Höjdsjuka i Peru - Vad är höjdsjuka?

Höjdsjuka - och historien om när jag själv blev drabbad

I höglandskapen här omkring och i Anderna pratar man ofta om risken för höjdsjuka, att man om man är ovan vid hög höjd kan drabbas av höjdsjuka.

Men vad är egentligen höjdsjuka? Och hur botar man det? Kan man bota det? Idag tänkte jag reda ut begreppet och funderingarna kring höjdsjuka, efter att själv har fått en rejäl släng av det i flera omgångar i fortfarande lika magiska Huaraz. Och varför man ska ta den på högsta(!) allvar.

Man brukar säga att om man befinner sig på hög höjd och mår dåligt är det höjdsjuka tills man kan bevisa motsatsen.
DSCN8504JPG

Vad är höjdsjuka?

I de allra flesta fall är vanliga symtom huvudvärk, yrsel, aptitlöshet, illamående som kommer till följd av att du befinner dig på hög höjd (2500 m eller mer räknas som hög höjd). Innehar du minst två symtom brukar det klassificeras som höjdsjuka. Höjdsjuka uppstår p.g.a. att kroppen är inte van och vid det betydligt lägre syretrycket. Höjdsjuka är mycket individuellt och oavsett hur van du är att vistas på hög höjd kan du drabbas av det. Det är inte relaterad till fysisk kondition eller ålder! 

Kan man göra något åt det?

För att förebygga höjdsjuka kan man dricka mycket vatten, då risken för uttorkning är större på högre höjd, samt acklimatisera sig dvs. succesivt vänja sig och stiga i höjdmeter.

Har du drabbats av höjdsjuka kan du rent krasst inte göra särskilt mycket åt det, mer än att INTE öka i höjdmeter, utan snarare gå ner om möjlighet finns. Återgå till en symtomfri nivå, äta, dricka och vila. Man kan även ta tabletter för höjden, det är inget jag provat så jag kan inte uttrycka mig om det. I anderna använder de kokablad som de tuggar (snusar) på, eller dricker som te, vilket sägs verka uppiggande, hungersdämpande och öka syreupptagsförmågan. Kokablad ska inte på något sätt likställas med kokain då det krävs en kemisk process för att tillverka detta. Kokablad är en planta som har använts av Inkafolket sedan urminnes tider. 

Höjdsjuka är allvarligt och kan i värsta fall leda till döden om man inte lyssnar på kroppens signaler

DSCN8516JPG

DSCN8560 3JPG

Om när jag drabbades av höjdsjuka - hur känns det att bli höjdsjuk? 

Begreppet evighet fick plötsligt en ny dimension när jag i takt med bussen svängningar och miljontals gupp försökte strypa matinnehållet och fokusera på målet -d.v.s. sängen på hostellet.

Illamåendet stod upp i halsen och kväljningarna var knappt möjliga att kväva i den trånga bussen vars färd hade börjat ta sig nedåt sluttningarna.

Det var svårt att avgöra om det enbart var bristen på syre eller även åkturen som gjorde mig så dålig. Men jag hittade bortförklaring på bortförklaring på att det inte kunde vara höjden, det måste varit att jag ätit dåligt, eller för lite salt, ja så måste det vara, det måste vara att jag druckit så mycket att jag spätt ut salthalten i kroppen. Jag hade ju acklimatiserat mig väl, lyssnat på kroppen? Eller?

Huvudvärken ökade gradvis hela tiden och allt var som i ett töcken, jag stirrade apatiskt ut genom fönstret och landskapet som swischade förbi utanför. Hela tiden med mantrat ”må vi vara framme snart, vi måste vara framme snart”. Huvudet krampade så aggressivt att jag var oförmögen att röra varken ögonen eller huvudet en millimeter. Kilometer efter kilometer fokuserade jag enbart på att djupandas och hålla modet uppe. Blicka i horisonten och andas djupt. I tre enormt evighetslånga timmar fortsatte färden och jag vågar säga att det kan klassas in på topp tre värsta upplevelserna i mitt liv rent fysiskt mående. Jag trodde jag hade acklimatiserat mig tillräckligt och att jag kände mig kropp. Så mitt råd till er - acklimatisera er! 

Höghöjder jag vistats på

  • Mt Kinabalu, Malaysia 4095 m.ö.h
  • Rinjani, Indonesien 3726 m.ö.h
  • Vulkanen Concepcion, Nicaragua 1610 m.ö.h (en vandring från havsnivån, vilket ger en skarp ökning trots att totalhöjden inte är så hög.) 
  • Vulkanen Cotopaxi, Ecuador 4864 m.ö.h
  • Quilotoa, Ecuador 3800 m.ö.h
  • Staden Huaraz, Peru 3052 m.ö.h
  • Laguna Wilcacocha, Peru 3700 m.ö.h
  • Laguna 69, Peru 4650 m.ö.h (det var efter denna stigning jag drabbades av höjdsjuka).
  • Staden Cusco, Peru 3400 m.ö.h
  • Salkantaypasset, Peru 4630 m.ö.h.
  • Och säkert fler alptoppar än jag kommer ihåg! 

DSCN8654 2JPG

Vill du läsa mer? 

Här finns fler inlägg om Peru

Chile 

Argentina