Grunderna inom Mindfulness -andra delen om Mindfulness

Ännu ett tillfälle på kursen i mindfulness har passerat och jag kunde tyvärr inte närvara pga. feber för fjärde dagen i rad. Jag kan inte minnas sist jag hade feber, tror inte jag har haft det sedan jag flyttade hemifrån för ca fem år sedan så det kanske var på tiden att rusta upp immunförsvaret en aning. Om inte annat så inför vårt livs äventyr. Jag lever mer och mer mindfulness för varje dag, speciellt sedan helgen i Dalarna (det kommer snart ett inlägg om detta). Som all förändring är det en process, övning är grejen, att praktiskt tillämpa tankesättet i vardagen. I början var det svårt men det ter sig mer och mer naturligt. Missade ni första inlägget om mindfulness hittar ni det här.

Vad är mindfulness?
Mindfulness tillhör inte någon religion, även om den från grunden har sitt ursprung ifrån Buddismen och Zenbuddismen. Utan mindfulness är ett sätt att förhålla sig till livet. Att observera omgivningen med sinnesnärvaro, göra sig själv till åskådare. Inom mindfulness jobbar man mycket med både yoga och meditation. Andningen är central del i alla dess former och någonting vi alltid har med oss, och därför alltid kan arbeta med. Kroppsscanning är en teknik som ofta tillämpas i mindfulness, att känna in kroppen, gå igenom alla dess delar.

Grunder i Mindfulness
Man kan sammanfatta Mindfulness i följande delar:

Icke-dömande förhållningssätt. Med en ökad medvetenhet kring dina tankar skapar du möjligheter att förhålla dig till omvärlden utan att värdera den, dig själv, en situation eller dina medmänniskor.

Tålamod. Att inse att allt har sin tid. Medan du väntar i kön vid rödljuset kan du istället för att stressa upp dig passa på att känna in din kropp, hur mår den? Hur känns den?

Nyfikenhet genom att se på saker som om det vore första gången du upplever det. Detta gör oss mer närvarande och ger oss ett annat perspektiv.

Tillit till processen och att förändring tar tid. Nya rutin och förhållningssätt skapas inte över en natt. Handlar även om att ha tillit till sig själv och lita på sin egen kraft.

Acceptans handlar inte om att ge upp, utan om att acceptera den faktiska situationen, den är inte konstant. Den första delen i serieinläggen om Mindfulness handlade om acceptans.

Tillåtande/Icke-strävan, att vara tillåtande mot oss själva men även mot andra. Genom att inte alltid sträva och forcera framåt utan att stanna upp skapar vi möjligheter att se om vi är på rätt väg, och det blir lättare att komma vidare. Att jobba med dig själv istället för mot dig själv.

Släppa taget kring det som tar energi och som du inte kan påverka eller vill lägga kraft på. Vi har en tendens att hänga kvar vid saker, men ibland gör bäst i att släppa taget, världen och omgivningen är ständigt föränderlig.

Glädje, genom att se saker med glädje och lättsamhet skapas befrielse.

Informationen jag delger er har jag tillhandahållit på kursen jag går genom företaget Fungera.