Ansvarsfullt resande - vad innebär det?

Ansvarsfullt resande - vad innebär det?

Med angående till mitt Instagraminlägg om den lilla kuten som farit illa (pga. att en turist klappat den) under vår vistelse på Galapagos för några veckor sedan, så ger det mig anledningar att lyfta ämnet. Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om detta men inte riktigt prioriterat det. Men nu känns det mer aktuellt är någonsin.

Vi som turister bör ställa krav på nationalparker, lokalbor, oss själva, städer och platser vi besöker.

Säga ifrån när saker inte är okej och följa de anvisningar som ges. Det är fortfarande inte okej (enligt min åsikt) att betala pengar för att klappa ett neddrogat lejon i Thailand, eller fotas med en apa eller liknande på stranden, eller rida på en avmagrad häst för att se stan du besöker. Det är inte okej att klappa vilda djur som om de vore tama (bara för att de agerar som om de just vore tama, konstigt nog). Vi såg på en nyhetssida för Ecuador senast igår hur en rysk turist rört vid flertalet djurarter under sin vistelse på Galapagos. 

Det är inte okej att acceptera situationer som dessa. Och bara vi som konsumenter kan välja att säga stopp det här är inte okej, så här vill vi inte ha det! Vi vill inte äta den utrotningshotade hummern, fisken eller musslan. Vi vill inte föda marknaden av smycken gjorda av koraller och snäckor från havet. Genom att avstå kan du påverka, tillgång och efterfrågan.

Men det är ett ställningstagande varje enskild resenär måste göra, och ska få möjlighet att göra.

Vi kan inte börja hoppa på varandra kring rätt eller fel, utan att först rannsaka oss själva. Om vi klappar ett djur i en djurpark som är vant vid mänsklig kontakt, är det okej? Eller om vi klappar djuret och skänker en slant vilket hjälper andra vilda djur av samma art, är det mer okej då? Om jag anser det fel med avlivande av (friska) djur men själv äter kött helt obemärkt? Vad är rätt och vad är fel? Jag har själv både ridit på elefant och haft en apa på axeln första gången jag besökte Thailand, det är jag inte stolt över, men jag hade inte mer inblick eller erfarenhet då. Frågorna är komplexa och har inget rakt svar.

Linda på Resa medvetet skriver mer om ämnet för den som vill förkovra sig ytterligare, för visst väcker det tankar. Läs gärna det, ett mycket välskrivet inlägg om turisters dubbelmoral och fotavtryck.

DSCN6480JPG

DSCN6481JPG

Kuten som övergivits av mamma som följd av att en turist klappat den, hjärtskärande minst sagt.

Efter att ha rest en hel del har jag sett många djur som farit illa. Många delar av världen har inte samma syn på djur som vi har hemma i Sverige, vilket skapar en krock givetvis. Det kan ibland vara svårt att acceptera.

Vad kan du som turist göra?

  • Avstå från aktiviteter där det är uppenbart att djuren inte behandlas väl.
  • Påtala att du inte finner det okej, uppmärksamma personer i din omgivning att du inte finner situationen okej.
  • Visa djuren den respekt de förtjänar oavsett vilda som tama.
  • Tala med parkvakter i entren till nationalparker om du ser ett djur som verkar sjukt eller inte må bra.
  • Anmäl det via parkens hemsida Kontakta ansvarig för parken och tala om vad du sett/upplevt. 

DSCN6344JPG

Figurer tillverkade av cigarettfimpar...

Ämnet kring djur för oss även in på hållbarhet och ansvarsfullt resande på andra plan. På bilden ovan ser ni figurer skapade av ciggarettfimpar, alla insamlade på Galapagosöarna. Inte klokt egentligen, vad gör vi med vår värld. Allt DU och JAG gör påverkar i det stora hela, glöm inte bort det. Vi måste hjälpas åt.

Vill du läsa mer?

Galapagos 
Ecuador
Peru
Chile