Masesgården –ett av Sveriges kvarvarande hälsohem

dsc_0023jpg

Det här inlägget presenteras i samarbete med Masesgården – text och åsikter är alltid mina egna.

Med lugnet bortanför storstadruset kommer också tystnaden. Den där innerliga tystnaden ni vet som man så sällan får möjlighet att uppleva. När det verkligen är helt tyst, det finns ingen bakgrundfläkt eller motorväg som surrar där en bit bort. Det där lilla som ändå påverkar i det stora. Här är det tyst i en radie av flera mil runtom. Här ges möjlighet till återhämtning och ro, inga måsten bara lust och välmående i det du själv väljer. Här bland de röda husen med vita knutar bjuds alla in i gemenskapen. När man kommer in i huvudbyggnaden möts gästerna av leende själar som välkomnande visar oss vidare in i matsalen.

Kort bakgrund om Masesgården

Tidigt, tidigt på morgonen klev vi på tåget med sömndruckna ögon mot Leksand och Masesgården. Jag hade aldrig hört talas om Masesgården innan min svärmor frågade om jag ville göra henne sällskap dit. Gården firade 40 år förra året och är ett av få hälsohem som finns kvar i Sverige. Hit kommer besökare i alla åldrar för återhämtning och balans. Verksamheten arbetar efter principen ”de tre M:en” som står för Mat, Motion och Mental balans.

Vad är ett hälsohem?

För att i grunden få kalla sig hälsohem ska man uppfylla några principer:
-Servera helvegetarisk kost
-Ej servera kött, fågel, fisk eller ägg
-Ej servera kaffe eller alkohol
-Erbjuda aktiviteter både ute och inomhus
-Tillhandahålla information om kosthållning

Retreat – en period av stillhet och meditation

Yoga och inre lugn heter den kurs som varit under vårt besök vilket inneburit ca. 1-3h yoga och meditation per dag samt föreläsningar inom ämnet stress. Vad händer egentligen i din kropp när du utsätts för långvarig stress? Hur ska du äta, motionera och träna mentalt för att komma i balans igen? Vad är kortisol? Hur kan vi påverka våra tankar och hur talar vi till oss själva?

Helgen har varit givande både fysiskt och mentalt, främst mentalt för min del då jag har svårt att ge mig själv tid för avkoppling och nå den där oasen hemma. Jag känner att jag har fått möjlighet att bara vara, att verkligen landa i mig själv. Hitta hem igen, andas in. Och ut. Hålla andan, och släppa taget. Släppa taget om saker som tär och tar energi. Precis som vi tillslut måste släppa inandningen för en utandning måste vi släppa taget om saker.

dsc_0003jpg

Att resa inåt -tankar från & om meditation

Visste ni att mycket av det vi upplever, upplever vi två gånger? Först i huvudet och sedan i det verkliga livet. Vi föreställer oss, förväntar oss eller tror oss gå in i situationer förutsättningslöst. En stor del av våra tankar styr våra känslor. Men om vi skulle styra tankarna innan de angriper känslan i oss, så kan vi också styra över vad vi vill tillåta oss att känna och vad vi inte vill tillåta oss att känna. Det handlar inte om att trycka bort eller förtränga, bara medvetet och aktivt välja vilka tankar du vill lägga fokus på. Se alla dina tankar som bussar som går förbi, du väljer själv vilken och om du vill hoppa på bussen eller inte. Eller se tankarna som små tepåsar, det är först när du tillsätter energi till tanken (vatten till teet) som tanken tillåts gro och växa i dig. Frigör dig från det som tar energi av dig och öppna upp för mer plats till det du mår bra utav. Det låter som en enkel ekvation men så sitter man ändå där och maler och ältar den där relationen, prestationen, samtalet med den där personen, eller vad menade egentligen han om det han sa igår?

Under kursens meditationsövningar berördes jag till tårar och kom i kontakt med delar av mig själv som känts smärtsamma. Dessa släppte jag taget om. Jag guidades till möten med relationer i mitt liv som skapades i mitt inre. Att vara så närvarande i sina inre visualiseringar att situationer känns verkliga är nästan kusligt. Känslan av kunna flyga eller gå på vatten. I dina tankar är allt möjligt. Innan meditationen fick vi leka, skratta, dansa och ta ut och använda mycket av vår energi för att på så sätt kommer ner mer i varv och djupare in i meditationen.

Att våga ha tilltro till processen och tillit till dig själv att DU kan.

Det viktigaste du har är där du är nu.

Det du söker, söker också dig. Allt du vill uppnå finns inom dig.
Det är DU som bestämmer i ditt liv.

dsc_0014jpg

Huvudbyggnaden av Masesgården med reception, matsal samt en del gästrum.

Maten på Masesgården

Maten baseras på laktovegetarisk kost, vilket innebär att kosten är vegetarisk med laktosprodukter, men det serveras inte ägg. Principen om att minska mängden intagande av vitt salt, socker och mjöl är lika aktuellt än idag som när det först började förespråkas. Jag som till vardags inte äter enbart vegetarisk kost har inte saknat någonting under dessa dagar. Kompletta måltider med fantastisk variation, färgrika och smakrika måltider. Vid besök till Masesgården bör man vara införstådd med att det inte serveras kaffe, vilket nog kan varit det enda som saknades. All personal har varit enormt tillmötesgående utefter varje individs behov och önskemål. Jag upplevde ett genuint intresse i det de gör för sina medmänniskor och gäster.


dsc_0006jpg
Såhär såg mitt rum ut.

Vad erbjuder Masesgården?

När man besöker Masesgården gör man det genom att välja en period i form av en hel hälsovecka på sju dygn, kortvecka som är fem dygn eller Maxiweekend under tre dygn. Alla måltider ingår. Helpension med buffé vid frukost, lunch och middag samt två mellanmål. Aktivitetsprogram med ca. fyra aktiviteter om dagen med allt från föreläsningar om kost och stress till gruppträning med cirkelträning, yoga eller stavgång. Det finns även en kurs under vistelsen med olika teman som man är välkommen att medverka på. Det finns pool och bastu, även behandlingar finns att boka. På avresedagen fick vi även möjlighet att packa en liten matsäck att ha med oss på resan hem. Gården lånar även ut sparkar, längdskidor och pjäxor på vintern samt gångstavar och cyklar. Läs gärna mer och kika in kommande kurser på Masesgården.

dsc_0034_1jpg

En promenad över vägen ner till Siljan var inte långt.

Hur tar man sig hit?

Masesgården är beläget i Grytnäs vid Siljan, en bit utanför Leksand i Dalarna. Beroende på vad du föredrar är tåg ett smidigt sätt att ta sig till Masesgården. Personalen hämtar upp vid stationen om man har behov av det. Distansen är ca. 46 mil från Göteborg och 26 mil från Stockholm. De flesta resenärer kommer från södra Sverige, kanske för att förbindelserna nedåt landet är bättre än norrut.

Vad var bäst med vistelsen?

Den fantastiska maten, möjligheten och tiden att samtala med sig själv genom meditation och yoga samt miljön och lugnet här uppe.

Varför finns det knappt några hälsohem kvar i Sverige?

Hälsohem var mycket populärt under 80- och 90-talet, men har sedan dess avtagit mer och mer. En tanke är att behålla en verksamhet som ett hälsohem är inte det mest ekonomiskt fördelaktiga för verksamheten. Många av de gamla hälsohemmen är idag något liknande som t.ex. spa eller kursgård.