Gästskribent - Sofia Johansson - Från storstad till ännu större storstad, del 3

Chengdu

Vår andra vecka i Kina började med att vi tog oss västerut, mot Chengdu som är huvudstad i Sichuanprovinsen. Chengdu är en stad med fantastisk mat (hotpotens hemtrakt), genuin kultur och inte minst hem till världens gosigaste djur. Sichuanprovinsen är känd för sin starka mat, och då överdriver jag inte när jag säger att på en chili-gradering ett till fyra på menyn så brann munnen redan vid en chili. Medan vår hotpot hade lägsta chili-graderingen, så beställde grannbordet hotpot med chili-gradering fyra med extra chili i en skål vid sidan av. Att svettas rejält under middagen hör liksom till för locals! 

Förutom hotpot hittar man riktigt bra streetfood i stadens gamla kvarter Jinli, där åt vi kryddig bläckfisk, skruvad potatis, isrispudding, tuppkam och stinky tofu (de två sistnämnda var dock inga favoriter). 


I detta område finns även diverse konst-butiker där man kan hitta billig jättefin handdrejad keramik, vacker kalligrafi-konst, handgjorda smycken medmera. Vi trillade också in på en teaterföreställning (så kallad kinesisk opera, men som snarare är en föreställning med sketcher och fräcka cirkuskonster) där vi drack jasminte och fick oss många skratt. Om man vill umgås på rätt sätt enligt unga personer i Chengdu ska man helt klart besöka en av stadens många trubadur-pubar. Här spelas ballad efter ballad av en halv- eller helduktig ung musiker, men stämningen är on top och ölen god!

del 3 bild 1jpg

Hotpot i Chengdu! Vi köade i två timmar för att äta på stans bästa hotpot-ställe. Om det är kösystem till restaurangen så är maten bra enligt kineserna!

del 3 bild 2jpg

Mysigt lummig marknad i ett av stans äldre kvarter Jinli.

del 3 bild 3jpg

Chengdus streetfood erbjuder allt mellan himmel och jord! Det mesta serveras på grillspett vilket gör det enkelt att äta på stående fot.

del 3 bild 4jpg

Traditionell dans på den Kinesiska opera-föreställningen. 

Mat och kultur i all ära, men man kan inte besöka Chengdu utan att få uppleva världens gosigaste djur - pandan! Vi åkte en tidig morgon till Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, en park där man föder upp pandor i skyddad omgivning med målet att frisätta dem. De tar emot besökare i parken, och jag vill nog säga att det är väldigt likt ett zoo. Eftersom pandor inte tycker om värme över 30° var vi på plats när parken öppnade, för att få se pandorna utomhus. Wenting hade varit där en gång tidigare, men då var det under en eftermiddag, och då stannade pandorna inomhus så att man bara kunde se dem genom fönster. Dessutom fyller det på med folk under dagen, och då blir det riktigt trångt! Köerna ringlade sig långa för att få beskåda de små nyfödda pandaungarna, men de roligaste och gulligaste var de ett- och tvååriga pandorna som lekte och busade med varandra! De rultade runt liksom i slowmotion.

bild 5jpg

Vi kunde inte riktigt få nog av dessa underbara ettåriga gosebjörnarna. Pandaungar är precis lika underbara och busiga i verkligheten som på youtube!

En bit utanför Chengdu finns även några vackra naturområden, bland annat ska de färgglada sjöarna Jiu Zhai Gou vara värda att besöka. Vi hindrades att åka dit på grund av att vägen dit var förstörd av kraftigt regn. 

Peking

Glada över vad vi upplevt i Chengdu, åkte vi vidare österut igen till Kinas huvudstad Peking, där huvudsyftet var att besöka de mycket populära turistmålen Förbjudna Staden och Kinesiska Muren. I Förbjudna Staden rådde hög säkerhet med övervakning av otaliga kameror och militär, och det var proppat med människor (ca. 100 000 besökare per dag), men det var spännande att uppleva historiens vingslag. Himmelska Fridens Torg som ligger framför förbjudna staden var stängt pga någon okänd anledning (förklaringar till saker uteblir ofta i Kina), så fick vi inte chansen att besöka platsen.

bild 7jpg

Man behöver inte oroa sig för att vara ensam på palatsområdet.

Vi spenderade sedan en dag på att besöka Kinesiska Muren. Det finns flertalet platser att besöka denna ca 600 mil långa försvarsmur, och vi valde en av de ”mindre besökta” platserna som låg inom någorlunda avstånd från Peking - Mutianyu som ligger ca. 6 mil från centrala Peking. Hit kommer nästan inga kinesiska turistgrupper till skillnad från mest besökta platserna på muren Badaling och Juyong. De vackraste besöksplatserna längs muren sägs vara just Mutianyu samt en annan plats som heter Simatai som ligger 10 mil från Peking. Det var minst sagt svettigt att ta sig upp till muren per fot (man kunde också välja linbana) och sedan gå flera kilometer ovanpå muren, men mödan var väl värd eftersom vyerna var slående!

bild 8jpg

Muren ringlar sig lång upp och ner för kullarna. Ett helt otroligt byggnadsverk!  

Något man inte får missa under ett besök i Peking är 798 art district i nordöstra delen av staden. Här kan man gå på diverse konstutställningar, mestadels med gratis inträde, och ta en kaffe eller en öl på några av de mysiga caféerna och barerna som finns där. Detta område är mycket lugnare och glesare på människor, något som kan vara skönt när man behöver en paus från crowdet. 

bild 9jpg

Konstutställningarna, caféerna och pubarna i konstdistriktet ligger bland annat i före detta industrilokaler.

bild 10jpg

Islatte på Voyage Café, som förutom fantastiskt bra och egenrostat kaffe också har en jättefin cykelshop och verkstad!

Överallt i Peking märks det att politiken ständigt är närvarande, och spåren av kommunismens propaganda finns på många ställen. Stämningen i stan och bland människor som bor där är inte lika lättsam och härlig som i Chengdu - en stad som jag känner att jag inte är färdig med och helt klart skulle välja att besöka igen!

Har ni missat de tidigare delarna i gästbloggsserien om Kina hittar ni del 1 här och del 2 här.