Håll värmen i kylan – renfäll för kalla dagar utomhus, året om

Inlägget är sponsrat i samarbete med Smart Fritid.
Åsikter, upplevelser och tankar är mina egna.

IMG_20210103_144034jpg

Friluftsliv är inte säsongsbetonat

Jag har sedan barnsben regelbundet vistats uppe i Härjedalen, eller närmare bestämt Funäsfjällen. En plats som jag ser som mitt andra hem. En plats som har blivit alltmer populär de senaste åren i takt med att friluftstrenden ökat både på sommar- och vintersäsong. För mig innebär friluftsliv och utflykter att vara ute året om, i vilket väder som helst.

Vi har stuga i Messlingen sedan tre generationer bakåt. På vintrarna kör vi skoter på fjället, grillar korv intill fäbodarna, skidar utför och på längden - och som små åkte vi madrass ner för fjälltopparna!

IMG_20210103_143450jpg

IMG_20201230_130847jpg

Att vistas utomhus i alla väder

Jag upplever att det finns en tjusning med att även vara ute i sämre väder.

Att komma in i värmen igen efteråt är också lite av halva charmen förstås. För att möjliggöra att vara ute i alla väder krävs det att vi har produkter som klarar av det kalla, fuktiga och råa nordiska klimat som vi har i Sverige. Produkter som kan utstå alla typer av väder och förhållanden.

Jag har nyligen investerat i ett par Lundhagskängor, något som jag har tänkt på länge. Jag valde ett par av deras mest tekniska och avancerade kängor enligt deras egen beskrivning, modellen är Mira ws lt high. De är delvis tillverkade av läder, en naturprodukt som ju är i särklass överlägsen när det gäller nordiskt klimat.

Konsumtion och förbrukning av prylar är något jag reflekterar mycket över, och även skrivit om tidigare. För mig att det viktigt att enbart köpa det som jag verkligen använder, jag köper också hellre kvalitativt och dyrare framför billigare slit -och släng produkter.
IMG_20210103_103231jpg

Renfällar för krispiga, kalla utedagar - tid ute året om!

Jag har fått möjligheten att prova en renfäll genom Smart Fritid, något jag med glädje kan rekommendera. På samma sätt som mina Lundhagskängor är gjorda av läder är renskinn en helt naturlig produkt. Material som är gjorda att vara i naturen helt enkelt. Renskinnen kommer från Idre och är garvade och silikonbehandlade och idealiska för utomhusbruk, de utstår väta och fukt väldigt bra. Acke är en riktig soldyrkare och mespropp när det kommer till kyla, så givetvis la han sig på renfällen så fort jag la ut den!

IMG_20220117_121334 2jpg
IMG_20220117_121358 2jpg

Renfällarna vi själva har i stugan har vi använt så länge jag kan minnas, det är optimalt vid pimpelfiske och skoterutflykter eller när man har möjlighet till terrängfordon.

Pausa med renfäll på utflykten - ett sittunderlag i naturmaterial

"Jäklar vad gött, det var så skönt att sitta här på - vad varmt det blir!"

Citerat från medföljande sällskap

Vi tog med oss renfällen från Smart Fritid under en utflykt här nere i Göteborg. Och egentligen är det ju bara att fästa det på utsidan av ryggsäcken på samma sätt som du gör med ett liggunderlag – något som vi ibland annars ändå har med oss för att just kunna sitta gött längre stunder även på dagsturer, så varför inte testa med en renfäll som sittunderlag istället? Jag är också riktigt sugen på att testa med renfäll även vid övernattning!

IMG_20220117_122230 2jpg

IMG_20220117_122152 2jpg

Varför ska man ha ett renskinn? Man bär ju inte med sig ett renskinn om man ska vandra långt?

Nej, förvisso gör man kanske inte det. Men jag måste säga att de är betydligt smidigare och lättare än vad jag föreställt mig. Renfällarna väger ungefär 1,3 kg.

Om man ändå inte är sugen på att bära, då det är lite otympligt finns det ju mängder med andra användningsområden. Med terrängfordon eller stuga i fjällen är det givet med renskinn. Men har man plats och möjlighet att bära så är det så himla mysigt att ha med sig en fäll ut om man inte planerar att röra sig så mycket utan ha en fast bas eller ett camp man återkommer till vid tex fiske, jakt eller liknande.

Jag vet också att en del överlevnadskurser använder sig av renfällar på grund av den enorma isoleringsförmågan skinn har. Det säger väl ändå något att Jukkasjärvi ishotell använder sig av renfällar i sina hotellrum av is.

Det vanligaste användningsområdet tror jag är i fritidsstugor, på uteplatser och anläggningar i lite kallare temperaturer – så himla gött och mysigt! Läs mer om renfällarna hos Smart Fritid.

IMG-20220117-WA0035 2jpg
IMG-20220117-WA0039 2jpg

Fördelarna med renskinn är bland annat

  • Den kompromisslösa förmågan att utstå alla typer av väder – isolerar och värmer.
  • Användningsområdet är brett, har du plats kan du ha med renfällen på alla typer av friluftsäventyr och utflykter. Men bästa är också bara hemmavid i stugan.
  • Naturligt - en renfäll är naturmaterial och gjord att vara utomhus.  
  • Mysig och snygg detalj på uteplatsen.
IMG-20220117-WA0010 2jpg

Relaterade inlägg

Jag blir så ledsen… om turisters snedsteg & agerande i ett överbefolkat turist-Sverige

Grövelsjön - 10 tips på vandringsturer

Vandring i Sonfjällets nationalpark

Vandra på Anåfjället