Hur man kan spendera en vecka i Split med omgivningar

Kroatien är ett land som onekligen ökat i popularitet sedan jag var här sist 2007, då bilade vi med familjen till en liten by utanför Pula i norra Kroatien där vi hyrde hus. Och faktum är att på många delar är det förvånansvärt (ja faktiskt förvånande!) mycket turister, en aningen för mycket för min smak.

IMG_1527JPG

Split

Vi hade under veckan vår bas i Split och utgick därifrån med bil på olika dagsturer. Split är en stor stad, vilket från mitt perspektiv blev lite för mycket storstadspuls och människor för min smak - vi är alla olika. Men eftersom jag joinade resan rätt så spontant hade sällskapet redan bokat en lägenhet via airbnb i Split. Om jag skulle göra om det skulle jag gärna backpacka runt mer i övärlden utanför kusten. Från Split kan man ta sig till flertalet öar i skärgården, en dag gjorde vi en dagstur ut till ön Hvar, vilket verkligen var något som gav mersmak. 

Split är en mysig stad där gamla staden är UNESCO-världsarv och väldigt mysig att traska runt i, jag skulle dock starkt rekommendera att besöka i skarven av säsongen då det var orimligt mycket folk i stadskärnan. Jag fick till två löprundor under veckan, en åt vardera håll längs kusten. Åt båda hållen finns vikar för badplatser i varierade former. Åt östra/södra hållet hittar man först bavicé vilken vi previs bodde vid, här flockas det av folk. Denna strand är väldigt liten, men följer man kusten en bit kan man hitta bredare klapperstensstränder varvat med klippor. Tar man sig åt norra/västra hållet är det mestadels klippor som avlöser varandra men även här går att bada.  

Vi upplevde tyvärr inte kroaterna i Split särskilt trevliga. Och de behöver inte vara det. Turister flödar ändå. Tyvärr en av turismens nackdelar. Det var en markant skillnad när vi besökte mindre byar längs kusten, där inhemska var betydligt trevligare. Balkan drar ändå mer i mig, och gav definitivt mersmak, nästa gång vill jag gärna besöka grannländerna. Makedonien är planerat till september. 

IMG_1630JPG

Krka Nationalpark

En dag tog vi tog bilen upp till Krka nationalpark, drygt 6 mil norr om Split. Det är en populär plats att besöka under dessa månader, det fullkomligt flockades av människor på samtliga passager vilket förtar upplevelsen märkvärt. Men miljöerna är otroligt vackra! Det finns en vandringsstig på drygt två kilometer att gå i parken vilket vi gjorde, vill man komma längre in krävs båt där det finns flera turer att välja mellan. Man får bada på anvisad plats vid vattenfallen. Inträdet under högsäsongen ligger på 200 kuna.

krkajpg

Tips! Nästa gång besöker jag hellre Plitvice som Annika på resfredag har skrivit om här, det påminner om Krka fast med betydligt mindre antal besökare.

trogirjpg

Trogir

Om man befinner sig i Split kan man passa på med ett besök i den gamla staden Trogir som enbart ligger 6 kilometer från Splits internationella flygplats. Vi tog en tur hit en kväll för middag. Den gamala staden av Trogir är belägen på en ö, även det på UNESCOs världsarvslista. Gränderna och den gamla stadkärnan är fylld med resuturanger och besökare. 

markarjpg

Kusten söder om Split - Markarska rivieran

Vik på vik avlöser varandra och vi kan stanna varsomhelst efter vägen, vattnet är lika klarblått överallt. Vi stannar på måfå och hittar världens mest genuina lilla klapperstensstrand. Här spenderar vi förmiddagen och äter vår medhavda lunch, bananpannkaka med melon och bär. Här är en annan värme än hemma, torrare och mindre fuktig. Det doftar av tallbarr och grill och jag får Greklandsfeeling, faktum är att dalmatien som länet här heter har varit Grekisk koloni.

Längs hela södra kusten från Split finns det badplatser, stenstränder och klippor. Under två dagar tog vi bilen neråt kusten med stopp i bl.a. Omis som är en fräck stad omgiven av berg med en flod som går upp genom bergen. Längs Makarska rivieran som har sin startpunkt vid Omis bjuds man på sagolikt vackra vyer från bilfönstret. Vägen går precis vid kusten och det finns många utsiktsplatser att stanna på längs vägen. 

Vi stannade även till i byn Bratus på vägen tillbaka igen för middag på kvällen -det här var nog något av de bästa ställena på hela trippen. Lugnt, genuint och lokala resenärer. En enstaka restaurang vid en liten strand och en liten kullerstensgata var det som fanns. Så mysigt verkligen! Annat var det vid Makarska stad, som nog kanske var den största floppen. Här trängdes fler turister än i Split.

strjpg

DSC_2475JPGFoto Ellinor Sjöberg

DSC_2496JPGFoto Ellinor Sjöberg

DSC_2507JPGFoto Ellinor Sjöberg