Miniguide Guayaquil – därifrån de flesta flygen till Galapagos går

Miniguide Guayaquil

Guayaquil är Ecuadors största stad och ligger nere i sydväst vid kusten, och en av landets viktigaste handelsstäder. Guayaquil uttalas Iguajakil eller så säger man Gardasil som jag, vilket jag typ tror är ett vaccin. Staden är inte känd för att dra särskilt mycket turism, men då flygen till Galapagos bl.a. går härifrån är det vanligt att besökare stannar ett dygn på sin resa till öarna.

dscn8090jpg

Utanför konstuniversitetet 

Själva hade vi planerat sol och bad några dagar vid kusten, men på grund av extremt dåligt väder (det regnade verkligen konstant) hamnade vi i Guayaquil några dygn istället. Staden har inte mycket att utforska, eller det går ganska så fort rättare sagt. Dagarna har mest ägnats åt att slappa på hotellet, sola vid poolen (när det varit sol), tränat samt spanat in resmålet såklart. Det har varit skönt att befinna sig på samma ställe en lite längre stund, samtidigt som vi varit väldigt rastlösa då det inte funnit så mycket att göra. Och andra sidan har det gett tid åt annat som behöver göras och som halkar efter när man ständigt upplever saker. 

Strandpromenaden Malecón 2000, Guayaquil har en trevlig strandpromenad vid floden som rinner igenom staden, här finns även ett parishjul som man kan ta en sväng i för att få utsikt över staden.

Iguanas park och katedral Metropolitana är trevligt att besöka om man har vägarna förbi centrum för en promenad. I parken lever flertalet leguaner.

Shopping?
Söker du efter bra shopping har du tyvärr inget att hämta i Guayaquil. Inte heller något världsvant vad gäller varken restauranger eller hotellstandarder.

Las Penas & Cerro Santa Ana, staden är inte särskilt mysig utan mer en bullrig storstad, men vill man ha mysiga gränder och lugnare atmosfär kan man bege sig hit. Området ligger på en liten höjd och har pubar för att ta något att dricka. Högst upp på berget står en gammal fyr som man gå upp i för bra vyer. 

dscn80832jpg

På promenad på Isla Santay

Isla Santay, mitt i floden som strömmar ut i havet genom staden ligger en grön ö. Hit kan man ta sig till fots eller med cykel via en gångbro (eller via båt). Området är grönbeväxt och här finns möjlighet att se djur som vildkatt, krokodil, mindre däggdjur och olika fågelarter. Det bor några hundra människor i en liten by på ön, de har husen på pålar och en egen skola för barnen men inte mycket mer än så.

dscn80772jpg

Likt Galapagos var det noga markerat var man som turist fick gå.

Vill du läsa mer?

Galapagos 
Ecuador
Peru 
Chile