Bland vinrankorna på Chiles vingårdar – smaker som känns
Solen stekar på redan brunbrända axlar och det är varmt, riktigt varmt på ett skönt sätt. Det luktar sött i luften av blommor. Vinrankorna sträcker sig i långa, raka nästan perfekta rader.
Vinprovning
Vi besöker landet på dess vår så rankorna har precis börjat frodas igen. I entrén till parken står gamla vintunnor på rad. Vi går genom trädgården till den sommarbostad som grundarna av företaget sedan länge låtit stå tom. Under turen får vi möjlighet att smaka på olika viner, både vita och röda. Turen avslutades med ett besök i den kända källaren där allting började -Casillero del Diablo.
En bit söder om Santiago ligger Concha y Toro som har funnits sedan 1983 och är den femte största vinproducenten i världen. De har vingårdar över hela Chile, och även i andra delar av världen.
Chiles egna druva
Vår
allas nya favoritdruva, Chiles "egen" -Carmenère.
En
vek växt som har svårt att växa om inte förhållandena är
perfekta gör att en nästan bara kan växa här. Det går att finna
som blended (blandad med andra druvor) i delar av Frankrike. Så sent som på 1990-talet upptäckte man Camenère i Chile, då man länge trodde att
det var en variant av Merlot.
Lunch i vinbaren
I vinbaren kan man både smaka på fantastiska viner samt äta lunch. Maten var vällagad och prisvärd i förhållande till kvalitén. Det blev en upplevelse till själva vinturen och är väl värt ett besök! Givetvis valde vi Camenére till maten.
Cambert sauvignon är den vanligaste druvan och mellan 60-80% av produktionen består av druvan, den är lättodlad och populär i smak. Concha y Toro är mest kända för sitt vin med namnet Casillero del Diablo. Men ändå är det inte många som känner till historien bakom vinet.
Allt vin provsmakas av vinmakaren, som vet hur han vill att
det ska smaka. På större partier mindre fint vin stickprovas det,
men finare viner så smakas varje tunna av vinmakaren. Detta måste
göras under samma dag för att säkerställa att smaken är den
samma, dagen efter har vinet lagrats ytterligare en dag vilket kan
förändra smaken.