El Salvador - fjärde landet på vårt livs äventyr

Eller femte om man räknar med körningen genom Honduras. Det har varit skönt och välbehövligt för oss att stanna länge på varje destination i Nicaragua, vi har "bara" sett fyra destinationer under drygt 3 veckor. Men när man reser så här länge behöver man stunder av återhämtning, sortera alla upplevelser och intryck. Även om vi hållit oss sysselsatta med både studier och äventyr på destinationerna. Vi laddar nu om för några veckor med lite högre restempo igen innan vi slår av takten igen på Galapagos. Det kommer bli perfekt. Vi har ungefär två och en halv vecka kvar i Centralamerika och planerar hinna se El Salvador och Guatemala, där vi har vidare flyg till Galapagos.

Playa el Tunco

Vi började längs kusten och El Salvadors största turistort, Playa el Tunco, för den delen inte särskilt stor. Här handlar det mesta om surfing, surfing, surfing. Trevlig typisk turistort med en hel del fest om man har det som intresse. Vi lyxade till med AC, så ofattbart skönt efter flera veckor med fläkt och enormt varma nätter. Regnsäsongen har dragit igång och våra planerade soldagar här halverades då det har regnat en del. Från att ha varit förskonade från allt vad mygg heter har vi nu blivit totalattakerade.  

dscn56592jpg

Några lata dagar i solen, var länge sen nu.

Det märks att landet har betydligt mindre turism, då många endast åker igenom, med målet inställt på Guatemala. Det är synd tycker vi, landet är färgstarkt och har en enormt gästvänlig attityd trots de tolv år av inbördeskrig de har bakom sig. Efter att ha känt på landets stämning några dagar med både sol och regn då säsongen så smått kommit igång rörde vi oss vidare.  

Ruta de las Flores

Vi tog lokalbussen från kusten upp i höglandskapen, här är det betydligt svalare och nästan kallt för vi är så vana vid värme och 30-35 grader.

dscn56672jpg

En av alla de "chicken buses" vi åkt.

Det är bara runt 1300 m.ö.h. men ändå förhållandevis kallt och så skönt, äntligen lite fräsch luft uppe i höglandskapen! Vi bor i en liten mysig by som heter Juayúa (uttalas "why you ah") på ett jättetrevligt hostel med två goa hundar som sällskap, mysiga sällskapsytor och gemensamt kök. Det ägs av ett jättetrevligt par som själva bor här och lagar mat och äter med gästerna. (Vi lagade gröt till frukost, det var så awesome!)

Stämningen är så hemtrevlig att bara det skulle kunna göra det värt att stanna längre.

Vissa ställen bara har DET. På något sätt är det först nu som det känns som förr när vi rest, vet inte riktigt vad jag själv menar med det, men bara någon typ av känsla, magikänslan.

dscn56732jpg

Fruktstånd i Atacó.

Ruta de las Flores blommornas väg, kallas miljön här uppe pga. alla de vita blommor som blommar här i maj. Naturen här är grön och frodig till skillnad från det torra landskapet vid kusten. Syftet för oss med den här destinationen var att spana in El Salvadors kaffeodlingar, så vi tog lokalbussen till närliggande lilla by Atacó där vi besökte ett ställe där vi gick en guidad tur och fick se bönans väg från planta till torkad till rostad till mald.

dscn56832jpg

Tillslut efter en lång process står de färdiga, malda kaffet redo att bryggas!

Fabriken här tar hand om flera olika kaffeodlares bönor och exporterar 70%, mycket till Europa, till bl.a. Starbucks och Illy mm. Det var intressant att få se vilken lång process det är för kaffefrukterna, för det är faktiskt en röd frukt från början. Mycket av sorteringen görs för hand och de använder samma maskiner som de gjorde vid starten på 1930-talet. 

dscn56862jpg
På slutet fick vi smaka på Salvadorianskt gourmet kaffe från deras närliggande plantage, riktigt gott!