Att se & göra på Galapagos - del 1

Att se & göra på Galapagos på egen hand

Det här inlägget borde jag skrivit för länge sedan, dels för att det finns ett stort intresse för just Galapagos och dels för att jag vill sprida kunskapen om hur man reser dit på egen hand, - och inspirera fler till detta. Det finns massor att hitta på utan att behöva betala multum med pengar för att åka på kryssningar eller båtturer. Men inläggen skriver ju dessvärre inte sig själva, och i takt med alla intryck som ständigt packades uppepå varandra i kombination med uteblivet wifi så blev ett utkast liggande länge, länge i datorn. Men håll till godo, här kommer mina bästa tips vad man kan hitta på, på Galapagos på egen hand. 

Obeservera att detta är del 1 av 2, där del ett innehåller utflykter från ön Santa Cruz och del två kommer innehålla utflykter från ön Isabela. 

På Santa Cruz island
DSCN6090jpg

Tortuga bay.

Tortuga bay

Tortuga bay kan nog vara en av de vackraste stränder i dessa delar av världen. Kritvit, mjölig sand som letar sig in i varenda vrå. Vågorna som välver in på den blöta stranden och blåsten som formar håret till ett skatbo.

För att komma hit går man förslagsvis, eller rättare sagt det är enbart gångväg ut till stranden, ungefär två kilometer från Santa Cruz centrum. Följ skyltning eller fråga dig fram. Tillträde i parken är enbart under dagstid (tom. ca. 16-17 tiden på eftermiddagen) och man registrerar sitt besök vid entrén, som är innan den 2 km långa promenaden. Det är gratis inträde, men det finns ingen möjlighet till att köpa varken vatten eller mat så se till att ta med de förnödenheter du behöver under dagen.

Fortsätter man hela strandsträckan bort kan förutom att se havsleguaner även ha turen att få se fåglar så som häger och blue boobies. Det är noga markerat var man får gå och inte, som namnet antyder lägger havssköldpaddorna sina ägg här, vilket gör att det är många nästen på stranden, dessa är också markerade. I andra änden av stranden så kommer man fram till en lagun där blåsten inte är lika påtaglig och vattnet lugnare. Här är populärt att bada, snorkla och det finns även möjlighet att hyra kajak om man intresse av det. 

DSCN6085jpg

På väg till Tortuga bay.


DSCN6107JPG

DSCN6103JPG

Fiskmarknaden i centrum 

Om ni inte ska köpa färsk fisk vilket vi gjorde och tillagade själva (mums med dagsfärsk stekt tonfisk!) kan jag ändå rekommendera att gå till fiskmarknaden. Följ vattnet mot Charles Darwins reseach center så kommer ni dit. Här samlas både pelikaner, sjölejon, havsleguaner och andra sorters fåglar, alla för att försöka få ta del av dagens fiskeskörd på det ena mer närgående sättet än det andra. Sjölejonen står likt tiggande hundar vid fiskdisken och hoppas på att av misstag att något ska hamna i munnen på dem. Mycket underhållande att se på! Men inget lämnas åt slumpen, inget ges till djuren. Det är förbjudet att mata dem då det skulle rubba hela ekosystemet. Inte ens fiskrenset hälls ut i havet utan tas om hand. 

dscn6441jpg

Ser ni tiggaren längst fram vid disken? 


DSCN6383 2JPG

Playa de la Estacion -vårt favoritställe

Hit återkom vi för sol och bad flera gånger, dels för närheten från centrum men även för att det inte var alls så mycket folk här. En liten, liten vik men ganska markanta vågor som slår in senare under dagen. Bra snorkling då vi spottade både haj, havssköldpaddor och stingrockor här. Charles Darwin center finns i närheten för den som har intresse att besöka det.

DSCN6403 2JPG

Favoritplatsen med både sol och bra snorkling!

Sjölejonen på piren i hamnen

Sjölejon var inte svårt att få se, de låg och sov på bänkar och båtar i hamnen hela dagarna. Gjorde inte så mycket som en fluga förnär. Men sista kvällen visade några stycken upp en riktig show. En hane försökte förgäves utan resultat imponera och visa upp sig för en hona som höll på att dia sin unge. När han inte fick en tillstymmelse till uppmärksamhet knödde han sig ner mellan honan och ungen varpå han skiljde dem åt. Efter händelsen får vi se ett skådespel utan dess like där den lilla kuten försöker komma över till mamma men hanen hindrar honom. De jagar varandra och springer runt på delar av kajen, en stor samling människor som vistas på kajen får springa med i den rondell som bildas då de båda djuren jagar varandra åt olika håll. Komik utbryter i folksamlingen och t.o.m. vakterna springer med i loppet runt bänkarna. Hela situationen var ganska komisk och den lilla kuten fintar till slut hanen med ett riktig luring och kommer över på mammas sidan varav de båda sjölejonen hoppar från den 2-3 meter höga piren ner i vattnet,.Hanen stod snopet kvar på piren. 

DSCN6256JPG

De är som goa hundar!

DSCN6071jpg


DSCN6306 2JPG

Turtoise reservat - besök de landlevande sköldpaddorna

En dag hyrde vi cykel för att ta oss inåt landet och spana på den landlevande sköldpaddan, Tortuise. Det visade sig vara uppför majoriteten av vägen och efter gediget trampande på mycket bra cykelvägar så lyckades vi få se en sköldpadda längs vägen.

Efter drygt 22km var vi framme vid en ranch som tar hand om landlevande sköldpaddor, då de är extremt hotade. Här spanade vi på ännu fler innan det blev en lunch och cykling nedför, vilket gick betydligt snabbare! Att hyra cykel kostade oss 15 USD per person. Det finns flera reservat i närområdet och jag minns inte namnet på just den vi besökte. 

DSCN6284 2JPG

Las Grietas - sötvattenslagun med snorkelmöjligheter!

En annan dagsutflykt man kan göra på egen hand är att ta båten från hamnen för några dollar och vandra till Las Grietas, det är en sötvattenslagun med fisk där man kan snorkla och bada. Promenaden dit är inte längre än några kilometer på fin grusväg, även här är det noga markerat var man får lov att gå och inte. 

DSCN6268 2JPG

Endollars mjukglass - glass i stora lass

På ett ställe längs centrumgatan kan man köpa mjukglass (choklad, vanilj eller vanilj/choklad) för en dollar inkl. topping av strössel i olika smaker. Det hann bli några stycken under de två veckorna vi spenderade där!

Villl du läsa mer? 

Att se & göra på Galapagos på egen hand - del 2

Fler inlägg om Galapagos