åkt av. Både känslan och landskapet liknar att köra skoter på fjällen hemma, likaså sandboardingen då vi som barn åkte ”madrass” för allt var vi var värda ner för de folktomma kala fjällen. Idag var det med en träbräda nedför sanddynerna istället, och vi provade alla möjliga varianter -på magen, rumpan, och på fötterna likt riktig snowboarding. Superkul!

När vi inte fyllt skorna med sand har vi slappat vid poolen, besöket här blev ett bra stopp för oss på väg mot Cusco och den nödvändiga acklimatiseringen som jag ska vara noggrannare med den här gången! 

DSCN8761JPG

DSCN8770JPG

Vill du läsa mer? 

Här finns fler inlägg om Peru 

Här finns fler inlägg om Sydamerika