Europalista - första? sista? längsta?

Resebloggen 4000 mil publicerade för några veckor sedan ett roligt inlägg med en lista om Europa – så jag tänkte haka på den. Vad jag sett hittills har Resa medvetet, Malin Lundsten och Lite mera rosa också gjort den. 

Europa har totalt 44 länder beroende på lite hur man räknar, och vilka som räknas som självständiga stater. Jag har besökt 22 länder hittills, det vill säga exakt hälften, men det finns många länder jag även gärna skulle åka tillbaka till igen som jag inte har besökt sedan jag var betydligt yngre. Det har blivit lite som med Sverige för mig, jag har prioriterat och dragits till det som är mer exotiskt och annorlunda och jag kan ibland känna mig mer berest i Asien och Sydamerika än vad jag gör i Europa. Jag ser fram emot att få upptäcka Europa ännu mer i framtiden! 

Sista landet att besöka i Europa?

Här kan jag ju bara spekulera. Men om jag blickar över kartan tror jag Litauen, Vitryssland, Ukraina eller Moldavien känns som rimliga kandidater. I september var jag i Makedonien och jag skulle verkligen vilja utforska dessa delar av Europa mer!

IMG_2397JPG

mkllljpg

Makedonien hösten 2018.

Första landet att besöka i Europa?

Först var jag inte helt säker på den här frågan - så jag var tvungen att kolla med mamma. Det stod mellan Grekland och Danmark trodde jag, och visst var det Danmark som blev mitt första besökta land när jag var 9 månader gammal, där tog jag tydligen mina allra första egna steg! 

Landet som jag besökt flest gånger i Europa?

Här tror jag faktiskt Grekland tar platsen, om inte Danmark kommer före. Det ligger nog riktigt tajt emellan dem skulle jag tro - för jag har nog varit i Grekland säkerligen över ett tiotal-femtontal gånger. 

dscn4057jpg

Alonnisos, Grekland sommaren 2016. 

Det bästa landet i Europa?

Kanske inte särskilt förvånande. Grekland, Grekland. Grekland. Det är mitt favoritland nummer ett i Europa. Hit återkommer jag alltid för människorna, maten och miljön - älskart! Det är som hemma fast borta. En dag vill jag bo en längre stund någonstans i Grekland. 

Landet som jag befunnit mig i längst i Europa?

Under 2007 bilade jag i Europa med familjen under cirka fyra veckor men inget land kommer upp i samma totala sammanhängande tid som Grekland där jag öluffade under fyra veckor 2010. Det var vår första "backpacking-resa" och jag minns att detta var som en liten "testresa" inför vår första längre resa i Sydostasien året därpå. 

Kortaste då?

Vatikanstaten under ett besök i Rom 2013 på första plats, och sedan Monaco skulle jag tro vilket jag besökte under en bilresa som barn. 

Vill du läsa fler inlägg på temat listor?

Spana in taggen listor för fler listor.