Hyrbil utomlands - mina tips att tänka på

Inlägget är ett reklamsamarbete med Hyrbilguiden.se, men åsikter, upplevelser och tankar är som vanligt alltid mina egna, läs mer längst ner.

Vi har alltid sedan jag varit liten rest mycket med bil, både bilat genom Europa och har vi inte gjort det så har vi hyrt bil väl på plats. Som tonåring minns jag mycket väl familjens propsade på alla bilfärder över Kreta och andra semesterparadis – jag ville ju bara ligga på stranden och lapa sol för att få den bästa brännan tills vi kom hem.

Nu är det annorlunda, meningen med att resa är att upptäcka och se landet, kulturen och miljöerna. Och det ger en sådan enorm frihet att kunna åka var man vill, när man vill. På en del ställen under vår resa i Sydamerika (i de dyrare länderna som Argentina, Chile och även Costa Rica) var det billigare för att hyra bil än att färdas med buss och lokal trafik!

I somras hyrde jag bil på samtliga av sommarens utlandsresor i Kroatien, Italien och Makedonien. Jag var den pådrivande i samtliga sällskap att vi skulle hyra bil – av den enkla anledningen att jag vill se så mycket som möjligt och inte vara låst till en plats. Tidigare har jag även hyrt bil i Argentina, Chile, Italien, Costa Rica och oräkneliga gånger i Grekland så man har hunnit lära sig en del längs vägen. 

Att tänka på när du hyr bil utomlands - mina tips

Välj rätt hyrbilsföretag

Jag rekommenderar att hyra från större, mer välkända företag i branschen. Alltför billiga och oetablerade lokala företag kan generera problem på plats.

Det kan förekomma dolda avgifter, ockerpriser eller lurendrejeri – vi har väl alla en story eller känner någon som råkat ut för detta.

Vanligen är jag en förespråkare av just lokalt, men tyvärr är det allt som oftast de billigare hyrbilsföretagen som man kan råka illa ut med. Jag brukar använda mig av jämförelsesajter för att få möjlighet att komma så lågt i pris som möjligt. Efter att du hittat en bil i storlek och prisklass som passar för dig brukar det alltid stå att du kommer få en liknande bil, vilket innebär att de inte behöver vara samma bilmärke men att den kommer ha samma utrymme och dörrar som angavs vid bokning.

IMG_2100 2JPGFoto från bilen vid Gardasjön, Italien i somras.

Boka hyrbil hemifrån…

...och inte på flygplatsen då det är mycket dyrare och enligt ovan, jämför priser.

Behövs internationellt körkort?

Se över vad som gäller i specifikt land. Det behövs inte internationellt körkort inom ESS, men i övrigt kan det vara bra att ha, även om det brukar fungera bra utan så kan det vara dumt att chansa.

Fotografera alltid bilen & eventuella repor innan du böjar köra

Detta gör jag alltid. Just för att kunna påvisa att skadorna på bilen var där innan jag hyrde den. Risken finns annars att man lätt får skulden för repor som redan fanns på bilen från början. Du minimerar även risken för diskussion vi återlämning. Även den mest pålitliga och godhjärtade personen kan gå igenom bilen grundligt, både utvändigt och invändigt när du lämnar tillbaka bilen.

Man brukar vanligen gå igenom bilen tillsammans med en person från företaget vid uthämtning, där de markerar vilka delar på bilen som är skadade. Ibland har de redan gjort det men be då att få se noteringarna i hyresavtalet om det. Glöm inte att be om kvitto eller skriftligt godkännande när du lämnar tillbaka bilen – så du inte får en tråkig överraskning några veckor senare.

Kolla vad som ingår i försäkringen

Man brukar oftast behöva ha ett kreditkort vid betalning, kolla upp försäkring och självrisk. De flesta företag vill oftast sälja på sin egen försäkring och massa andra tjänster vid utlämning av bilen – då är det bra att redan ha koll på att bilen är tillräckligt försäkrad.

Tänk på att kolla upp vad som gäller om du korsar gränser

En del företag vill att du meddelar detta innan du hyr bilen, de brukar vilja veta om du planerar att ta med bilen in i något annat land än därifrån du hyr. Företagen har olika regler så kolla upp detta om du planerar för det. Det kan vara bra att få ett bevis/certifikat från hyrbilsfirman på att du får lov att köra över gränserna.

Kolla även upp om hyrbilsfirman har några restriktioner kring var man får köra d.v.s. vissa vägar. I en del länder kan vissa bilar inte vara okej att köra på sämre vägar.

Se till att ha gott om tid vid uthämtning och inlämning då det verkligen kan variera något enormt. Jag har varit med om extrema fall åt båda håll.

IMG_1932JPG

Ha koll på trafikläget & lokala trafikregler

Om du reser i högsäsong är det vanligt med bilköer i södra delarna av Europa, speciellt vid små kuststräckor där badglada turister gärna åker. Vi hamnade i dessa när vi var i Kroatien (Split och kustremsan nedåt). Även vid gränser kan det vara mer trafik än vad man är beredd på, det kan vara bra att korsa gränser så tidigt som möjligt på dagen, gärna redan på morgonen.

Du bör även ha koll på lokala trafikregler som kan förekomma – fråga när du hämtar ut bilen om du är osäker.

Ladda ner offlinekartor

Maps.me är en suverän app som jag alltid använder på resa – du laddar bara ner kartorna offline när du har nät för att sedan ha allt på plats i bilen. Och sist men inte minst, se till att ha bra musik om ni ska färdas långt!  

IMG_1945JPG

Vill du läsa mer?

Om våra äventyr med hyrbilen i Costa Rica. Ett tillfälle jag minns särskilt väl – på Costa Ricas små, steniga vägar längs kusten, det hade börjat skymma och var nästan helt mörkt och vi hade inte kommit fram än. Det var ett äventyr men vi kom fram till slut.

Med bil runt Gardasjön - från sommarens roadtrip i Italien när vi hyrde bil och såg Gardasjön, Iseo och Comosjön. 

Det här inlägget publiceras i samarbete med Hyrbilguiden.se, men jag vill understryka att det inte påverkar mina värderingar eller åsikter. Jag är alltid noga med att enbart ingå samarbte kring ämnen som är relevant för er som läsare och som går i linje med mina värderingar. Du kan läsa mer om min PR Policy här