Att se & göra i Guatapé

Att se & göra i Guatapé

Guatapé är en pittoresk liten stad som ligger två timmar med buss från Medellin, det är ett vanligt resmål för stadsborna som vill fly storstadshetsen på helgen. Vi gjorde det samma efter tre nätter i Medellin (som får ett eget inlägg framöver liksom fler av de platser jag ännu inte skrivit om). Guatapé blev vår sista destination i Colombia, men absolut en av mina favoriter! Vi hade toppenväder alla dagar vi var där och njöt verkligen av känslan av lite mer nordisk natur. Här kommer lite om vad vi gjorde.  

Hyr kajak och se El Penol

En av dagarna hyrde vi en tvåmanskajak och begav oss ut på den magiska sjön. El Penol har en mycket speciell utformning med otroligt många små öar, skär och ännu fler vikar, naturen är verkligen bedårande och liknar ingenting annat jag tidigare sett. Det var inte förrän vi satt där i kajaken, färdig-munderade och utflyktsredo med matsäck och allt som jag kom att tänka på båtolyckan. Det hade varit ett självklart val för oss med kajak oavsett båtolyckan, men nu blev det desto mer definitivt att vi inte skulle åka någon båt på sjön.

Men jag hade inte tänkt tanken på möjligheten att få se en död människa flyta omkring då drygt minst 20-30 talet personer fortfarande saknades.

Visst chansen kanske inte var så stor men där i kajaken blev blotta tanken på detta lite för magstark. Det gjorde paddlingen desto mer äventyrlig, som tur var kom jag på andra tankar när vi kommit ut ur hamninloppet (ja det skedde väldigt nära land). 

DSCN7322 2JPG
Utflyktsstopp med ostmacka (inte en sådan svensk som ni kanske föreställer er, utan mer en bakad söt snurra med ost inuti!). Det var svårt att hitta ställen att pausa på så tillslut prejade vi upp kajaken på alla gröna ormbunkar.

Besök utsiktsplatsen Piedra del Penol

Mitt i landskapets alla vackra gröna kullar reser sig ett tvåhundra meter högt berg rakt upp, vilket möjliggör en väldig utsikt runt hela området. Vyerna är fantastiska, det går att gå på en promenadstig från Guatapé till berget drygt 4km, alternativ ta lokalbussen för drygt tre kronor. Vi gick dit och åkte bussen hem. När man är framme är det en bit upp till entrén och sedan trappor hela vägen upp. 

dscn74562jpg

Väl framme, utsikt över sjön El Penol som är en anlagd sjö för energiutvinning.

Vandra bland stadens gator

Guatapé har enormt färgglada hus, väggar och gud vet allt. Det är verkligen glatt, och färgstarkt. Som att promenera i ett dockhus eller något. Vi läste oss till att orsaken till färgerna från början var för att få hönsen att undvika picka på väggarna. 

dscn74902jpg

Stadens fräckaste lilla torg!

dscn73922jpg
Även mitt i stan kan man få fina vyer.

Hyr cykel och åk nedför 1000 höjdmeter!

Vi tog vägen som löper genom stan och fortsatte bortåt, vi hade fått tips av en kille om den vackra naturen och floderna. Vi hyrde cyklar och man fick passa sig att hålla sig på vägen då blicken hela tiden hade fullt upp att titta på allt det magiska. Guatapé ligger på 1900 möh och vi avslutande i San Rafael som är nästa stad på 900 möh. Det var en hiskelig nedförsbacke med tusen höjdmeter att fingrarna emot bromsarna tillslut domande. På vägen stannade vi vid floden som löper längs med vägen och tog ett svalkande(!) dopp och åt färsk fisk till lunch. 

DSCN7338 2JPG

DSCN7303 2JPG
Bilderna gör sig inte rättvisa och förmedlar inte miljön fullt ut. Miljön påminner väldigt mycket om Sverige.

DSCN7381 2JPG
dscn73802jpg

San Rafael är en orörd colombiansk liten by där gubbarna fortfarande har hatt och tiden tycks stå stilla. Här tog vi kaffe på stadens torg.

Åk linbana

Om man gillar adrenalin och höjder så ska man prova på att åka den linbana som sträcker sig längs med hamnpromenaden i byn. Linbanan går ovanför vattnet och man vinschas upp till startpunkten där det också utlovas fin utsikt över sjön El Penol. 

Fiska

Stefan köpte sig ett teleskopsspö för en överkomlig peng och har sedan dess fiskat både morgon och kväll. Även lokalborna fiskade för fulla muggar, stora som små. Riktigt kreativa små grabbar som tillverkat sina egna spön.

Smaka Trout

Här i Guatapé ska man passa på att smaka på den goda öringen som man kan få tillagad på diverse olika sätt (grillad, friterad, marinerad med olika smaker). För mig som inte ätit lax på över fyra månader var detta hela magiskt! Missa inte.  

dscn73342jpg

Tidig morgon över El Penol

Tips! Försök att besöka i veckan då helgen svämmar över av helgresenärer från Medellin och upplevelsen kan bli lite förtagen.

Vill du läsa mer?

Colombia
Ecuador
Peru
Chile