När jag lämnade mitt hjärta i Brasilien

Det finns så många platser och så många upplevelser som ännu inte har fått ta plats här på Lycklig och levande, upplevelser och minnen som jag vill delge, tipsa om och föreviga i text, ord och bild. Ett sådant ställe är Florianopolis, om man inte ser till historien om vår hushund Shibby som fick ett inlägg här på bloggen. Jag har svårt att få inspirationen att helt komma till mig i efterhand och på hemmaplan, även om jag har bloggmaterial för hela året framöver. 

DSCN8625 2JPG

Hamnen i Barra da Lagoa.

Florianopolis - Barra da Lagoa

Förväxla inte ön Florianopolis med staden med samma namn som ligger på fastlandet, och är en brasiliansk brusig stad -dit man först kommer. Det första intrycket av Florianopolis kan därför bli en aning överrumplande. Men bortom det finns långa öde sandstränder, idylliska små fiskebyar och broccoliskogar! Det funkar utmärkt att ta sig med kommunal trafik på ön, även om det är lite klurigt innan man listar ut hur det hänger ihop med alla liknande namn på stationerna. 

Barra da Lagoa var den mest idylliska lilla fiskebyn där vi valde att bo hos den mest fantastiska brasilianska familjen. Vi stannande i en vecka och är så glada att vi gjorde det. Lättillgängligheten till både strand, hav och natur ger detta resmål full pott. Vi besökte precis innan säsongen drog igång (slutet av november början av december) vilket var perfekt både vädermässigt och besöksmässigt. 

DSCN8543JPG

Våra favoriter på Florianopolis

Vandra

Mycket av tiden la vi på att slappa och komma ner i varv, men för den naturintresserade finns det mycket att se. Det är grön ö med mycket natur och vandringsleder. Vi vandrade två olika turer på egen hand till olika stränder. Första dagen precis över berget från vår vik vid Barra da Lagoa till andra sidan och Praia da Galheta. Ön är stor, men oavsett var du väljer att utgå ifrån finns det nästan alltid leder i närheten. Några dagar senare tog vi bussen söderut för en vandring till Praia da Lagoinha Leste. 

DSCN8666JPG

DSCN4059JPG

DSCN8651JPG

Favoritstranden..

..eller viken, det var fler som tyckte om den lika mycket som oss. Såklart precis där vi bodde i Barra da Lagoa. Eftersom det är surfing som gäller i alla dess former här innebär det en hel del blåst, men här fick man fint lä. 

DSCN8516JPG

Här kommer man undan vinden och får lite gott skydd.

Surfa!

Surfing är såklart givet att göra om åker till Brasilien, det finns gott om stränder för surfing på Florianopolis och uthyrning och lektioner likaså. Familjen vi bodde hos hade tidigare bott i Australien några år, gissa om de var duktiga på att surfa!

DSCN8525JPG
Här är en av alla surfingstränder på ön.

Besök en av alla fiskebyar

Ön är full av små mysiga byar som försörjde sig helt på fiske innan turismen kom, ta tillfället och njut av något gott att dricka på en taverna i kvällssolen. 

DSCN8635JPG

DSCN8644 2JPG

En dag åker jag tillbaka till Brasilien, drömmigt värre.