Masesgården - passar för besök både sommar & vinter

Det här inlägget presenteras i samarbete med Masesgårdentext och åsikter är alltid mina egna.

Med lugnet bortanför storstadsruset kommer också tystnaden. Den där innerliga tystnaden ni vet som man så sällan får möjlighet att uppleva. När det verkligen är helt tyst, det finns ingen bakgrundsfläkt eller motorväg som surrar där en bit bort. Det där lilla som ändå påverkar i det stora. Här är det tyst i en radie av flera mil runtom.”

Så beskrev jag mitt besök på Masesgården i februari förra året. Masesgården är ett hälsohem i Dalarna, placerat precis vid Siljan. Som den känslomänniska jag är, tänker jag ofta på vad jag gjorde vid den här tiden föregående år. På resor och äventyr jag har fått vara med om som har berikat och utvecklat mig. Jag tänker ofta på dagarna på Masesgården och allt det gav mig.

dsc_0023jpg Entrén och huvudhuset med matsal och reception.

Hur fungerar det?

För att besöka Masesgården bokar man in sig för en vecka, kortvecka eller maxiweekend som består av sju, fem respektive tre dygn. Alla måltider ingår, helpension med buffé vid frukost, lunch och middag samt mellanmål däremellan. Alla måltider serveras vegetariskt.

DSC_0013 2JPG

Aktiviteter & kursutbud

Masesgården erbjuder kurser under alla vistelser utöver det ordinarie programmet, alla med olika teman. I vårens kursutbud tycker jag mig se en yogatrend, eller så är det bara mitt intresse som gör att ögonen dras dit. Något som alltid återkommer på Masesgården är Mitt-i-livet-vecka, som fokuserar på ditt inre välmående. Kursen innefattar meditation, mental balans, samtal, kroppsmedvetenhet, helhetshälsa och återhämtning med syftet att få insikt, energi och motivation för att komma vidare. Denna kurs behöver förbokas innan ankomst.

Utöver den kurs som infaller under ditt besök erbjuder Masesgården flertalet aktiviteter under dagarna med allt från föreläsningar om kost och stress till gruppträning, yoga eller promenad med stavar. Tillgång till både pool och bastu finns, samt massage och andra behandlingar för bokning. Mases gården arrangerar även vandringsresor. Läs mer och kika in kommande kurser på Masesgården.

DSC_0018 2JPGDalahästen - symbolen för Dalarna.

Egna tankar & reflektioner om hälsohem

Det här med hälsohem ligger verkligen i tiden igen med ett samhälle som ställer alltför höga krav på oss om tillgänglighet och uppkoppling, där intrycken flödar i mängder. Det kommer skapa behov för människor att åka på retreat, för att kunna koppla av och återhämta sig fullt ut. I ro och stillhet. Jag skulle gärna besöka Masesgården igen, och skulle då gärna prova att besöka det under sommarmånaderna för en annan upplevelse. Jag är mest intresserad av Yogakurserna och har lovat mig själv att ta upp min yoga mer regelbundet i vardagen igen. För övrigt skulle jag kunna åka till Masesgården enbart för matens skull, den är verkligen fantastisk.