Att se & göra på Galapagos - del 2

Att se & göra på Galapagos på egen hand

På Isabela island

På Isabela bodde vi nästan som i homestay, vi hade ett eget rum men i familjens hus så vi fick tillgång till gemensamma ytor som kök och vardagsrum. Första intrycket var att det långt ifrån centrum, men efter en natt där stormtrivdes jag. Här fick jag en ny kompis, Ninja, världens goaste lilla vovve-tjej. Familjen var riktiga djurvänner och hade även fyra katter. Om det inte hade varit så fasansfullt dyrt hade jag kunnat tänka mig stanna längre på denna lugna vackra ö mitt ute i Stilla havet. 

Isabela är i förhållande till Santa Cruz inte alls lika exploaterad, huvudgatan i stan är en grusväg och en riktig ”dusty road”, vilket skapar en betydligt mer lantligare känsla. Jag kunde uppleva att man var något mer begränsad i egna utflykter i förhållande till Santa Cruz där det verkligen fanns massor att göra på egen hand. Här kommer mina bästa tips! 

DSCN6525 2JPG

Tintoretas

Ögruppen precis utanför Isabellas hamn kallas för Tintoretas, det finns dessvärre ingen möjlighet att ta sig hit på egen hand. Men jag tycker absolut att ni ska prioritera en upptäcksfärd här. Det går att hyra kajak med guide för att besöka arkipelagen eller så åker man på en båttur och går i land på öarna.

Vi var från början intresserade av att kajaka i miljöerna men råkade visst boka en båttur då det blev missförstånd med spanskan. Något besvikna följde vi med på turen som visade sig vara jättebra! Vi fick möjlighet att promenera på öarna som till stor del enbart var vulkanstenar (Galapagosöarna är i grunden vulkaner). Vi fick se både haj, pingvin, havssköldpaddor, fler arter av vackra fåglar, sjölejon och massa små havsleguansbebisar. Det mest magiska var att få snorkla med havssköldpaddor, alltså dessa djur -så häftiga! 

DSCN6573 2JPG

DSCN6572 2JPG

DSCN6531 2JPG

Snorkelviken Concha de Perla

Hit återkom vi flera gånger under våra dagar på Isabela. På ön är mycket reglerat var man får och röra sig och inte, och här finns möjligheten till bra snorkling på nära avstånd. Vi såg både pingviner, sjölejon och fiskar under ytan, ovan ytan både sjölejon, endemiska fågelarter och havsleguaner. Ni hittar hit enkelt med skyltning från hamnen. 

Läs mer om händelsen med den lilla kuten och tankar kring ansvarsfullt resande.

DSCN6620 2JPG

Chillar lite på bryggan.

DSCN6504 2JPG

Pingvinerna på Galapagos är de enda som klarar av att leva vid ekvatorn.

Wall of tears

Wall of tears är en hög mur byggd för hand av slavar som för länge sedan höll till på ön. Den ligger mitt i reservatet och det är en bra bit att promenera, längs vägen är det vackra vyer och utsiktsplatser. Höjdpunkten var inte muren i sig utan naturen, djurlivet och vyerna. Vi såg både den stora landlevande sköldpaddan, blue boobies, havsleguaner och mycket mer längs vägen. Det är grusvägar och funkar utmärkt att hyra cykel. 

DSCN6677 2JPG

Vi promenerade till muren, vilket var en promenad på drygt 7 km enkel väg.

DSCN6643 2JPG

DSCN6467 2JPG

Beachen

Stranden börjar vid centrum och sträcker sig flera kilometer längs med vägen mot Wall of Tears. Den är långgrund, lite blåsig med mycket vågor, men lämpar sig ypperlig för lata dagar i solen. Här blev det även några löprundor. Utöver ovanstående tips finns det mängder med annat att hitta på, fler promenadstigar att utforska, fler dagsturer att boka och fler ställen att cykla till. 

Vi kan säga att vi är mer än nöjda med vår vistelse på Galapagos, om man ser till möjligheten att få se djurliv. Galapagos är en hypad destination och förväntningarna var höga, men öarna lever upp till det gånger tio! Trots av vi avstod från längre segelturer och dyra paket fick vi ut mest möjliga av vår vistelse. Man kan inte i tanken föreställa sig vad ett ”rikt” djurliv innebär här.

DSCN6622 2JPG

DSCN6484 2JPG

Vill du läsa mer?

Här hittar du del 1 i inläggsserien, som handlar om ön Santa Cruz. 
Här hittar du fler inlägg om Galapagos.