Att se & göra i Panama City

Att se & göra i Panama City

Panama, denna lilla landremsa där Syd- och Nordamerika möts är fortfarande oexploaterad från massturism. Mest känd är Panama nog för sin kanal med alla de enorma fartyg som färdas genom den.

Men utöver den 8 mil långa kanalen bjuder Panama på karibiska brisar, fantastiskt natur- och djurliv och vänliga leenden.

I många delar av landet lever fortfarande ursprungsstammarna kvar och hägrar över sina marker. Landets huvudstad ger en känsla av en modern metropol med likheter till Miami. Konstraster får man när man besöker Casco Viejo, den gamla delen av staden som byggdes av spanjorerna under 1600-talet.

Panamakanalen

DSCN4276JPG

Panamakanalen stod färdig 1914 och har gett landet bättre ställning genom inkomsterna från kanalen. Utgrävningen av kanalen skördade tiotusentals liv och bygget tog över tio år. Först ut var Frankrike att ta sig an bygget, stolta efter Suezkanalen. Men efter misslyckanden, och i samband med Panamas frigörelse från Colombia fortsatte USA att färdigställa (och kontrollera) kanalen i utbyte mot att försvara landet mot grannarna i syd. En genomsnittlig färd genom kanalen går på ca 9 timmar och slussarna slukar fartyg upp till 294m. Begreppet Panamax är numer en klassificerad storleksbeteckning då fartyg byggs för att precis passa Panamakanalen. Sommaren 2016 öppnade expanderingen av kanalen vilket möjliggör fartyg upp till 366m vid de nya slussarna. Det var en mäktig syn att få dessa bjässar till båtar färdas genom de lika enorma slussarna.

Hur tar man sig hit? Vad kostar inträde?
Ta subwayen till Albrook bus Terminal, byt där till buss mot Miraflores.
Inträdet kostar 15 USD för utländska besökare.

Parque Natural Metropolitano - Lung of Panama City

dscn4289mmjpg

Panama City är unikt som storstad med bevarandet av regnskog i närheten av de centrala delarna av stan. Jag känner det direkt, den speciella lukten. Fuktig, söt och fruktig.

Jag känner hur svetten rinner under tröjan, ner mellan skulderbladen. Och jag får det bekräftat ännu en gång. Jag är ingen storstadsmänniska.

Det är här jag trivs, i naturen. Jag kopplar på Aji-ögonen och spanar i hopp om att få se en sengångare. Denna gången får vi nöja oss med flera färgglada, fräcka fåglar i form av tukaner, reptiler och massor med sköldpaddor!

Hur tar man sig hit? Vad kostar inträde?
Enklast är att ta en taxi, föredrar man kommunal trafik kan man ta sig till Albrook bus Terminal med subway, för att sedan ta taxi den allra sista biten. Inträdet ligger på 4 USD för besökare som ej kommer från Panama.

Casco Viejo

Den gamla stan av Panama City byggdes under 1600-talet när spanjorerna kom till landet. Här är mysigt att ströva runt bland gränderna och ta en fika på ett av torgen. Hit kan man ta sig på gångavstånd från city. 

Vill du läsa mer? 

San Blasöarna i Panama
5 platser du inte får missa i Centralamerika!
Mer om Nicaragua
Mer om Costa Rica