Att se & göra i och runt Hunnebostrand

Jag har sprungit på markerna här sedan barnsben och ingenting får mig att koppla av så som miljöerna i Bohuslän. Dagarna i Hunnebostrand, västkustens pärla har gått framåt, i lagom takt. Inte för snabbt så det känns som om tiden runnit iväg men inte för långsamt så jag blir så där nipprigt rastlös. Jag har njutit av att befinna mig på en och samma plats. Vädret har varit av varierande karaktär men ändå gett möjlighet till ett och annat bad. Vi har haft blandade vänner på besök och stunderna har varit sådär somriga.

img_36932jpg

En dag åkte jag och Stefan och hälsade på nyfunna vänner i Bullaren, det var mysigt och trevligt att få se lite nya marker. Och träffa inspirerande människor som likt vi delar intresset för resande världen över. Vi har hunnit fira ännu ett år som förlovande, på vår förlovningsdag tog vi bilen till Lysekil för lite egen tid med mat och musik. Veckorna har också möjliggjort till betydligt mer träning än vad de senaste månaderna gjort vilket känns toppen och gett snabba resultat.

img_37132jpg

Dörja makrill

Stefan och pappa är de som stått för säsongens fiske. En morgon kom de hem med 130 makrillar och några torskar. Så visst är det fullt möjligt att få fisk även här! Sedan har både lillebror Olle och Stefan ihärdigt kastat från land med blandade resultat. 

Stenutställningen i Hunnebostrand

Varje år ställer konstnärer från Norden och Europa ut stenkonst, ni hittar den bortanför centrum i Hunnebostrand bort mot badplatsen. Det är en ny utställning varje år och det drar folk till strandpromenaden där det även finns ett hopptorn med upp till tio meter för den äventyrslystne!

img_37412jpg

Morgonyoga

Vi badplatsen nästan borta vid hopptornet i Hunnebostrand kan man på sommaren delta på morgonyoga vid vattnet vid badplatsen. Ta tillfället att starta dagen på bästa sätt och vakna med horisonten som synfält samtidigt som du låter kroppen vakna till liv. 

Hornbore Ting

Första helgen i augusti varje år hålls den medeltida marknaden Hornbore Ting i Hamburgsund, lite norr om Hunnebostrand. Marknaden är den äldsta i Sverige som kontinuerligt funnits varje år. Hit kommer utställare från hela Europa och helgen går i Medeltidens tecken. Vi har besökt marknaden flera gånger och det har uppskattats av samtliga. 

img_3735jpg

Ramsviks naturområde och Sotekanalen

Rekommenderas varmt, här finns fina promenadstigar över klipporna och vackra marker att fika på. Det gamla fiskelägret Fykan är en vacker plats vid havet och även handikappsvänligt med asfalterat långt ner till havet. 

Smögenbryggan

Är väl det mest välkända när man talar om Bohuslän och dit de flesta turister åker. Är du här under semestern så räkna med mycket folk och svårt med parkering. Ta en glass eller räkbaguette på bryggan, spana på kläder eller spela på räk-tombolan.   

img_1872jpg

Kajak

Hyr kajak på sjömacken i Hunnebo, och ta dig ut på en utflykt bland kobbar och skär. Vi gjorde detta förra sommaren och det var riktigt mysigt och något jag verkligen rekommenderar. Man får en karta med sig om man är osäker på området samt flytväst ingår i avgiften som landar på några hundra kronor beroende på om man vill ha dubbel eller enkel kajak. Vi tog oss uppåt längs kusten en bra bit till Bovallstrand och därefter Valöns naturområde som är vackert att besöka även från land.

img_3647jpg

Utöver utflykterna ovan finns massor av mer expeditioner ni kan äventyra ut på! Värt att nämna är att spana på säl om man har tillgång till båt är en rolig utflykt för hela familjen. Likaså bestiga berget i Ulebergshamn ger en vacker utsikt över hela kusten. (Även Hunnebostrand har ett berg men detta ligger inte lika långt ut vid havet, om man vill få vyn längs kusten.)