Naturområden i södra Tyskland dit jag vill resa & vad är egentligen typiskt tyskt?

Inlägget är ett betalt samarbete med Tyska Turistbyrån. Åsikter och tankar är som alltid mina egna.

Naturområden & vandringar i södra Tyskland

När jag läste på om platser att besöka i Tyskland i samband med mitt första inlägg hittade jag bara mer och mer, fler och fler ställen jag ville besöka. Inte trodde jag – som friluftsfantast att Tyskland skulle vara något för mig.

I det här inlägget listar jag platser och naturupplevelser som jag vill, och förhoppningsvis kommer att upptäcka i Tyskland. Jag kommer främst att fokusera på de södra delarna av landet samt dyka ner lite i vad som egentligen är typiskt tyskt?

Läs mer - Vandring & friluftsliv i Tyskland - hit vill jag åka! 

Platser i södra delen av Tyskland som jag vill upptäcka!

ty kartapng

Besöka Schwarzwalds skogar & raviner

Namnet kanske de flesta av oss förknippar med tårtan som jag tror är mer känd än platsen. Själva namnet betyder svart skog, vilket gör mig väldigt nyfiken på platsen! Schwarzwald är en fjällkedja i sydvästra delarna av Tyskland som sträcker sig över floden Rhen, så sent som 2014 blev Schwarzwald nationalpark.

Platsen lockar främst för namnet, svart skog liksom.
Det gör mig nyfiken, hur ser en svart skog ut?

Parken karaktäriseras av kuperat landskap med flertalet sjöar och vattenfall. Miljöerna är dramatiska och det finns flera raviner i nationalparken som också verkar vara relativt lättillgänglig. Jag är särskilt nyfiken på Ravenna-ravinen som är en smal dal i anslutning till Höllentaldalen.

Läs mer - Att besöka Schwarzwald

Baden-Wrttemberg_Schwarzwlder_Kirschtortejpg

© GNTB, Leungmo.

Titisee-Neustadt_Blick_vom_Hochfirst_auf_den_Titisee_jpg

© GNTB, Klaus Hansen.

Cykla, vandra & dricka vin längs floddalar i Moseldalen

Någon som har rest betydligt mer än jag själv i Tyskland är min svärmor, hon om någon har fått mig att få upp ögonen för Tyskland och dess natur. Hon pratar alltid om sina cykelresor genom Moseldalen och vingårdarna. Om alla de vackra vyerna, den goda maten och det artiga och trevliga folket. Moseldalens främsta städer som är de mest populära att besöka är Bad Bertrich, Bernkastel-Kues, Cochem, Traben-Trarbach och Zell (Mosel).

De små byarna ligger tätt och gör det perfekt för just cykling.

Eftersom min svärmor har berättat och visat bilder på flera av städerna (Bernkastel, Rydesheim, Trier och Cochem) är det svårt att välja, och jag tänker mig att när jag besöker området kommer jag att förflytta mig succesivt längs med floden antingen genom vandring eller cykling.  

Moseldalen är Tysklands mest kända vinområde, och Moseldalen är främst känt just för sitt vin, Moselvinet. Vinodlingarna är utspridda överallt i området, och jag får en känsla av att hela området kretsar kring just vin! Jag kan bara tänka mig att det blir någon form av europeisk motsvarighet på Sydamerikas vinområden som jag har besökt. Även om det här är vita viner.
Om man uppskattar vin så det känns som ett givet besök!

Läs mer - Att besöka Moseldalen

Bernkastel-Kues_Paar_radelt_durch_die_Weinberge_im_Moseltaljpg

© GNTB, Günter Standl.

Vandra i området runt Chiemsee

Chiemsee är en sjö belägen i Bayernområdet, runt sjön ligger flera slumpvis utspridda småorter. Chiemsee har en mängd möjligheter till friluftsaktiviteter och vattensport, här finns även både cykel- och vandringsleder.

Städerna Prien och Bernau är bra utgångspunkter för att utforska Chiemsee, där Prien är något större än Bernau. Chiemsee är populär bland både nationella och internationella besökare, och många tyskar har själva fritidshus här. Platsen inger avkoppling, lugn och medveten närvaro.

Strax söder om Chiemsee ligger Chiemgaueralperna som är ett populärt vandringsområde just för den snälla terrängen och mjuka kulliga miljön. Jag kan tänka mig att det här är ett bra område att besöka med barnfamiljen eller som för mig, att ta med svärmor på just för den vänliga vandringsmiljön.

Chiemsee_Die_Fraueninsel_mit_Kloster_Frauenchiemsee_Abtei_Frauenwrth_jpg

Chiemsee_Die_Fraueninsel_mit_Kloster_Frauenchiemsee_Abtei_Frauenwrthjpg

© GNTB, Francesco Carovillano.

Uppleva & utforska nationalparken Berchtesgaden

Nationalparken Berchtesgaden ligger i Bayernområdet i anslutning till Alperna och gränsar mot Österrike. Parken bjuder på mängder med möjligheter för vandring och friluftsliv.

Mest populärt är sjön Königsee – Kungssjön på svenska, som påminner mer om en norsk fjord än en sjö då den är omringad av branter på båda sidor. Efter att ha sett bilder på platsen vill jag besöka nationalparken för att vandring i framtiden. Då jag får en uppfattning om att Berchtesgaden är en välbesökt plats i Tyskland, kommer jag likt många andra kända turistmål välja att besöka i skarven mot lågsäsong, det brukar vara det allra bästa!

Läs mer – På resebloggen Rucksack kan du läsa mer om nationalparken Berchtesgaden
Här hittar du också mer information om att besöka Berchtesgaden. 

Berchtesgaden_Anger_Ein_Paar_fhrt_den_Bodensee-Knigssee-Radwegjpg

© GNTB, Günter Standl.

Utöver de större kända turistområdena och nationalparkerna finns det många mindre ställen som också kan vara värt att ha ögonen på. Våra närmsta familjevänner har delvis tysk bakgrund så jag pratade lite med dem om att resa i Tyskland. De nämnde bland annat just Dinkelsbühl, som är en liten by med stark historisk koppling till Sverige, hit reser du för främst för historiska sevärdheter. Sverige tog över makten här på 1600-talet, men ledningen i Tyskland förbjöd sedan under 1800-talet rivning av stadsdelen, vilket gör att staden har kvar sin historiska kärna Gamla stan. Det är tydligen ett väldigt betydelsefullt kulturminne i Europa.

Listan på platser kan göras lång, jag har spanat in betydligt fler platser (så som Eibsee i Garmisch Partenkirchen och nationalparken Eifel) än vad som får plats i det här inlägget, och som finns med på listan över ställen jag vill besöka i Tyskland. Tyskland är definitivt ett land jag kommer att återkomma till inom kort!

Typiskt Tyskland – vad är egentligen typiskt tyskt?

Min bild av Tyskland (förutom de genomfarter som mest bestått av Autobahn) ser jag små pittoreska gränder och gulliga hus framför mig. Men jag ser nu även storslagna naturområden och ett vackert landskap med stora möjligheter till friluftsliv. Här kommer en lite mer generaliserad lista på vad som kan tänkas vara typiskt tyskt. Listan ska tas med fler nypor salt.

Berlin_Currywurstjpg

Kristina Vitkova.

Currywurst är typiskt tysk snabbmat, det är en typ av korv som vanligen serveras med ketchup, currysås och/eller lite currypulver tillsammans med bröd eller pommes. Andra typiska rätter för Tyskland är wienerschnitzel, svinstek, knödel, spätzle och surkål.

Tyskland är ett trevligt, välutvecklat och välordnat land där saker är ordning och reda, pengar på fredag – inget lämnas åt slumpen. Här är det struktur och ordning!

Tyskar är precisa, ärliga och lojala rent generellt – de är rent av kända för sin disciplin.

Julmarknader, någon gång ska jag besöka en tysk julmarknad!

Öl och oktoberfest – det sägs att ölen mäts i kubik?!

Söndag är söndag, och är därmed en röd dag. Då handlar man inte. De allra flesta butiker har stängt, men det finns undantag så som mindre shoppar eller stationer.

Kontant betalning är det som gäller i Tyskland, räkna inte med att kunna betala med kort, majoriteten av köpen i Tyskland görs med kontanta medel.

Fotboll är på liv och död i Tyskland, få länder har så stort intresse för fotboll som Tyskland.

Relaterade inlägg

Vandringarna jag drömmer om mest just nu 
Vandra i Sydamerika - våra favoriter!
Du hittar mer inspiration under kategorin Friluftsliv eller Vandring.

Header bild: © GNTB, Francesco Carovillano.