Gästskribent Sanna Nagel - Se & göra på Österlen och Ystad

Se & göra på Österlen och Ystad

Sanna och jag träffades i slutet av förra hösten i samband med ett jobbuppdrag, vi klickade och eftersom vi bodde i samma stad så har vi fortsatt att umgås regelbundet! Sanna kommer ursprungligen från Skåne och hon upplever att hon ofta får frågan "Vad ska man inte missa på Österlen?!" Eftersom hon är uppvuxen i området delar hon idag med sig av sina favoriter på Österlen och i Ystad-trakterna. 

IMG_20200122_213335_661jpg

Bakgrund

Jag växte upp i närheten av Rörum, mitt ute i en liten by som heter Skräddaröd by. Här var närheten till äppelodlingar, vattenfall, havet, backar och kohagar vackert och rogivande - jag spenderade mycket tid i naturen.

Jag är uppvuxen på Österlen men bor nu i Göteborg. Jag studerar entreprenörskap och företagande på distans och arbetar på hotell Gothia Towers. Tillsammans med min mamma som är hudterapeut och kosmetolog driver jag företaget Rhapsody of Wellness. Vi tillverkar bivaxsalvor och Bike Recycling smycken. Varje år står  på Lisebergs julmarknad och trädgårdsmässa, Skansens julmarknad och äppelmarknaden i Kivik på Österlen.

Jag är konditor i grunden och har ett stort intresse för matlagning. Att vara ute i naturen, musik, träning, resa, matlagning och bakning är det jag helst sysslar med på min lediga tid. Efter att ha lärt känna Moa blev jag inspirerad att starta ett Instagramkonto för att dela med mig av min passion för vegansk mat och naturen. Jag bakade och lagade mat redan under uppväxten för att ta med på picknick ut i naturen. Gitarren fick ofta följa med, tillsammans med vänner satt vi mitt ute i ingenstans, spelade musik, sjöng och åt massa gott. På vintern gick vi också på picknick, tog på oss termobyxor och vandrade iväg. 

Österlen och naturen har sin charm året runt. Mina favoritmånader på Österlen är maj och härliga september som vi har framför oss nu. I maj när äppelträden och rapsfälten blommar är för mig den vackraste månaden på Österlen. I september när höstens färger tittar fram och äpplena smakar så gott.

Ystad 

IMG_20200804_112919jpg

Ystad är en mysig liten stad som är beläget på Skånes sydkust. Staden har behållit mycket av sin äldre bebyggelse och ses vara en av de bäst bevarade medeltida städerna i Sverige. Att strosa runt bland de vackra färgglada husen är en upplevelse i sig. Många kanske även känner igen Ystad från inspelning av de kända Wallanderfilmerna.

Med drygt en 40 km lång kuststräcka, omgivet av grönska och skog finns det många vackra sandstränder att besöka runt om Ystad. Bland annat Sandhammaren strand.

Tips på boenden & matställen i Ystad

Min favoritlunch är en snabb och enkel macka på Maltes mackor som ofta har kö vid lunchtid och ibland blir slutsålt för dagen. Godaste mackorna i stan men man bör köpa med sig då lokalen är väldigt liten. Både vegetariskt och veganskt alternativ finns.

Restaurang Grändens Mat som ligger på Per Helsas gård använder sig så mycket som möjligt av närproducerade råvaror. Byggnaden och innergården är så charmig att en kopp kaffe kan njutas av länge med den vackra omgivningen. 

Hotell fritiden är nyöppnat för i år och byggt i ett före detta badhus. Här finns utöver övernattning både takbar, restaurang och juicebar. Takbaren har en charmig utsikt över stan och är en härlig plats att ta ett glas på. Juicebaren är på första våningen men jag som är ett stort fan av färsk frukt och grönsaker var väldigt nöjd efter en enkel lunch med smoothie bowl och juice här.

Ystad saltsjöbad är ett av de finaste och mysigaste hotell jag besökt och ligger precis vid havet. Värt ett besök på spa, restaurang eller övernattning. 

I utkanten av Ystad ligger ett mysigt hotell nära havet, med utsikt över åkrar, hav och öppet landskap från hotellet Mossbylund ges möjlighet till en härlig avkopplande vistelse. Här finns även spa. Här har jag bott ett antal gånger för lugnet och tystnaden, för att fly storstadsstressen i Göteborg.

Kåseberga & Ales stenar

IMG_20200709_132207jpg

Kåseberga är en småort med fiskeläge i Ystad kommun. Hamnen har utbud av både restauranger, butiker, kiosk och café. En promenad upp från hamnen finns Ales Stenar som är en bevarade skeppssättningar med 59 stenblock. Högt uppe på kullarna känner man sig nära havet och himlen.

Skärmflygning över backarna och kullarna är en populär aktivitet för den som vågar att prova. Själv vågar jag inte flyga men älskar att promenera och njuta av omgivningen. För den som vill vandra är dessa backar längs havet och utsikten magisk. 

En kort bil- eller cykeltur från Ales Stenar ligger Olof Viktors café som inte får missas i närheten. Stanna för en lunch, fika eller köp med dig goda nybakta bröd. Bröden bakas i vedeldad stenugn och allt görs från grunden utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer. Perfekt ställe för den fikasugna. 

Sandhammaren strand 

IMG_20200604_221501_321jpg

Den här stranden är vacker året runt, charmen med att åka hit på hösten eller våren är att det nästan är folktomt och ibland kan man vandra runt helt själv i miljön och naturen här. Om man ändå är en badkruka som jag, så tycker jag det är lika fint alla soliga dagar på året (eller regniga om man gillar regn).

Det är en av de populäraste stränderna på Österlen och har även röstats fram som en av Sveriges bästa stränder med finkornig och vidsträckt sandstrand.

Knäbäckshusen 

IMG_20200708_163549jpg

IMG_20200708_164233jpg

Stigen ner till havet är omgiven av vacker grönska. Här har många picknickar njutits året runt under barndomen. Vandra vidare längs havet till nationalparken Stenshuvud. Tänk att även en liten, liten kyrka finns här, med halmtak. Efter en dag på stranden och hungern närmar sig så ligger lilla byn Rörum inte så långt bort. Här finns goda crepes på Franskans Creperie där mycket lokalproducerade ingredienser används.  

IMG_20200708_163123jpg

Stenshuvud nationalpark 

Vandra längs havet, och sedan upp i skogen och få en väldigt fin utsikt över hav och grönska. Den högsta punkten på stenshuvud är 97 meter högt. Ungefär 800 meters promenad upp till toppen ifrån huvudentrén. Besökscentrum med Naturum finns i nationalparken, där finns utställningar där man kan lära sig mer om nationalparkens växter och djur. Det finns även en del aktiviteter för barn att göra i besökscentret och jag kommer ihåg att jag alltid tyckte det var kul att gå hit som barn.

Gårdskrogen pizzerian Friden, ligger mitt ute i ingenstans i närheten av Kivik, en av de mysigaste pizzerior jag varit på men ha inte bråttom när du kommer hit, pizzorna får väntas på med ett glas vin i handen eller en god äppelmust som är min favoritdryck att välja på Österlen. 

received_10155496964802612jpeg

Österlen Coffee & Waves!

När vädret tillåter och vågorna dyker upp så dyker jag helst upp på en surflektion. Jag nämnde tidigare att jag är en badkruka, trots detta så tyckte jag surfing har varit den roligaste aktiviteten jag har provat på i år. Jag ska erkänna att jag inte ens har badat i år förutom de gånger jag tog en surflektion hos Måns, om det nu räknas som att bada när man har våtdräkt på sig.

IMG_20200619_090204jpg

Surfcaféet är öppet när Måns inte har surflektioner, jag kan varmt rekommendera en kurs, det passar alla åldrar oavsett om man är nybörjare eller inte. Håll utkik på facebooksidan om caféet är öppet, eller för att boka surflektion.

Haväng & Vitemölla strandbackar naturreservat

Här betar djuren fritt, sanden är kritvit och ibland har man tur att vattnet är klart. Jag njuter av att bara vandra runt, doppa fötterna i havet, se på djuren som betar och med en god picknick. 

IMG_20170704_140518jpg

Forsemölla vattenfall

Sträntemölla-forsemölla är ett naturreservat nära Rörums backar. Hit hade jag endast 15 minuter promenad när jag växte upp och detta var en plats vi gick till året runt för att bara ta en härlig promenad i reservatet eller ha picknick där. 

Café Byvägen 35

Café Byvägen 35 ligger i en väldigt liten by som heter Sankt Olof. Det finns inte så mycket annat enligt mig att besöka i denna byn men det är absolut värt att åka hit för att endast besöka Byvägen 35. Allt tillverkas från grunden och det veganska utbudet var hur gott som helst. 

Relaterade inlägg 

Se & göra i Malmö - weekendtips till Sveriges tredje största stad
Sveriges nationalparker - våra besök 
Fler inlägg från kategorin Sverige