Buenos Aires - miniguide till områden värda att besöka

Vi välkomnar vårvärmen och storstaden med öppna armar. Staden känns som om den skulle kunna ligga i Europa, vilket ger en mer hemtam känsla trots avståndet hemifrån. Efter en tid i natur och landskap, småbyar och åter små orter var det ganska skönt med lite puls och metropol för en stund. Att kunna äta internationell mat, fönstershoppa eller bara ta en kaffe i solen blev plötsligt så lockade efter flera veckor ”på landet”.

DSCN8400 2JPG

Här spelar småkillarna fotboll utanför Boca Juniors arena, som går i svenska flaggans färger.

Stadsdelen La Boca

Stadsdelen La Boca är känt som arbetskvarten och har blivit känt främst för Boca Junior som är stadsdelens fotbollslag, och även Maradonas ursprungsklubb. Laget startades från början av ett gäng brandmän, vilket kan vara orsaken till att arenan heter just La Bombonera då Bombero betyder just brandman på spanska.

Lagets färger är blått och gult som svenska flaggan, historien säger att laget inte kunde komma överens om vilka färger de skulle ha och skulle därför ha enats om att ta färgerna på den nationsflagga som la till i hamnen först nästkommande dag -och det råkade vara ett svenskt fartyg!

Om ni har möjlighet så se till att försök gå på en fotbollsmatch när ni är här. Till våran stora besvikelse har vi inte lyckats tajma säsongen någonstans under vår resa i Sydamerika. La boca sägs också vara tangos födelseplats, vilket märktes på stämningen och alla de färgglada husen i stadsdelen.

Området sägs vara något osäkert att traska runt i utanför de direkta turistområdena, vilket gäller även dagtid. Det var dock inget vi upplevde, då vi promenerade hela vägen till och från stadsdelen utan problem, vilket kanske inte rekommenderas.  

DSCN8407 2JPG

Allt var blågult utanför och runtom arenan. 

DSCN8414 2JPG

Färgglada gator i arbetarkvarteren. 

Hamnen & den svenska stenen

Bohuslänsk granit, under tidigt 1900-tal fraktades mängder med sten från stenhuggerierna i Bohuslän till bl.a. Argentina och Buenos Aires. Det var fräckt att se den svenska stenen på gatorna i hamnen och lite varstans i centrum. I övrigt är det ett trevligt område för en promenad, här finns flertalet med restauranger och barer längs kanalstråket. På andra sidan kanalen finns grönområden med parker som lämpar sig perfekt för både löpning och promenader. 

DSCN8373 2JPG

Över kanalen löper Puente de la Mujer - Kvinnans bro.

DSCN8386 2JPG

DSCN8391 2JPG

Gator med kullersten från Bohuslän, hur coolt?!

Historiska centrumet

Turistkärnan i staden med alla byggnader som ”man ska se” ska ju inte heller bli helt onämnt. Förresten sägs Buenos Aires vara en stad "utan" sevärdheter, eller i alla fall utan måsten vilket kan kännas skönt. Sevärdheter eller inte så är den mest kända Obelisken som står mitt på huvudavenyn 9 de Julio. 

Palermo, den italienska stadsdelen lämpar sig för gastronomi och shopping, vilken också är värd att nämnas i sammanhanget. 

DSCN8370 2JPG

Ni ser den längst bort i bild, Obelisken.


DSCN8371 2JPG


DSCN8433 2JPG

Chinatown

Eftersom vi varit sugna på asiatisk mat sedan en tid åkte vi till China town i hopp om att hitta lite thaimat eller annat. Stadsdelen ligger en bra bit utanför centrumkärnan, men för oss var det väl värt ett besök då vi fann stadsdelen mysig att strosa i. Vistelsen avslutades med kyckling-wook och koreansk glass, stor gilla-knapp på det! 

Kanske en dagstur till Uruguay?

Det är vanligt att likt danmarksfärjan åka till Uruguay över dagen. En timme tar båten över till Colonia de Sacramento. Att komma från BA till den lilla gamla staden är verkligen en kontrast. Här kan man vandra runt bland de små gränderna och äta på mysiga uteserveringar.

DSCN8448JPG

DSCN8440 2JPG

Vill du läsa mer?
Här har min resebloggskollega Malin skrivit en cityguide till Buenos Aires.